Nem a művészet a főszereplő, hanem a test - Rec.hu

2018.10.25. 15:04, RRRecorder

kelemen_kabatban_milyen_jo_gyerekek.jpg

Analóg London, kietlen orosz tél, keserű vidámság, tört tropical. Barátság, szerelem, de másfelől nem szerelmes dalok. Az élet csak egy kibaszott csapda, ráadásul még egy idegesítő légy is van. A Recorder új magyar zenéket bemutató rovata.

Az utóbbi időben sok-sok videópremier volt itt a Recorderen: 30YApeyLóci JátszikMinimystBankruptcolorStarBaracskay Rita és Péterffy Lili.

Nagyot dobott a kb. a stoner és a grunge közé (és rokon műfajok mellé) sorolható szegedi Dungaree: Londonban, a Toe Rag stúdióban vették fel új, hatszámos EP-jüket, nemcsak hogy teljesen analóg módon, de ráadásul egyben feljátszva, a stúdió tulajdonosa, Liam Watson vezetésével. A stúdióban - aminek van saját Wikipedia-szócikke, képek meg itt láthatók róla - dolgozott már többek között a White Stripes, a Tame Impala, a MadnessSupergrass és a Wolf Alice, és sokan mások. Arról, hogy milyen élmény volt, a lemezt bemutató Stenknek meséltek a tagok. A lényeg az, hogy az Electric Altar nemcsak jól szól (naná), hanem ezen túl is meggyőző anyag; egységes a hangzása, de a műfaji kereteken belül széles dinamikai tartományokat jár be. HonlapFacebook, legközelebbi koncert: november 10., Szigony, Veszprém.


Az 1998-ban alakult, majd hosszabb szünet után visszatért Negyvenkettő a szakításból keserű viccet csináló Tovább tart című klipes dala itt debütált a Recorderen. Nemrég pedig megjelent a zenekar első EP-je, a Járat a Holdra. A négy plusz egy szám egésze nagyjából ugyanúgy épül fel, vidám, változatosan hangszerelt alter-pop-rock a kíséret, a szöveg viszont jóval keserűbb, mint amit ez sejtetne - viszont meglehetősen szellemes mindig, ha nem is mindig úgy, hogy vicces. A gúnyos Szórakoztatóipari gyár két változatban hallható, a másodikban vendégekkel (ebből a számból származik e cikk címe is). Facebook, lemezbemutató koncert: november 23., TRIP hajó.


A hiperaktív Új Bála két új kiadvánnyal örvendezteti meg a hiperaktív, folyamatosan a szétesés határán táncoló elektronikus zene rajongóit. Új Bála néven a francia Lost Dogs Entertainmentnél jelent meg egy kazettája, Cold Valley Breeze, Highland Rape címmel. Nagyjából ugyanaz, mint amit megszokhattunk tőle, fura és vicces hangok sűrűn egymás hegyére-hátára pakolva, idegbeteg és roppant szórakoztató. A leírás szerint "broken tropical loops and irritant techno", amiből a tropical vicces túlzásnak tűnhet, de azért van benne, lásd például a meglepően dallamos Cadence Sensitif című számot. Másrészt pedig kijött Kovács Gábor másik projektje, a tavasszal bemutatkozott Cranky Bow kazettája, a szintén francia Tanzprocesz kiadónál. The Ghosts Of Notting Hill Carnival a címe, és persze semmi karneváli nincsen benne: hangmintákból építkező nyomasztó kísérleti ambient(szerűség), ami néha abszurdba hajlik. Facebook


Ilyen is ritkán fordul elő, vagy tán először: a szegedi Tomusz zenekar 2016-ban jelentette meg Tél című lemezét, 2017 novemberében feloszlott, aztán most 2018 őszén megjelent a lemez CD-n, mégpedig több orosz kiadó és a magyar NGC Prod gondozásában. A neocrust, d-beat és black metal keveréke - így jellemzi a Tomuszt az orosz More Hate ismertetője; a lényeg az, hogy igencsak hatásosan kietlen és végsőkig kiábrándult ez a zene. A zenekar saját ismertető szövege szerint "a sivárság, kiábrándultság, magány és düh" inspirálta a lemezt. A legtöbb szám 1-2 perces, a végére viszont egy 7 és egy 19 perces, egy Pilinszky-szöveget felhasználó opusz is jutott. A Tomusz Bandcamp-oldalán megtalálható a két korábbi lemez; a feloszlást bejelentő posztból pedig kiderül, hogy két utódzenekar is működik. Facebook


Ötödik születésnapi nagykoncertjére készül a Kelemen Kabátban, úgyhogy a Fehér angyal című lemezhez (kritika, interjú) új klipet készítettek, a nyitó Milyen jóhoz. A filmre forgatott, részben összeérő jelenetsorok ugyanúgy a szerelmet és barátságot ünneplik giccs nélkül, mint maga a dal. HonlapFacebook, születésnapi nagykoncert: október 27., Akvárium.


Megjelent az AWS új, negyedik nagylemeze. A Fekete részem nem eurovíziózik (bár rajta van a Viszlát nyár; a YouTube-os változatban nem, máshol viszont két változatban): a riffek súlyosak, van üvöltözés, igaz, sok dallam és elektronika is. Egyes dalok akár egy, a rockzene felé nyitott rádióba is simán beférnének, de a többség inkább arra van optimalizálva, hogy koncerteken nagyot üssön. Alapvetően azoknak szól, akik mélyen átéreznek mondjuk egy olyan sort, hogy pl. "az élet csak egy kibaszott csapda", de a célközönségen kívül esők is megnyugodhatnak, hogy az ország egyik legnépszerűbb metal(core) zenekara legalább egy tényleg jól összerakott produkcióval állt elő. Facebook, legközelebbi koncert: október 31., Trafó Club, Gödöllő.


Télen lesz új Hiperkarma-lemez, közösségi finanszírozásban, és a nyári - fesztiválhimnuszként is funkcionáló - címadó Napsütötte rész után itt van róla egy újabb dal. Erős benne a fuvolariff (ha van ilyen, de miért ne lenne), és tulajdonképpen optimista, hiszen "a házaitok fele megmenekülne ma még". HonlapFacebook, legközelebbi koncert: október 31., Barba Negra.


A budapesti Parázs Meg a Húga zenekar új, Nem szerelmes számok című lemeze alatt a címkék a következők: alternatív rock, depresszív rock. Azért ez utóbbi kicsit túlzás, néhol azért egész pozitív a hangütés, illetve több szám ugrálós ritmusú, vagy - bizonyára ironikusan - egészen tinglitanglis ízeket is tartalmaz. Csikay László énekéről elég sokszor Kiss Tibor juthat eszünkbe, de a zene egyértelműbben rockosabb, mint a Quimby - hol alt., hol simán rockos. Facebook


Új zenekar mutatkozott be: a Polytrip önjellemzése szerint a grunge, a rock, a funk, a pop és metal keverékét játssza - vagyis erős kilencvenesévek-érzése lehet a hallgatónak az első számokat hallgatva. A legelső bemutatott dalnak The Fly a címe, és "arról az idegesítő légyről szól, amit mindenki el szeretne tüntetni, de valamiért sosem jön össze". Az ügyes és (legalábbis azok számára, akik akkor voltak fiatalok) erős nosztalgiát ébresztő dalnak pont ez a legyes gitárszólam ad pluszt. A második Lalalala Love-ban pedig tényleg van lalalázás, lágyabb és persze durvább részek. Készül az EP, és e cikk megjelenésének napján adja a Polytrip az első koncertjét. Facebook, bemutatkozó koncert: október 25., Instant.


Összeállítás: Rónai András

https://recorder.blog.hu/2018/10/25/nem_a_muveszet_a_foszereplo_hanem_a_test_rec_hu
Nem a művészet a főszereplő, hanem a test - Rec.hu
süti beállítások módosítása