Vannak még popsztárok!

2019.07.07. 15:50, Recorder.hu

tripla.jpg

Mi tesz SZTÁRrá egy mai sztárt? YouTube-nézettség? Spotify-hallgatottság? GIF-ek száma? Reddit-említések? Közösségi médiás követők? Koncerthelyszínek mérete? De ezek a tényezők ugyanolyan súllyal esnek-e latba? És akkor még nem is néztünk egy nehezen megfogható, ám igen fontos tényezőt: a Zeitgeistot, amit egy igazi sztárnak meg kell ragadnia, netán alakítania is kell. Összeszedtük azt a 12 nevet, akik jelenleg biztosan ott vannak a legnagyobbak között. Ez a cikk a Recorder magazin 73. számában jelent meg először.

Drake

Őt nem kell magyarázni: egyfolytában megdönt minden rekordot; a számai hónapokat töltenek a Billboard-lista élén; megbízhatóan termeli nemcsak az online, de offline mémeket is (YOLO!). Plusz a mai popzene túlnyomó része az ő köpönyegéből bújt ki (ő meg Kanye Westéből, aki ügyesen kilavírozta magát a csúcsról).

drake2.jpg

NINCSENEK MÁR POPSZTÁROK!

Ed Sheeran

Ő az, akit mindenki szeret, leszámítva egyetlen marginális réteget: a zenekritikusokat. Elismerik azok is, akik hiányolják a mai zenéből a jól megírt dalokat, közben pedig ügyesen lavíroz a kortárs műfajok között, és biztos kézzel targetál. Ritkán okoz itthon popzenei esemény olyan felbolydulást, mint mikor kiderült, hogy jön a Szigetre.

ed-sheeran1.jpg

BTS

Túl a számokon (közösségi média, listahelyezések, stadionturné), ha meg akarjuk mondani, hogy mik most a legfontosabb történések a zenében, akkor kihagyhatatlan a K-Pop világhódítása (lásd összefoglaló cikkünket).

bt2s.jpg

J Balvin

És kihagyhatatlan persze a latin pop robbanása is, aminek a legnagyobb sztárja nem a szegény Luis Fonsi lett, hanem J Balvin. Vannak mutatók, amikben nem ő az első (YouTube-nézettségben Ozuna), de árulkodó, hogy J Balvin nemcsak hogy egy ideig jobban futott a Spotify-on, mint maga Drake, de még a magyar rádiókba is sikerült bejutnia négy számmal. Ez teljesítmény!

j_balvin.jpg

Cardi B

Nemrég címlapra raktuk, és részletesen elmondtuk, miért van itt a helye.

gettyimages-1067081204.jpg

Billie Eilish

Szintén mostanában arról is írtunk, hogy a mai tinik a szorongásaikra leginkább Billie Eilish dalaiban ismernek rá. Sokáig nem gondoltam, hogy helye lenne ezen a listán, ám a Music Hungary konferencián L. Simon László (!) elárulta, hogy a lánya annyira megszerettette vele Eilisht, hogy elmegy vele Bécsbe koncertre. Mi ez, ha nem világsztárság? Majdnem ilyen erős érv, hogy Dave Grohl is a lányain keresztül ismerte meg, és azt látta a koncertjén, hogy ugyanolyan szoros a kapcsolata a közönséggel, mint a Nirvanának volt 1991-ben.

screen-shot-2019-03-21-at-18_59_26.jpg

Ariana Grande

Rekordöntések, közösségi médiás tarolás stb., ezzel együtt ő az az új generációs sztárénekesnők közül, aki leginkább olyan, mint egy hagyományos sztárénekesnő.

ariana_grande_2.jpg

Post Malone

Egyrészt komoly számokat hoz, másrészt tökéletes példája a streamen hódító zenének, mind hangulatában, mind meghatározhatatlan, de hiphop dominálta műfajközöttiségében, mind együttműködési hajlandóságában.

post_malone_2.jpg

Taylor Swift

A legutóbbi dalai nem teljesítenek olyan jól a listákon, mint az elvárható lenne, de azért kétség nem fér hozzá, hogy Taylor Swift még mindig ott van a legnagyobbak között, és amilyen erővel magához láncolja a követőit, még marad is jó ideig.

taylor_swift_2.jpg

Beyoncé

Beyoncé viszont szándékosan engedte el a toplistákat. Azért van itt helye, mert akármit csinál, az Esemény – legyen szó Coachella-koncertről, vagy arról, hogy hozzájáruljon a Louvre látogatórekordjához. Nemcsak zenében trenddiktáló, hanem az is neki köszönhető, hogy alig van már énekesnő, aki ne lenne feminista.

beyonce3.jpg

Justin Bieber

Most már nincs annyira a csúcson, mint egykor, de olyan jó ütemérzékkel kapcsolódik rá az új dolgokra a tropical house-tól a reggaetonon át az antiszociális tinihimnuszokig, mint fénykorában Madonna.

justin_bieber_1.jpg

Lady Gaga

Ő meg arra példa, hogy a csúcsról nagyot zuhanva, magát teljesen újrapozicionálva visszakerülhet valaki az élvonalba. Az A Star Is Born a 4. legsikeresebb lemez volt globálisan 2018-ban, A legnagyobb showman és két (!) BTS-album után.

lady_gaga.jpg

szerző: Rónai András

https://recorder.blog.hu/2019/07/07/vannak_meg_popsztarok
Vannak még popsztárok!
süti beállítások módosítása