Így hallgattok ti – Magyar írók a zenéről: Péterfy Gergely

2015.06.05. 16:30, rerecorder

peterfy_2.jpg

A 22. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál után vagyunk és éppen zajlik az 5. Margó Irodalmi Fesztivál és a 86. Ünnepi Könyvhét, a legjobb alkalom, hogy megkérdezzünk közel harmincat kedvenc íróink, költőink közül életük meghatározó zenei élményéről és arról, hogy tudnak-e írás közben zenét hallgatni. A 32. Recorder magazin monumentális Irodalom és zene összeállításából Esterházy PéterBarnás FerencGyőrffy ÁkosMán-Várhegyi RékaKiss Tibor NoéKemény Zsófi és Sirokai MátyásTóth KingaKemény LiliTotth BenedekKiss Noémi és Babiczky Tibor után Péterfy Gergely válasza olvasható.

Ezekre a kérdésekre vártunk választ összeállításunkban:

1. Mi a meghatározó vagy kedvenc popzenei lemeze, zenei élménye, jelentős, netán sorsfordító koncertélménye?
2. Szokott-e írás közben zenét hallgatni, segíti-e a zene az írásra való koncentrálást, és ha igen, milyen zene?

Péterfy Gergely

peterfy_lgt_taban_820421.jpg1. Kamaszkorom Bizottság- és Európa Kiadó-koncertjei voltak rám a legnagyobb hatással. Mámorítóan újszerűnek és felvillanyozónak tűnt akkor az a zenei szcéna, és benne volt a rendszerellenesség pikantériája, avagy pornográfiája is. De tömegélmény és feloldódás-élményben valamelyik (mondjunk most 1980-at) tabáni LGT-koncert volt a legütősebb, csöcsörésztem egy csajt, aki hozzám bújt a tömegben. Vicces mókusfoga volt, koncert után a padon csókolóztunk és diólikőrt fogyasztottunk hozzá.

2. Nagyon sokféle zenét hallgatok. Általában valamilyen lounge-netrádió szól háttérzenének, de néha indusztriál is befigyel. De az is megesik, hogy a Bayern3 tinglitanglijait hallgatom, mert a nagyfiam most Dél-Németországban lakik, s tudom, hogy ő is ezt hallgatja. Néha régi kedvenc zenéimet is előveszem, ELP, Deep Purple, Led Zeppelin. És komolyzenét szertartásszerűen, vörösborral, Brahms-kamarazenét, Mozart-zongoraversenyeket, operát, elsősorban ott is Mozartot, de Verdi és persze Wagner is sokszor kerül elő.


PÉTERFY GERGELY SZEMÉLYES KÉRDÉSEKRE IS VÁLASZOLT WHAT THE FAQ-UNKBAN.

Péterfy Gergely ma, június 4-én szerepel a Margó Irodalmi Fesztiválon a PIM Dísztermében, ahol Winkler Nóra beszélget vele 18:30-tól, Facebook-eseményoldal


az LGT játssza az Álomarcú lányt a Tabánban - ki tudja, lehet a tömegben ott van valahol Péterfy Gergely is: 


fotó:
Péterfy Gergely

https://recorder.blog.hu/2015/06/05/igy_hallgattok_ti_magyar_irok_a_zenerol_peterfy_gergely
Így hallgattok ti – Magyar írók a zenéről: Péterfy Gergely
süti beállítások módosítása