PJ Harvey így tette lapátra Nick Cave-et

2019.08.28. 14:26, Gaines

caveharvey.png

A rockzene álompárjának tűnhetett pár hónapos, viharos szerelmi viszonya alatt Nick Cave és PJ Harvey, szakításuk pedig egy-egy emlékezetes lemezt eredményezett. Most kiderült az is, pontosan hogyan lett vége a kapcsolatuknak – egy telefonhívással.

„Az az igazság, hogy nem mondtam le PJ Harvey-ról, PJ Harvey mondott le rólam.” Így kezdődik Nick Cave legújabb blogbejegyzése, pontosabban, válaszlevele, melyet a The Red Hand Files nevű oldalán tett közzé. Az oldalról már többször beszámoltunk: Nick Cave a rajongóitól beérkező kérdésekre, észrevételekre, levelekre válaszol, mintegy kísérletképpen a közönséggel való interakciók szorosabbra, közvetlenebbre formálására. Írtunk már arról, hogy itt vallott őszintén fia, Arthur halálának feldolgozásáról, Warren Ellishez fűződő barátságáról, a világra való rácsodálkozás képességének visszanyeréséről, de ezen a platformon lebegtette meg a Grinderman esetleges közeljövőbeli visszatérését.

NICK CAVE DUETTJEI - KÖZTÜK POLLY HARVEY-VAL KÖZÖS HENRY LEE

Gyakran két kérdésre válaszol egyszerre, most is ez történt, valaki feltette a kérdést, hogy miért nem küzdött jobban PJ Harvey-ért 90-es évekbeli kapcsolatuk során, egy másik illető pedig elmesélte, hogy a The Boatman’s Call című lemezzel sikerült rákattannia Cave-re. A Bad Seeds-frontember ezután foglalta össze röviden annak a telefonhívásnak a történetét, amelyben Harvey szakított vele. „Úgy meglepődtem, hogy még a tűt is elejtettem” – idézi fel  reakciójára. A visszaemlékezés nemcsak életrajzi adalékként érdekes, jól is van megírva: a felvezetésben egy önámító ember képe rajzolódik ki, aki úgy érzi, minden rendben, és a rövid telefonbeszélgetés előtt elhallgatja az olvasó elől azt az információt, hogy azért érezte épp jól magát, mert belőtte magát. Cave ezután kifejti, hogy a drogfüggőség csak az egyik oka volt a szakításnak, valójában mindketten „nárcisztikus és egomániás” művészemberek lévén nyakig voltak a kreatív alkotásban, és nemigen tudták megosztani egymással az életüket. „Mint két elhagyott, egymáshoz passzoló bőrönd, akik a körhintán forognak, és nem tartanak sehová.”

PJ HARVEY KARRIERJÉT IS ÁTTEKINTETTÜK MÁR

Cave a második kérdésre válaszolva a The Boatman’s Call készítéséről is mesél még a nyílt válaszlevélben, mondván, ez a lemez „gyógyított ki Polly Harvey-ból”. A személyes dalok ráadásul új utat is törtek a zenéjében, mivel elmondása szerint addig távolságtartó módon, karakterközpontú történetekbe rejtette saját tapasztalatait. Az egykori pár viszonya a Henry Lee videójának forgatásán kezdődött, abban csókolták meg egymást először, a rövid, intenzív kapcsolatot pedig nemcsak Cave énekelte ki magából a zongorás The Boatman’s Callon; Harvey kukába dobta a szerelmüket feldolgozó, félkész lemezanyagot, bár egy része később felkerült az Is This Desire?-re, így valamennyire tükrözi, hogyan élte meg az énekesnő a románc végét. A teljes bejegyzés Nick Cave levelezős oldalán elolvasható angolul.

Címkék: pj harvey nick cave
https://recorder.blog.hu/2019/08/28/pj_harvey_igy_tette_lapatra_nick_cave-et
PJ Harvey így tette lapátra Nick Cave-et
süti beállítások módosítása