Videolemez-premier! pHLaT: Doktor Monoton LP

2018.08.29. 11:25, rerecorder

phlat.jpg

A Mulató Aztékok (Tinkemekajji és pHLaT) egyik rappere, pHLaT (aki Gazsi Rap Show-val Lapos Föld néven is alkot) szólólemezt jelentet meg. Az Aztékok tavaszi albuma, a Szobanövény után (melyről itt írtunk) ez a következő Mulató-produkció, amelyet zeneileg-szövegileg szinte kizárólag pHLaT készített, igaz egy-egy beat erejéig segíti emekajji és stackone is, egy-egy dalban pedig vendégrappel Gege, PMK és a Slow Village. A lemez nemcsak tematikájában nagyszabású (a nagyon is személyes témák kortárs látleletet adnak ki), de kivitelezésében szintén az: zeneileg is végig izgalmas, és az összes dalhoz készült video (jórészt szövegvideók, ezeket ugyancsak pHLaT készítette) - alább pedig pHLat az összes dalt kommentálja is. Premier! Nyitókép: Nebulon.

A teljes lemezt egyben is meg lehet hallgatni a kommentárok és a videók alatt. 


01. RAPIPAR INTRO

/"Doktor Monoton nem köszön előre"/

Akartam egy ilyen "mintha tévéhíradót néznél, és minden egyes sor egy szenzációhajhász főcím" típusú szöveget írni, amiben jól elkülöníthetően minden összemosódik mindennel. Ahogy pedig kibomlott, éreztem, hogy ez nem lehet más, mint a felvezetés. A nyitó skit - Carl Sagan személyesen - mintegy ellenpontozása az utána következőknek...


02. PERSZE HOGY

/"Doktor Monoton a legkiábrándítóbb barátod"/

Az van, hogy bár ma szabadabbak lehetünk, mint korábban bármikor, ritkán értjük csak meg, hogy ez a szabadság nem mást jelent, minthogy választhatunk és magunknak szabhatjuk meg a kereteket. Aki nem választ, és nem szab magának kereteket, az nem a nagyobb szabadságot választja, hanem azt, hogy szabadon és értelmetlenül folyik szét... A filmbevágás az elején  Bergman Fanny és Alexanderéből van.


03. PÁLYA

/"Bár meglátja az árnyékát, Doktor Monoton nem megy vissza a barlangba"/

Nyolc-tíz évvel ezelőtt - a környezetemből bárkit megkérdeztek - senki egy forintot nem tett volna arra, hogy valaha is kijövök bármilyen anyaggal, merthogy nem is mutatott semmi ebbe az irányba. Rettenetesen sokáig  tartott, míg felfogtam a dolgok súlyát, és mire kialakult az az élethelyzet, amiben elkezdhettek megszületni az anyagok. Persze ez nem egy szenvedéstörténet, sokáig keringtem az üres űrben, de végül úgy tűnik, mégiscsak meglettek az origóim és pályára álltam.


04. HASONMÁS

/"Doktor Monoton elhatárolódik magától"/

Nyitás Boncz Gézával (akinek senki nem érhet a nyomába!); absztrakt  rapfilozófia, párhuzamosok és merőlegesek, szövegszervezőelvek nyíltszíni kiteregetése, és egyéb, teljesen öncélú alkotáslélektani fejtegetések...


05. ZÖLD KÓLA közr. Slow Village

/"Doktor Monoton megérkezett, és nincs egyedül"/

A szöveget - ritkán fordul elő - "csak úgy", zene nélkül írtam, az alap pedig egy majd tízéves témám, véletlen került elő, és talált egymásra a kettő. Több lépcsőben nyerte el végső formáját: én már úgy fél éve fel lehettem véve, mikor elkezdtem "hallani rá" Norbit, hogy ebben márpedig, ha valakinek, akkor neki benne kell lennie - viszont, ha jól emlékszem, előbb történt, hogy Misi hozzáírt és megadta a dal valódi kereteit ezzel a  bluesba mélyülő énekbetéttel. Ezután pedig már értelemszerű volt, hogy bizony akkor ez lesz a Lassu Falu-közreműksi az albumon, Norbit és Dénest utána vettük fel, nem akárhogy kapták el ezt a felező tizenkettes-témát... Személyes kedvencem az albumról, valamikor jön hozzá egy klip is!


06. FOLYAMATOS MÚLT-JELEN-JÖVŐ IDŐ

/"Fény derül Doktor Monoton sötét múltjára"/

Gondolatilag az "Egyetlen hosszú nap" párja a Szobanövényről. Mondhatni életem nagy és semmiképp sem jelentős részét egy nagyon szűk körkörösségben éltem, amiben minden nap nulláról kényszerültem újrakezdeni  mindent; ebbe nőttem bele, és úgy éreztem, ennek sose lesz vége - sose kezdődik el semmi. Aztán történt velem ez, történt velem az, támadt végre magamra némi rálátásom, és valószínűleg az utolsó utáni pillanatban pályára álltam - de erről meg már volt szó, és különben is, az egy másik szám.


07. MINDEN UTCA

/"Doktor Monoton az épített környezet emberléptékűbbé tételét szorgalmazza  nagyívű városrendezési tervében"/

A választás nehézségei; dönteni kell, mert azzal is döntünk, ha nem  döntünk... Jól gondoljuk meg, bemegyünk-e egy utcába, de legyünk vele tisztában, hogy egybe elkerülhetetlenül be kell mennünk.


08. VÉGES TEREK közr. Gege

/"Doktor Monoton konzíliumra hívott kollégájával - az eljárásrendet  megszegve - beavatkozást indítványoz a teremtés menetébe"/

Távmunkában készült, Gegének adtam zenéket, hogy írjon rájuk, ha beérzi bármelyiket - a módszer hatékony (Gege a hatékony (Gege a módszer)), született és születőben van több közös dalunk is - úgy emlékszem, csak úgy felvette és átküldte ezt a refrént és a verzét, engem nagyon megragadott, egy korábban írt szövegem pedig tematikailag tökéletesen passzolt hozzá... Összegyúrtam, megkérdeztem, nem érinti-e rosszul, hogy kicsit fel (plusz egyszerre kicsit le is) lett pitchelve a hangja a refrénben, áldását adta rá, és már kész is volt a dal!   


09. KÖLYÖK

/"Nemcsak a húszéveseké a Doktor Monoton"/

Életvezetési tanácsok kezdőknek, mentálhigiéné és emberáldozat az ipari társadalmakban, technikai szingularitás címszavakban, és egyéb gyárlátogatások, nemcsak nyugdíjasoknak!


10. CALL CENTEREK KONCERTTERMEK

/"Doktor Monotont megölni nem kell félnetek jó lesz"/

Sok minden tisztult le bennem, mikor a tizedik ilyen fent említett egységben dolgoztam, az esélytelenek teljes nyugalmával és híján bármiféle perspektívának, és néztem, hogyan távolodik tőlem napról napra minden, ami  értelmet ad az életemnek... persze mindez ennyire azért nem specifikus, rengeteg lélekölő munkakör vár még betöltésre más területeken is.


11. AMIT MA MEGTEHETSZ

/"Doktor Monoton leszámol a halogatással, majd a pillanatban ragad"/

Az idő a végtelenségig szabadon pazarolható, a kitűzött célok felé történő elindulás pedig a végtelenségig halogatható és mindig elhelyezhető az idő egy amúgy nem is létező pontján, pusztán önámításból. De mindez csak színjáték magunknak, szóval ha vannak céljaink, ne merjünk unatkozni, és próbáljunk nem túl hosszan pörögni üresben a puszta gondolatainkon.


12. ÁLDOZAT

/"Doktor Monoton egy visszatérő álmában közszereplőként próbál feltűnni"/

Aki előre eldöntötte, mit gondol valamiről, az pontosan azt fogja gondolni, az nem lesz rákényszerítve, hogy felülvizsgálja az érvénytelenné vált konklúzióit; kicsit drasztikusabban pedig: akár gazdag, akár szegény valaki, csak figyelmes és megértő, vagy figyelmetlen és értetlen lehet, csak jó ember, vagy egy szar ember (a köztes "langyos" , az meg sehova nem esik); van, amit nem lehet pénzér' megvenni, minden másra ott a realitásérzék teljes hiánya...


13. TOPÁZ ÉS KÓLA LIGHT

/"Doktor Monoton eligazítást tart a kontrollcsoport tagjainak"/

"17. Közös ügyeinket csak együttesen oldhatjuk meg.
18. A közös ügyek egyéni megoldására minden kísérlet hiábavaló.
19. A paradoxonban a valóság tükröződik.
20. Aki elutasítja a paradoxont, kiszolgáltatja magát a valóságnak."

/Dürrenmatt: 21 PONT A FIZIKUSOKHOZ/


14. EGYETLENEGY

/"Doktor Monotonnak mindenről ugyanaz jut az eszébe"/

Az egész anyag nagyon személyes és kendőzetlen, kerüli a mellébeszélést - persze egy másik nézőpontból az egész egy nagy mellébeszélés -, nyelvileg egy zárt rendszer, mégis nyitott és bárki számára dekódolható, aki  hasonlókon ment keresztül... Peti több hétvégét is fent nyomult nálunk az  utóbbi egy évben - csináltuk a közös stackone x Aztékok-lemezt -, és az egyik üres délutánon elővettük ezt a régi mintatémámat, aminek a dallama  vezeti a hajlítgatásos refrént, bekötötte az SP-t, felütötte a dobot meg az egyik billentyűtémát, én a másikat meg a basszust, és már kész is  volt... A Zöld kóla mellett a másik kedvencem az anyagról!


15. A REGGEL AZ ÉJSZAKÁBA LÓG közr. PMK

/"Doktor Monoton éjjeli menedékre lel a szegénykórházban"/

Vicces - ismerve Csanád "működését" -, hogy egy vele megesett történettel épp ő kezdett rávezetni, hogy jó-jó, többlet, hogy belegyúrjuk a nehéz tartalmat, és persze, az élet valójában súlyos dolog, meg ez a nagy örömködés mindenütt és minden felett - de azért mégis, egészséges ember nem akarhat Nietzschét hallgatni "rapben"; ha már rapet hallgat, mégiscsak szórakozni akar, akárhogy is, szóval kell azért ebben valahol egy vonalat  húzni... Jelenleg több projektben is együttműködünk, innen is üzenem, hogy Csancsi, már írom is a Lólife-ot (a Gucci-ménest)!


16. RÉGI DOLGOK

/"Doktor Monoton górcső alá veszi az idő természetét"/

Rövid (tömör) és minden konkrétumot nélkülöző áttekintés, az Egyetlen hosszú nap és a Folyamatos múlt-jelen-jövő idő rövidített verziója, nemcsak gyorstalpalóknak...


17. MÁSKÉPP NEM TÖRTÉNHETETT

/"Doktor Monoton nem keveri össze a belátást a megalkuvással"/

Sokáig sopánkodtam azon, hogy hány évet elpazaroltam, de egyre biztosabb vagyok abban, hogy tényleg mindennek úgy kellett megesnie, ahogy megesett, végül mindenből tanulni tudok. Későn érő típus vagyok, aki sokáig kitettje volt csak mindennek, amibe csak belefutott, de miután magamban mindezt szenvtelenül tisztába tettem, nagyon úgy fest, hogy alakítójává válhattam a jelenemnek.


18. VALAMI A LEVEGŐBEN

/"Doktor Monoton hátborzongató felfedezésre jut, minek következtében  összefüggésrendszereinek alapos felülvizsgálatára kényszerül"/

"Amikor a transzcendenciának még a lehetősége is elképzelhetetlen, akkor a  gondolkodás hasznos ugyan, de már teljesen érdektelen."
/N. Gómez Dávila/


19. SZÓNOK OUTRO

/"Doktor Monoton nem megy sehova"/

Tisztelet azoknak, akik nem rímeket, hanem szöveget írnak, a rap eredeti magyar hangjainak, akiknek a körülményektől függetlenül mindig életbevágó, hogy egyre tudatosabban legyenek képesek megfogalmazni magukat; és tisztelet a hallgatóknak, akik a rapnek ennek a mai végtelen nagy erdejében is keresik az eredeti szerzői hangokat.


és a teljes Doktor Monoton LP


https://facebook.com/mulatoaztekok

https://instagram.com/mulatoaztekok

https://recorder.blog.hu/2018/08/29/videolemez-premier_phlat_doktor_monoton_lp
Videolemez-premier! pHLaT: Doktor Monoton LP
süti beállítások módosítása