Lemeztáska – Mayer Hawthorne

2013.11.09. 18:07, rerecorder

mayer-hawthorne-2013_eleanor-stills-678x452.jpg

Mayer Hawthorne váratlan és talán nem a legszerencsésebb csatornán keresztül érkezett először Magyarországra, Bruno Mars teltházas koncertje előtt volt a bemelegítő fellépő, viszont ha onnan nézzük, hogy a tizenpárezer tiniből sokan rácsodálkozhattak tehetségére, akkor meg lehet nem is olyan rossz ez a csatorna. Mi mindenesetre megkérdeztük kedvenc zenéiről egyik kedvenc neosoul-énekesünket, aki nemcsak a várt makulátlan zenei ízlését mutatta be, de még exkluzíve énekelt is nekünk egy hatvanas évekbeli slágert. Hohó!

- Első zenei emléked?

- Zeneszeretők a szüleim, nagy lemezgyűjteménnyel, ami nyilvánvalóan hatalmas dolog volt számomra. Apám a mai napig zenél egy michigani zenekarban, basszusgitározik, de más hangszeren is jó. Ő tanított meg egészen kis koromban basszusgitározni. Éppenséggel még mindig sokkal jobb nálam. (nevet) Most klasszikus rockslágereket játszanak egy feldolgozás zenekarban. Nagyon jó zenei nevelést kaptam. The Beatles, The Who, The Hollies, The Byrds, sok-sok brit inváziós rockzene. Aztán persze rengeteg Motown-soul szólt nálunk, már csak azért is mert Detroit mellett laktunk.

MAYERT ITT MUTATTUK BE ELSŐ LEMEZE UTÁN.

- Mik voltak azok a zenéket, amiket már te fedeztél fel magadnak?

LL_Cool_J_-_Bigger_and_Deffer.jpg- The Police, Michael Jackson, aztán a hiphop. Nagyon fiatalon hiphop-rajongó lettem. Az első lemez, amit imádtam, az LL Cool J-től a Bigger And Deffer (1987-ben jelent meg, az 1979-es születésű Hawthorne ekkor nyolc éves volt – a szerk.). Kissrác voltam, egész nap deszkáztam fel-le az utcánkban és ezt a lemezt hallgattam kazettán a walkmanemben. A mai napig el tudom rappelni a lemez összes sorát, annyira belém égett.

- Első lemez, amit saját pénzből vettél?

- The Police: Synchronicity. De csak azért, mert apám példányát annyit hallgattam, hogy teljesen tönkrement a szalag. Aztán adott pénzt, hogy akkor menjek el a lemezboltba és vegyek egy új példányt belőle. (nevet) Aztán elkezdtem kislemezeket vásárolni, arra volt zsebpénzem. Megvettem a Queen-től az Another One Bites The Dustot, mai napig az egyik legjobb szám. Blondie: Heart Of Glass, The Hollies: Bus Stop, ezek mind megvoltak és mindet imádom. (énekelni kezd) „Bus stop, bus goes, she stays, love goes, under my umbrella.” Ez volt a kedvencem.

- Ki inspirált arra, hogy te is zenélni kezdj?

- Michael Jackson. Felhúztam a fehér kesztyűmet és belekezdtem a saját Michael Jackson-koncertembe a szobámban. Elénekeltem az összes nagy slágert. Egyértelműen ez indított el.

- Voltál Michael Jackson-koncerten?

- (szomorú hangon és fejjel) Soha nem. Életem egyik legnagyobb megbánása, hogy nem láttam élőben. Csak Janetet, a Rhythm Nation-turnén. De hát…

- Meghatározó koncertélményed?

a-strange-arrangement.jpg- Prince-t viszont sokszor láttam. Nyilván ő. Ő a leghihetetlenebbül tehetséges zenész és koncertező előadó, ebben egészen biztos vagyok. Leszarja, hogy más mit gondol, leszarja, hogy mit gondolnak az újabb dalairól, egyszerűen magának csinálja. Imád zenélni és énekelni és ez ordít róla. Az se érdekelné, ha senki se nézné, akkor is ugyanolyan elánnal koncertezne. Ettől is a legjobb.

- Olvastam, hogy afféle csínytevésként kicserélted az iskolai évkönyvben a fényképed Elvis Presley-ére, szóval kedvenc Presley-dal?

- Honnan a fenéből tudja ezt mindenki? Tudod, mi a vicces, hogy soha nem szerettem Elvis-t! Az egyik haverom tagja volt az iskolai évkönyv-bizottságnak és poénból kicseréltük az én fotómat Elvis-ére. "Ki az, aki a legnevetségesebb lenne a nevem alatt? Elvis!" Mindig azt gondoltam, hogy ő csak egy poénos, bolondos fickó. Ezért őt választottam. De amúgy ahogy egyre öregszem, egyre több dalát szeretem. Rajongója sose voltam, de tisztelem a tehetségét. Chuck Berry-t mindig jobban bírtam.


- Az első lemezed idején milyen zenéket hallgattál?

- Barry White-ot, aki mindig nagy hatással volt rám. Aztán The Stylistics-et, a Delfonics-ot, Smokey Robinsont, Curtis Mayfieldet. Ők voltak a legnagyobb hatások.

ÉS HOGY HAWTHORNE KIRE HATOTT? HÁT KEDVENC AMERIKAIFOCI CSAPATÁNAK SZURKOLÓIRA!

- Kedvenc Motown-soul?

- The Marvelettes, nem is kérdés. Mert az ő dalaik olyan furák. Smokey Robinson nagyon fura dalokat írt nekik. Totálisan kilógtak a sorból, ha kicsit mélyebben tanulmányozod azokat a dalokat, akkor rájössz, hogy elképesztően mások és zseniálisak. A Four Tops, a Supremes és a Martha And The Vandellas sokkal egyenesvonalúbb popzene volt, a Marvelettes viszont tök kész van hozzájuk képest.

- Kedvenc Stones Throw Records-lemez?

the-unseen-6.jpg- Quasimoto-tól a 2000-es The Unseen (Hawthorne első lemeze idején tartozott a Los Angeles-i kiadóhoz - a szerk.), ez a lemez fordította a figyelmem a kiadó felé, és még mindig az egyik kedvenc lemezem.

- Kedvenc hiphop-lemez?

- Fantastic, Vol. 2 (a Slum Village 2000-es lemeze - a szerk.). Így fedeztem fel J Dillát, és ez túlzás nélkül megváltoztatta az életemet.

- Kedvenc J Dilla-szám?

- Players, valószínűleg.

- Minden idők legjobb lemezei?

- Prince: Dirty Mind (1980), Steel Pulse: Handsworth Revolution (1978) és mostanában éppen a Clash-től valami. A teljes katalógusukat hallgatom folyamatosan, de valószínűleg a London Calling (1979), vagy a Black Market Clash (1980).


- Milyen új zenei hatásokat építettél be az új lemezen (Where Does This Door Go) a zenédbe?

The_Royal_Scam_album_cover.jpg- Steely Dant. Ez az egész lemez a Steely Dan iránti imádatomról szól. Rengeteget hallgattam az 1976-os The Royal Scam című lemezüket, nagyon nagy hatással volt az idei albumomra. Tisztán hallatszik. De amúgy még a Hall And Oates-t is sokat hallgattam, meg más soft-rock zenéket, Doobie Brothers-t például.


JA, A YACHT-ROCKOT MI IS BÍRJUK!

- Kedvenc új előadók?

- AlunaGeorge, aztán sok új brit house-t hallgatok mostanában: Disclosure, January. Ezek a zenekarok valahogy jobban csinálják manapság, mint nálunk, ahol a műfaj született.


- Kedvenc zene utazáshoz?

- Mindig változik, most éppen sok brazil zenét hallgatok, bossa novát. Valahogy nagyon passzol az utazáshoz és rengeteg előadót fedezek fel innen.


BOSSA NOVA? AZT MI IS SZERETJÜK, SŐT MÉG ALAPOSAN BE IS MUTATTUK A MŰFAJT.


- Kedvenc zene esős őszhöz?

- Detroitból származom, ott mindig ilyen az idő (nevet), bármilyen zene megteszi. The Dramatics! (detroiti soulegyüttes - a szerk.) Vagy a Clash. Clash-t minden évszakban!


interjú: Dömötör Endre


a Her Favourite Song Hawthorne legutóbbi albumáról:


itt pedig Lorde Royals című dalát dolgozza fel:

https://recorder.blog.hu/2013/11/09/lemeztaska_mayer_hawthorne
Lemeztáska – Mayer Hawthorne
süti beállítások módosítása