Beszerezhetők a beszerezhetetlenek – Újrakiadások archívuma

2018.09.19. 17:10, rerecorder

bilingual2.jpg

A reissue-k piacát pásztázó ReRecorder rovatunkban a legjobb aktuális újrakiadások mellett mutatunk az év első feléből is fontos megjelenéseket. Sok ritka Pet Shop Boys-, Teenage Fanclub- és Cesaria Evora-LP végre elérhető áron kerülhet fel a rajongók polcaira.

psb_very.jpgA lemezipar fizikai hanghordozókkal foglalkozó szegmensében még mindig – évek óta – a vinyl-újrakiadások száma nő a legjobban. Ma már mindhárom nagykiadó aktuális havi katalógusának jelentős részét teszik ki a piacra visszavezetett vinyl-kiadványok, és ugyanez igaz a kisebb labelekre is, nem beszélve a speciális újrakiadó-lemezcégekről. Szakértők szerint néhány évig még aligha lanyhul az érdeklődés, kiadni pedig bőven van mit. A vinylkorszak mélypontját jelentő, nagyjából 1992-2007 közötti időszakban ugyebár nagyon kis példányszámban (ha egyáltalán) nyomtak lemezeket, az ezekben az években kiadott LP-k használtpiaci ára folyamatosan és stabilan emelkedik. A megújult lemezjátszózási kedv miatt pedig – pláne, hogy a most leginkább vásárlóképes közönség fiatalként pont ebben a durván másfél évtizedben lett zenerajongó és keresi akkori kedvenceit vinylen – simán érdemes néhány ezer példányban megjelentetni britpop-, MTV-punk-, 90s r&b- vagy bármilyen más klasszikusokat.

psb_biling.jpgÉs nem is feltétlenül csak klasszikusokat, hiszen nagyon mennek az előadói életművek újrakiadásai is. A Pet Shop Boys például az elmúlt években kisebb egységekben jelentette meg ismét az összes lemezét. Most augusztusban értek a sor végére a Behaviour (1990), Very (1993), Bilingual (1996) hármassal (Parlophone / Magneoton, 2018). Az extrákkal feldobott Further Listening alcímű újra kidobott dupla cd-k is számot tarthatnak gyűjtői érdeklődésre, de a rajongók még nagyobb hada várta mondjuk a Bilingual vinyles újrakiadását (ami az életmű leginkább alulértékelt darabja), hiszen azt eredetiben úgy 50 ezer forint alatt nem nagyon lehet beszerezni. Most már könnyen begyűjthető vinylen is.

tfc_2.jpgHasonló életműkiadás augusztus végéről a Teenage Fanclubé. Az övék nem teljes, de cserébe egyszerre érkezett öt fontos és remek nagylemez vinylen: Bandwagonesque (1991), Thirteen (1993), Grand Prix (1995), Songs From Northern Britain (1997) és Howdy! (2000) (Sony / Hear Hungary, 2018) – ráadásul mindegyik korabeli ritkaságokat tartalmazó bónusz kislemezzel. Például a Songs From Northern Britaint eddig csak 30 ezer forint feletti összegért lehetett beszerezni, természetesen mostantól szerencsére ez is megváltozott.

evora_4.jpgEzeknél is nagyobb szenzáció a Cesaria Evora-széria, négy lemez érkezik szeptemberben vinylen. A talán legnagyobb világzenei sztár, talán legjobb négy albuma, amelyek közül kettő (Mar Azul - 1991, Miss Perfumado - 1992) szinte beszerezhetetlen az egyetlen régebbi vinyl-kiadásban, a másik kettő (Cesaria - 1995, Cabo Verde - 1997) (Sony / Hear Hungary, 2018) pedig – szinte felháborító módon – eddig soha nem jelent meg csillogó fekete lemezen. Pedig ezt az időtlen zenét talán így a legérdemesebb hallgatni és lesz is rá hallgató. Persze vinylen soha meg jelent zseniális albumból még rengeteg van, lesz munkája a lemeznyomó üzemeknek. Majdnem ekkora örömhír, hogy két Caetano Veloso-csúcslemez is újra forgalomban van! Az 1968-os szólódebüt és az 1972-es Transa (Elemental / Bertus, 2018). Transzszerű állapot ezeket végre vinylen hallgatni!

prince-piano-and-a-microphone-1983-1528377496-640x640.jpgSzintén szeptemberben jön négy, 1995 utáni Rage Against The Machine-LP (Sony / Hear Hungary, 2018). Szintén szakaszosan jön ki újra a teljes A Certain Ratio-életmű (Mute / [PIAS], 2018): alulértékelt posztpunk-gyöngyszemek ezek. Aztán megjelent a két legnépszerűbb, egyaránt 30 millió felett fogyó Celine Dion-klasszikus is vinylen, az egyik egyetlen kiadásáért eddig legalább 100 ezer forintot kellett fizetni, a Let’s Talk About Love (Sony / Hear Hungary, 2018) pedig mostanáig soha nem jött ki LP-n. Soha nem jött ki sehogyan Prince Piano & A Microphone 1983 (Warner / Magneoton, 2018) című lemeze, az ugyanis egy archívumban őrzött, címével mindent eláruló Prince-szólófelvétel – ezzel tényleg megindul az alighanem évtizedekig tartó, eddig ismeretlen felvételekből álló Prince-életműkiadás.

220px-new_order_movement_cover.jpgÉrkezik egy New Order-díszdoboz, a debütáló, 1981-es Movement (London / Magneoton, 2018) ritkaságaival. Szintén bővített újrakiadás jött a nyáron egy ritka The Cure-lemezből, az alulértékelt 1990-es Mixed Up (Universal, 2018) remixgyűjteményből és egy felülértékelhetetlen klasszikusból, az első Guns N’ Roses-albumból, az 1987-es Appetite For Destructionből (Universal, 2018) (oké, a csiricsáré fadobozos verzió egy kicsit húzós: 250 ezer Ft). Fontos szeptemberi újrakiadás még három Throbbing Gristle-ritkaság (Mute / [PIAS], 2018) 1980-1982 közötti kiadványokból. Az újrakiadó-kiadók legpatinásabbja, a Rhino nagy dobása mostanában Neil Young korai zenekarának, a Buffalo Springfieldnek a vinylen nehezen beszerezhető teljes életműve, és persze továbbra is a Bertus terjesztette Music On Vinyl lemezcég kínálja a legtöbb, már zavarba ejtő mennyiségű reissue-t, az ő katalógusukat néhány hetente muszáj átnézni, abban biztosan mindenki talál magának tetsző régizenét újlemezen. Hogy csak a legjobbat emeljem ki az utóbbi hónapokból: sorra került végre a harmadik Tindersticks-LP, az 1997-es Curtains (Music On Vinyl / Bertus, 2018) – eddig úgy 50 ezer forintot kellett volna leszámolni ezért a melankolikus kamarapop-remekműért.

Dömötör Endre

https://recorder.blog.hu/2018/09/19/beszerezhetok_a_beszerezhetetlenek_ujrakiadasok_archivuma
Beszerezhetők a beszerezhetetlenek – Újrakiadások archívuma
süti beállítások módosítása