Elhunyt Walter Becker, a Steely Dan alapító duójának fele

2017.09.04. 10:43, RRRecorder

steely_dan_bw.jpg

Walter Becker gitáros, basszusgitáros, dalszerző és producer 67 éves korában hunyt el. A Steely Dan alapító duójának másik fele, Donald Fagen zenészi képességei mellett eszét, humorát és cinikus világlátását emelte ki nekrológjában.

Walter Becker és Donald Fagen diákként, 1972-ben alapította az együttest, amit William S. Burroughs Meztelen ebédjének megelevenedő dildójáról neveztek el Steely Dannek. A zenekar, amelyben Becker gitározott és vokálozott, Fagen volt az énekes és billentyűs (a többiek meg cserélődtek), a jazzes szoftpop - avagy a yacht rock, lásd összeállításunkat - egyik legsikeresebb produkciója lett. Kifinomult, perfekcionista megszólalású dalaik ironikus, sőt, cinikus szövegekkel párosultak.

A Steely Dan 1972 és 1980 között hét albumot adott ki, köztük a legnagyobb sikert az 1977-es Aja aratta. Rendszeres szereplője a "minden idők legjobb lemezei" listáknak, és több mint 5 millió példányban kelt el. Az 1980-as Gaucho több mint egy éven keresztül készült, ezt pedig a legdrágább albumok között szokás emlegetni. A zenekar 1981-ben oszlott fel, Walter Becker többek között producerként tevékenykedett egy ideig; majd 1993-ban újra összebarátkozott az alapító páros. 2000-ben és 2003-ban jelentettek még meg egy-egy albumot, egyébként turnéztak.

A Steely Dan számos elismerést szerzett, többek között beiktatták őket a Rock And Roll Hall of Fame-be, és 40 milliónál több lemezt adtak el. Ugyanakkor a szoftpop / yacht-rock egy időben kritikailag inkább lenézett műfaj volt (lásd még az "igényes" jelző sajátos karrierjét). Ugyanakkor egy ideje már "rehabilitálták" a stílust, és a Steely Dant például itt a Recorderen a kedvencei között említette St. Vincent és Mac DeMarco; no meg Karácsony János és Mayer Hawthorne. A Twitteren olyan különböző zenészek gyászolják, mint Mark Ronson, Ryan Adams, The Mountain Goats, Talib Kweli és Pharoahe Monch.

Donald Fagen nem sokkal barátja-alkotótársa halálhíre után közleményt adott ki. Többek között ezt írja: "Rendkívül éles eszű volt, kitűnő gitáros és nagyszerű dalszerző. Cinikusan állt az emberi természethez - a magáét is beleértve -, és elképesztő volt a humora." Fagen azt írja, hogy "az a szándékom, hogy amíg csak tudom, életben tartom a Steely Dannel a zenét, amit együtt alkottunk", vagyis a zenekar nem oszlik fel.

A Steely Dan legsikeresebb single-je:


Az Aja című album legismertebb dala:


Egy teljes, több mint kétórás koncert 2003-ból:

https://recorder.blog.hu/2017/09/04/elhunyt_walter_becker_a_steely_dan_kozponti_duojanak_fele
Elhunyt Walter Becker, a Steely Dan alapító duójának fele
süti beállítások módosítása