Díszes búrádon kívül várlak - Rec.hu

2018.09.27. 19:30, RRRecorder

belmondo_varlak.jpg

A lemez, ami egy lány, aki űrhajón érkezik egy nyári napon. Lebegés gyerekkel, várás kocsinál, osztás nullával. Nagyvárosi legenda, old school sláger, dark punk, kalandozó triphop. Írok is egy kör-e-mailt, hogy váltsuk le a közízlést! A Recorder új magyar zenéket bemutató rovata.

Mostanában itt a Recorderen volt a premierje Ligeti Gyuri az Abbey Roadon felvett lemezének; a Napokon merészen kalandozó, elektronikával dúsított rockalbumának; a klasszikus hard rockot ezúttal némi egzisztencialista beütéssel tálaló The Trousers lemezének, az Eyes On U fiúkat is sírásra buzdító, személyes lo-fi punk EP-jének; a Pixel Cranes "alternatív sadrock" EP-jéneka grunge-os indierockot játszó FOO debütálásának. Bemutattuk klipeket tőlük: Blahalouisiana, The Devil's TradeThe Royal Freak OutSuperStereo tíz évét áttekintő mixét is itt lehetett először hallani, valamint a Tudósok első vinyl aranylemezéről két újramaszterelt számot.

2017 végén adta ki a Belmondo a Pár piálás című albumot, amihez már négy klip is készült (az egyik premierje itt volt), és nem is akartak többet, de a rajongók annyit kérték a Várlak a kocsinál című záródalt, és néhány rádió is felkapta, hogy végül muszáj volt elkészíteni az ötödiket, ami itt a Recorderen látható először. A szám egy - a sikerből ítélve - sokaknak ismerős helyzetet jár körbe, önéletrajzi ihletéssel. Hiszen, mint Czutor Zoltán elmondta, "bármilyen későn kezdek el otthon készülődni, szinte mindig hamarabb tudok elindulni, mint a párom! És ezen láthatóan az sem segít sokat, ha átvállalom a rohamtempó egy-egy, vagy akár összes kötelező feladatát (gyereköltöztetés, reggelikészítés stb.). Sőt, néha mintha több időbe telne a notórius kényelmeseknek, vagy éppen mindig későknek elkészülniük akkor, ha kevesebb feladatuk van. A reggeleim, a színházba, moziba indulásaim tragikomikus várakozásait énekeltem meg ebben a dalban." A klipet Ruprecht Vilmos rendezte, és ugyan nem több, mint a szóban forgó helyzet illusztrálása, nagyon hatásos. E sorok írója akkor lett nagyon mérges a lányra (Takács Dalma), amikor az bögrével a kezében bambult ki álmodozva az ablakon, MIKÖZBEN VÁRJÁK A KOCSINÁL!!! HonlapFacebook, legközelebbi koncert: október 13., Nyugi Kert, Szeged.


Hamarosan jön az új Szabó Benedek és a Galaxisok-lemez, sőt, már vannak emberek a világon, akik hallották, viszont előtte még kijött Szabó Benedek eredetileg egyik, mostanában inkább másik zenekara, a Zombie Girlfriend bő hat éves kihagyás utáni első új EP-je, a Wind. "Csak húsz perc, viszont nagyon sok torzító és visszhang van rajta, megéri" - szól Szabó ajánlása, de ezek mellett van azért sok-sok dallam is, nagyjából a dream pop, a rock and roll és helyenként a punk között. A premierje a "minden, ami dream pop és shoegaze" jeligéjű blog-rádióműsor-mindenegyéb When The Sun Hitsen volt, ahol amellett, hogy megmondták az olvasóknak, hogy "ne merjétek nem szeretni", az album leírását minden idők legjobbjának nevezték. Ugyanis ez arról szól, hogy "ez a lemez az a lány, aki űrhajón érkezik egy nyári napon, amikor 14 éves vagy, és persze beleszeretsz, de neki el kell mennie, mert a csillagokban élő családja hívja, te meg felnősz, lesz egy munkád, családod", aztán visszatér a lány, és ugyan "te még mindig nem vagy biztos benne, hogy ez nem álom", kézen fogod és elmész vele a mezőre, és "azt gondolod: lehet, hogy ezt nem érdemlem meg, de az biztos, hogy most boldog vagyok", szóval ez a lány ez a lemez. Facebook, legközelebbi koncert: október 6., Vanishing Point fesztivál, Dürer Kert.


Az ASAN kiadó nyáron jelentette meg Lust. pompás instrumentális hiphop EP-jét, és most érkezett meg az új kiadvány, Yapo EP3 című anyaga. (Jó sokáig készült, az előző 2015 elején jött ki.) IDM-közeli posztdubstep, dubos beütésű downtempo, nagyjából így lehet megközelíteni, de ennél sokkal fontosabb az a könnyed, lebegős hangzás, amit a tört ritmusok, a hangszerek és ezekből vett minták, valamint az effektek és finom zörgések összhatása kiad. A hangszerek közül a gitárokat maga Yapo játszotta fel, és mint a Lángoló Gitárok premier-interjújából kiderül, az EP készítése közben született kislánya hangja, szívverése és felhúzhatós zenélő masinái is hallhatók itt. De az életrajzi háttér ismerete nélkül is nagyon szerethető ez a kb. félórányi zene. ASAN Facebook, legközelebbi fellépések: szeptember 27., Nemdebárszeptember 28., Brody Studios.


2012-ben adta ki első lemezét a klasszikus punkot gothos hangzásokkal vegyítő Padkarosda, azóta sokat koncerteznek itthon és Európában, külföldi terjesztőjük is van (tavaly pedig a Maximum Rocknroll is írt róluk). Két évvel az előző nagylemez után most jelent meg az új, Visszatérő rémálom címmel. A szikár, nyomott hangzás és Rómeó éneke meglehetősen sajátos hangzást eredményez, ami meghatározza a tíz új számból és a két, eredetileg 2013-as szám új változatából álló nagylemez egészét. Állítólag hamarosan jön a digitális mellett másfajta formátumban is. (A cikk címe az Átjárók című számból származik.) Facebook, legközelebbi koncert: szeptember 28., Auróra.


Heilig Tamás
 számos, ráadásul nagyon különböző formációban basszusgitározik: Punnany Massif, Király Viktor, Király Linda, Solati, Gitano Live, SoulClap Bp., Éliás Jr., Akkezdet Phiai (itt a Recorderen is szerepelt többször) - most pedig producerként debütált The Noze Knowz néven. Játszótér című számán a Punnany Massif és a Slow Village összesen három tagja működik közre, de nem ez a lényeg, hanem az, hogy olyan instant old school sláger ez, ami biztosan tetszeni fog, ha a) akkor voltál fiatal, vagy ha b) később, de azt tekinted aranykornak. (És azt kérdezed majd, hogy mikor jön a folytatás, de erre nem fogsz választ kapni.)


Bajza Olivér
2014 végén jelentette meg Korea nevű projektjével az utolsó EP-jét, és most Lezser Garbó néven kb. ott folytatja, ahol akkor abbahagyta: kicsit darkos-ipari, izgalmas hangzásokat hozó, de közben erős popérzékenységről árulkodó szintis zenével, szellemes szöveggel. Első számának klipje alatt ez olvasható a YouTube-on: "szeretnél többet megtudni a zenekarról? Felejtsd el." De azért a Bandcampen van egy kis önismertető: "Zongorára írt dalok, rengeteg elektronikával hangszerelve, ironikus/önironikus szövegekkel. Utazás az underground és a mainstream pop között." Facebook


A Jackson&Harleydson duó nem sokat lacafazáczik, például bemutatkozással sem - de azért könnyen kideríthető, hogy a - saját munkái mellett lemez- és hangszergyűjteményéről is ismert - Galactic Jackson és az IDM-es EP-jével rovatunkban tavasszal szerepelt David Harleydson duója ez. A frappánsan 01 címre keresztelt háromszámos EP leírásában mindössze az szerepel, hogy milyen analóg kütyükkel készült, de ez elég is, hiszen a lista úgy kezdődik, hogy TB-303, TR-707, TR-909. Na és maga a lemez is pont ennyire lényegre törő acid, amiről bűn lenne szaporítani a szót. Galactic Jackson Facebook, David Harleydson Facebook, legközelebbi Galactic Jackson-bulik: október 5., e-cafe, Kaposvár és október 6, Vanishing Point Fesztivál, Dürer Kert.


Az Imitation énekesnő-producer duó weird popként és indietronicaként határozza meg magát, illetve a James Blake - The Knife - Björk háromszöget adják meg tájékozódásképpen - de ez egy kicsit megtévesztő, mert az Original című sokszínű bemutatkozó lemezen az ezek alapján elképzelhetőnél több a "rendes", triphopos alapú, gyakran jazzes beütésű, node végső soron dalszerű dal, illetve vannak kalandozások is, például egy életközepi válságról szóló spoken word, vagy egy-két helyen az elektronikus zene táncosabb megoldásai is előkerülnek. Számról számra ismertető a Lángoló Gitárokon olvasható. A lemez mindenféle platformon megtalálható. HonlapFacebook, lemezbemutató koncert: október 5., A38 kiállítótér.


A Rachael's Regret pszichedelikus posztbluesnak mondja magát, ám bemutatkozó nagylemezük minden további nélkül beilleszthető egy ennél bevettebb kategóriába: bizony posztrock ez, a lassabb-lebegősebb és gyorsabb-rockosabb részeket váltogató fajtából. Mivel instrumentális a zene, nem derül ki, ki az a Rachael és mit sajnál. Talán ő van a szépen sikerült borítón? Facebook, lemezbemutató koncert: október 12., Dürer Kert.


Fontos közszolgálati bejelentés! Nullával nem lehet osztani még akkor sem, ha az embernek napról napra rosszabb az állapota! Kedves fiatalok, ne higgyetek az AWS zenekar új dalának! Honlap, Facebook


Összeállítás: Rónai András

https://recorder.blog.hu/2018/09/27/diszes_buradon_kivul_varlak_rec_hu
Díszes búrádon kívül várlak - Rec.hu
süti beállítások módosítása