Levágott fejű költőzseni – Artur dalpremier

2018.08.10. 18:00, Gaines

artur_borito.jpg

A szegedi Artur zenekar idén májusban jelentette meg első EP-jét Költözni Hawaiira címmel, az alt-rock/poszt-rock vonalba sorolható csapat máris új, két számos kislemezzel jön ki, amely az előző anyag folytatásának tekinthető. A feszültségtől vibráló Költőkirály nálunk debütál.

Az Artur jelenlegi formájában 2015 óta létezik, tagjai Czene Bálint (dob), Török Dénes (ének, basszusgitár), Vőneki Ádám (gitár, billentyűk) és Zelei Zoltán (gitár, vokál, billentyűk), saját bevallásuk szerint szeretnek végeláthatatlan sokféle zenét végeláthatatlan mélységekig elemezni, és maguk is olyan zene létrehozására törekednek, amihez érdemes analitikusan közeledni.

koltokiraly_borito.pngA zenekar így fogalmaz a kislemez alkotási folyamatáról: “Számaink vázait minden esetben közös improvizációk képzik, a készült felvételeket visszahallgatva válogatjuk össze a használható egységeket, amelyeknek aztán újra és újra nekifutunk, kapcsoló stuktúrákat és új motívumokat keresgetve fejlesztgetünk. A módszer előnye, hogy mindenki egyformán hozzá tudja tenni a személyiségét a készülő darabokhoz, hátránya viszont, hogy a kidolgozottság csupán egy bizonyos fokig érhető el, ezért e két szám készítésekor a legfontosabb koncepciónk az volt, hogy a stúdióban aktuálisan rögzített részek visszahassanak az alkotási folyamatra. Az ütős szekció például egyaránt tartalmaz akusztikus és elektronikus dobrészeket, amelyeket az egységes kép tisztulása közben többször átalakítottunk, újra felvettünk, de igazából az összes hangszerhez eképpen közeledtünk. Hálás köszönet illeti Lengyel Zoltánt, a szegedi Lajka és Lucy Dreamin’ zenekarból, aki a single készítésének befejező fázisában külső fülként felügyelte a munkákat és igen hasznos produceri tanácsokkal látott el minket.


A két dalhoz Török Dénes fűzött kommentárt:
 


Költőkirály
:
 

Témájában igencsak személyes, egyfajta ars poeticaként tekintek rá. Azért is döntöttünk a szövegvideó mellett, mert kellően beteg sorokat tartalmaz ahhoz, hogy a szokásosnál jobban kidomborítsuk zenénk ezen oldalát, ráadásul a padlásos egysnittes klip ötlete már régóta motoszkált a fejemben, ehhez pedig remekül passzol ez a formátum. A videót ismét a szegedi Elephant Studio csapata készítette, akiknek korábbi, a Fehér Autókhoz készült klipünket is köszönhetjük. A refrén sorai egyébként a Rossz társaság című számunk mantraszerű középrészében az érthetetlenségig széteffektezve már feltűntek, a fejemben ez a két szám valahol összetartozik, a koncerteken mostanában kezdő és befejező számként foglaljuk velük keretbe a műsort.


Két vállra fektet
: 

Nem is találhatnánk neki jobb helyet egy single B-oldalánál. Lassan gomolygó kezdést követően a folyamatosan változó zenei struktúra csak a refrénekben lélegzik fel, a szöveg szereplői – “szilánkok összeillő élekkel” – pedig kiszolgálják a zenéből áradó kozmikus kietlenséget.


A zenekar legközelebb jövő héten, augusztus 16-án lép fel a Malomfesztiválon (Akácos színpad, 20:00), majd augusztus 22-én a SZIN-en adnak koncertet (Szeged színpad, 18:00). Facebook-oldal itt.


Íme tehát a kislemez, a borítón látható rajz Szeles Annamária munkája:


Itt a nyomokban Radioheades és The xx-es hatásokat is tartalmazó Költőkirály nyugtalanító szövegvideója, amelynek érdemes megvárni a legvégét:


 És
a korábbi EP-n található Fehér autók című szám Lost Highway – Útvesztőben hangulatát megidéző klipje:


https://recorder.blog.hu/2018/08/10/levagott_feju_koltozseni_artur_dalpremier
Levágott fejű költőzseni – Artur dalpremier
süti beállítások módosítása