Szívom a kedvenc szememen át a szépet - Rec.hu

2018.08.30. 19:15, RRRecorder

peterfy_bori_kek_piros_crop.jpg

Mátrixos Péterfy Bori, leszarós alt-punk-pop, megbolygatott tánczene. Metha nemzetközi sikere. Monumentális ipari tájkép. A Recorder új magyar zenéket bemutató rovata.

Mostanában itt a Recorderen volt a premierje pHLaT nagyszabású, videókkal kiegészített hiphoplemezénekFrenk klipjének, amiben hat karaktert játszik el; és az Artur alt/posztrockos, feszült mini-EP-jének. Bemutattuk Gianni Durate italo disco kislemezét is (igen, ő is magyar).

Nemrég jelent meg a Péterfy Bori & Love Band csörömpölős-vágtázós száma, és már itt is van az új. Ezúttal Miki357 rendezett hozzá erős klipet. A zene most jobban idézi a megszokott Péterfy Bori-számokat, viszont van benne vendégrap, Saiidtól. (A fenti kép az audio változat borítója, Korbán Szilvia fotója, Stark Attila grafikája.) HonlapFacebook, legközelebbi koncert: szeptember 2., Újpesti Városnapok (ingyen).


A Be Massive bulisorozat 2003 óta fut (2011-ig Breakbeat Massive néven), ebből nőtt ki a hasonnevű kiadó is 2015-ben . Első válogatásuk nyáron jelent meg, VA001 címmel, és a nyitó szám, a kiadóvezető Metha Self című nagy lélegzetű, egyszerre masszív és lebegős darabja nemrég felkerült a Resident Advisor havi chartjára a 8. helyre. (A Resident Advisor az egyik vezető elektronikus zenei oldal, ahová rengeteg DJ tölti fel a maga toplistáit, a havi listákat pedig ezekből állítják össze.) A válogatáson a Self több remixe is hallható, illetve Mira Joo pompás, lebegős darabja, továbbá a bécsi Rabo & Traumata páros. Metha idén a Burn Residency program keretében járt Ibizán, itt olvasható vele interjú például találkozásáról Lucianóval. A válogatás alatt pedig egy különlegesség: a DJ-producer idén év elején, egy indiai (!) kiadónál megjelent EP-je, amin a nyitó Massive Budapest című különösen, bocsánat, de tényleg, masszívra sikerült. Be Massive honlapMetha Facebook, Mira Joo Facebook, legközelebbi buli: HERZ Beach Party x Open Air, augusztus 31., Budapest Park.


Lendületes rockzene valahol a pop punk és az alternatív között - így jellemezhetjük a Madrapur zenekart, akikkel a Recorder olvasói már többször találkoztak. Legutóbb január 1-én mi mutattuk be a nagylemezüket, nemrég pedig egy új dalukat. Utóbbi cikkünkben már beszéltek a készülő EP-ről, ami most meg is jelent, öt lendületes, erős dal, a sokat mondó A Madrapur leszarja címmel. A borítón zokni-szandál, hogy miért, arról a Stenknek meséltekHonlapFacebook.


A jövő zenetörténészei talán majd megfejtik, hogy ezekben a furcsa időkben miért szaporodtak el az instrumentális, kísérletező, a dalformát megbolygató, elektronikát is bevető (poszt(?))rockzenekarok. Nekünk most legyen elég annyi, hogy Magyarradar-bemutatkozása után végre nagylemezzel is előállt a TPSRPRT, amire a fentiek mind igazak, ezen belül pedig az erőteljesebb vonalat viszik, sőt, esetenként kifejezetten zúznak és megőrülnek. Az 1 az első stúdiófelvételük, de úgy vették fel, mintha koncerteznének, kevés utómunkával, és ez hallatszik is az eredményen. A "mikor alakultunk?" kérdésre az a válasz, hogy 2014-ben, a "honnan a név?"-re pedig egyrészt az, hogy "a Bandcamp regisztrációkor egy elsietett begépeléskor született", másrészt mint a Stenk cikkében olvasható: "Nem akart kiejthető lenni, csak az volt a szempont, hogy ilyen név ne legyen még egy a világon." Facebook, lemezbemutató koncert: szeptember 1., A38.


Többször írtunk már arról, hogy Lázár Gábor kísérleti elektronikája milyen nemzetközi kritikai sikereket arat. Nemrég a nagynevű berlini Atonal fesztiválon játszott (koncertnaptárában őszre csupa külföldi fellépés szerepel), előtte pedig ennek a zenei világnak a csúcsán található Wire magazin kérte fel egy mix elkészítésére. Csakúgy, mint a lemezén - amiről itt olvasható kritikánk -, itt is a tánczenei formákat különféleképpen kiforgató, megbolondító, kikezdő kísérletező elektronika hallható, néhány saját szám mellett például Sophie és Autechre, hatásos dramaturgiával felépítve. Számlista a Wire oldalánFacebook

És most egy nagy levegő: 50 számos válogatás (!!!) készült a magyar ipari zene történenek három évtizedéről. "Dobogó EBM, ipari zaj és experimentális extravagancia" - szól a leírás, bár ezen belül a számok nagy része legalábbis többé-kevésbé táncos, vagyis EBM-es. Szerepelnek itt a műfaj legendái és nagy öregjei, valamint új előadók is. Mi több, még olyanok is vannak, akik kimaradtak, szóval lehet, hogy második rész is lesz majd. Nyilván nem egybeni végighallgatásra készült, viszont alkalmas egyrészt arra, hogy aki nem ismeri ezt a színteret, az belekóstolhasson és képet kapjon róla; másrészt arra is, hogy aki már valamennyire otthonos ebben a világban, új előadókat fedezzen fel. Már csak a számcímeket nézegetni egy külön élmény. (Például rögtön az első a Fémszerelem a Lyuhász Lyácint BT-től.) Egyedüli kifogásunk az lehet, hogy pont a nagysága miatt jó lett volna mellé valami információ, sorvezető, legalább annyi, hogy ki kicsoda és mikor. A brazil-magyar EmBodiMent Promotions jelentette meg, a Hungarian Oldschool EBM Clan Facebook-csoport rakta össze a válogatást. (Ingyen letölthető, fél giga.)


Összeállítás:
Rónai András

https://recorder.blog.hu/2018/08/30/szivom_a_kedvenc_szememen_at_a_szepet_rec_hu
Szívom a kedvenc szememen át a szépet - Rec.hu
süti beállítások módosítása