A dolgok állása – Magyar lemezkiadók 2016-ban, 6. rész: Gold Record Music Kft.

2016.08.08. 11:00, rerecorder

gold_feher_arany.jpg

A zeneipar 21. századi válságát elnézve könnyű kimondani, hogy „manapság már nincs szükség lemezcégekre.” Ugyanakkor a valódi és folyamatos átalakulások közepette most még az albumkiadás terén új utakat törő Radiohead is szorosabbra fűzte viszonyát terjesztőjével, az XL Recordings-zal, a tavalyi évben pedig hosszú idő után először nőtt a lemezkiadók bevétele. És ez igaz a hazai viszonyokra is, arra a közegre, amelyben az elmúlt években egyre több kis label jött létre. 2016-os lemezkiadó-körkép a cégek megalakulási időrendjében: Hungaroton, a Magneoton, a Trottel, a Universal Music és az 1G Records után a Gold Record mutatja be magát.

Magyarországon – ahol a cd-vásárlási kedv a nemzetközi trendekkel nagyjából egy időben lohadt, a digitális zeneeladás viszont soha nem kapott szárnyra – a lemezipar addigi legnehezebb időszakában, a 2000-es évek első évtizedének végén, a 10-es évek elején valóban kezdett teljesen értelmetlennek látszani a lemezkiadói tevékenység. A piac nagyjából összes szereplője összébb is húzta magát, sok cég pedig egyszerűen megszűnt. Viszont – ahogyan azt az elmúlt két-három évben, a magyar zenéről szóló összefoglalóinkban rendre megírjuk – a külföldi trendekkel ellentétben itthon szinte soha nem látott pezsgés tapasztalható az alulról építkező szcénákban: gombamód szaporodnak az előadók, amelyek átlagminősége jóval közelebb van a nemzetközi színvonalhoz, mint akár csak tíz-tizenöt évvel ezelőtt. Ráadásul nagyon is színes a paletta, számtalan, eddig pangó műfajban folyamatos az utánpótlás. Erre született nyilvánvaló reakció, hogy a hasonszőrű előadók egy brancsba rendeződnek, és ezekből egyre több, egyre látványosabban jelen lévő (a klasszikus tevékenységi kört menedzsmenttel, bookinggal, publishinggel kiegészítő) kiadó születik meg, sőt a korábban redőnyt lehúzók között is akad, amelyik újra aktivizálta magát, de persze olyan is, amely már hosszú évek óta kitart. Emellett az is látszik, hogy az előadók is újra egyre szívesebben csatlakoznak egy-egy labelhez. Többrészes sorozatban mutatjuk be a hazai lemezcégeket, „a dolgok állását”, a kiadói oldal felől.

Minden megkérdezett lemezcégnek az alábbi kérdéseket tettük fel:

1. A kiadó neve.
2. Alapítás éve.
3. Alapító, cégvezető.
4. A kiadó aktuális előadói.
5. Kiadványtípusok.
6. Hitvallás.
7. Célok.
8. Miért érdemes ideszerződnie egy eladónak?
9. Miért éri meg lemezkiadót működtetni?


1. Gold Record Music Kft..

2. 1996.

3. Molnár Gábor.

4. Gold Record Music előadók: Caramel, Irigy Hónaljmirigy, Cloud 9+, Kocsis Tibor, Oláh Gergő, Muri Enikő, Danics Dóra, Tóth Andi, Hősök, Matiné, Lombos El Marci & Juhász Attila Jazz Quartet, Szécsi Ikrek, Keresztes Ildi. Rebel Music label előadók: Blahalouisiana, Fish!, Supernem, Honeybeast, Headbengs, Magashegyi Underground, Soerii & Poolek, The Biebers, The Margaret Island, Horány Juli, Face & Base. WeYoung label előadók: Ben Steel, Vinster, Roberto Rios and Dan Sparks, WillCox. +Booking: Janicsák Veca, Benji, Fricska, Dirty Led Light, New Level Empire. +Digitális tartalomszolgáltatás: Agykontroll, Pilvaker.

5. Digitális, cd, vinyl és kazetta.

6. Életünk a zene!

7. Olyan kiadványok alkotásában közreműködni, amik az előadóink művészi kiteljesedését segítik elő, sok embernek okoznak boldogságot, és amivel előadóink, munkatársaink anyagi biztonságát is garantálni tudjuk.

8. A hazai független lemezkiadók között meghatározó szerepet töltünk be, mely mögött lassan húsz éves szakmai tapasztalat áll. Igyekszünk az előadóinkat, kiadványainkat teljes körűen menedzselni, melyet saját koncert- és fellépés-szervezési osztály, marketing- és online promóciós osztály munkája segít elő. Kiemelt kapcsolatot ápolunk a legtöbb hazai rádióval – évente több rádiós turnét szervezünk az előadóinknak, ezzel elősegítve a kiadványaik rádiós játszását. A legtöbb digitális szolgáltatóval közvetlen kapcsolatban állunk, számos promóciós kampányt indítunk annak érdekében, hogy mindenkihez el tudjuk juttatni a zenéinket. És nem mellékesen, bármikor szívesen sörözünk a művészeinkkel!

9. A lemezkiadás a menedzsmenti munka része. Akár egy dal elkészítése, akár annak fizikai formátumban történő kiadása még mindig a zenei karrier egyik fontos állomása. Amellett, hogy nem hiányozhat egy jól felépített menedzsmenti stratégiából, igény van rá mind a zenekarok/művészek, mind a fogyasztói piac részéről.


http://goldrecord.hu/

https://recorder.blog.hu/2016/08/08/a_dolgok_allasa_magyar_lemezkiadok_2016-ban_6_resz_gold_record_music_kft
A dolgok állása – Magyar lemezkiadók 2016-ban, 6. rész: Gold Record Music Kft.
süti beállítások módosítása