Klipes dalpremier! Bankrupt: Paranoia, Panic, Propaganda / Paranoia, Pánik, Propaganda

2018.10.15. 17:00, Gaines

trump-recorder.png

Jövőre érkezik a nagyszerű Bankrupt poppunkzenekar új nagylemeze, amelyet szokás szerint két nyelven is előadott, magyar/angol dalpáros klipekkel vezetnek fel. Az agyátültetés témáját a magyar közbeszédbe beemelő Need Your Brain / Miért pont én? után most a magyar közélet – meg egyáltalán, a világ minden tájának – jelenkori tébolyát csomagolja disztopikus köntösbe.

A Bankrupttól cseppet sem idegenek a politikai-társadalmi fricskák, a tavalyi Tóni Montana például még véletlenül sem von párhuzamot valós gengszterekkel és/vagy politikusokkal, és ezt aláhúzandó a Politikus / Gengszter című „reggae-tanmesében” perdöntő bizonyítékokat vonultatnak fel a kettő összeegyeztethetetlenségére. A Paranoia, pánik, propaganda pedig a marketingszakmából ismert 4P-s kombináció (product, price, place, promotion) mellett, vagy inkább azt kiszorítva, vagy még inkább agyontaposva honosítja meg a 3P elvét, a mash-up videót alkotó disztopikus és trashfilmes képsorokkal téve fel a kérdést: „Mi van, ha kamu az egész? / Mi van, ha kamu az egész? / Remeg a kezed, ugye félsz? / Érted is amit beszélsz?

paranoia-borito.jpgHogy a dal narrátora érti-e, amit beszél, az a dalból kiderül, mi pedig idézzük a zenekar nem-kommentár kommentárját:

A Bankrupt ezútal egy a megszokottnál populárisabb hangzású, közéleti témájú slágerrel jelentkezik, aminek nem is magyaráznánk nagyon a mondanivalóját – aki az elmúlt pár évet nem egy földalatti bunkerben vagy erdei remeteként töltötte, valószínűleg könnyen tud majd asszociációkat társítani ehhez a különféle klasszikus disztópiákból és kultikus trash filmekből összevagdosott videóhoz. Azt mindenesetre leszögeznénk, hogy az ott 00:13-nál nem Soros György. A számhoz ezúttal is készült angol verzió, ezt nem is hagyhattuk volna ki egy ilyen globálisan aktuális téma esetében.

 



A szám élőben október 20-án, a Robotban debütál, a Bankrupt jelenlegi dobosa, Vili pedig ezen az ingyenes bulin búcsúzik, amelyen fellép még a Timebomb és a PINA is. Facebook-esemény. A jövőre várható nagylemezt előreláthatólag még idén decemberben megelőzi egy újabb sláger, amit újabb kislemezek követnek majd.


Mindenki tegye fel tehát az illúzióromboló szemüvegét, és vesse bele magát az angol verzióba, a Paranoia, Panic, Propagandába:


Aztán a monitorba beleolvadva jöhet a magyar változat, a Paranoia, pánik, propaganda:

https://recorder.blog.hu/2018/10/15/klipes_dalpremier_bankrupt_paranoia_panic_propaganda_paranoia_panik_propaganda
Klipes dalpremier! Bankrupt: Paranoia, Panic, Propaganda / Paranoia, Pánik, Propaganda
süti beállítások módosítása