What The FAQ – Péterfy Gergely

2015.06.04. 11:30, rerecorder

img_5379.jpg

A művészcsaládba született Péterfy Gergely ősei, Áprily Lajos és Jékely Zoltán irodalmi munkásságát folytatva lett író, és 2014-es Kitömött barbár című regényéért idén megkapta a legrangosabb irodalmi kitüntetést, az Aegon Művészeti Díjat (és igen, ő Péterfy Bori bátyja is). Péterfy Gergely ma, június 4-én a Margó Irodalmi Fesztiválon szerepel A sántakutya igazmondó show különkiadásában.

Mi a legkorábbi emléke?

Megyek át a gyerekszobán a kiságyamból a szüleim ágyához a Tabánban, Döbrentei tér 1., és elállják az utam az ördögök. Fekete-vörös design, szárnyuk is van, magasak, meztelenek, büdösek. Nem menekülhetek át anyámhoz, elfog a rettegés. Elkezdek csapkodni – és akkor felemelkedem. Rájövök, hogy én tudok repülni, ezek a gecik viszont nem. Nem tudják használni a szárnyukat. Én simán átsuhanok felettük, igaz, szűk a hely, a mennyezethez szorulok verdeső karokkal, amíg ők a padlóról felugrálva próbálnak a karmaikkal elkapni. Azóta tudom, hogy aki nem ír jól, nem az ellenségem, és aki az ellenségem, nem tud repülni.


Mi volt a gyerekként elkövetett legnagyobb hülyesége?

A hangyakirály meggyilkolása. Volt egy perverz nagybátyám, aki azzal szeretett szórakozni, hogy a kiürült, kádárkori kék-fehér tejeszacskót meggyújtotta, és a szörcsögve csöpögő lángoló gyújtóbombákkal felégette a hangyabolyokat. Én is szorgalmasan bombáztam vele, amikor egyszer előszaladt egy különlegesen hatalmas, acélkéken csillogó hangya, és felnézett rám. Legalábbis így emlékszem. Az izzó, fortyogó plasztikbomba szétperzselte a fejét. Éjszaka meglátogatott a hangyakirály, és számon kérte rajtam népe pusztulását: soha olyan rettegést nem éltem át és azóta tartózkodom mindenfajta pusztítástól.


Ha visszamehetne az időben, milyen tanácsot adna a tinédzserkori önmagának?

Sose higgy az érzelmeidnek.


Mit jelent az ön számára a testvér fogalma?

Játékos, görbe tükör. A testvéreim – két húgom, Bori és Sarolt – az átírásaim, és én is az ő átírásuk vagyok. A természetben a legfurább tréfa pont a lényeg: a szimmetria. Az egyediség felszámolása a pillanat, amikor rájövünk, hogy a testünk két béna, összenőtt sejt, amely megkettőzte a semmit, amit jobb híján evolúciónak, vagy istennek hívunk.


WHAT THE FAQ ROVATUNK KORÁBBI INTERJÚI.


Mit jelent ön az számára az újrakezdés?

Az én lényegét. A régi világban az számított igaz embernek, aki azt hirdette magáról, hogy ő mindig ugyanaz. Semper idem. Az ember időtlen idők óta retteg a ténytől, hogy az én napról napra változik, és pláne, hogy az érzelmek és a vonzalmak napról napra változnak. Mindig arra várok, hogy új szemszögből pillanthassam meg a dolgokat és valami váratlant és meglepőt fedezzek fel. Rettegek attól, hogy unalomba fullad a megismerés kalandja.


Miben hisz ön?

A kérdésfelvetéseim komolyságában. Az ezekből a kérdésekből fakadó mondataimban. A feleségemben. A gyerekeimben. A nyelvben, ebben a hatalmas és termékeny, színes és lüktető organizmusban, amely megfogalmaz engem és láthatóvá teszi körülöttem a világot – legalábbis annyira, hogy kérdéseket lehessen feltenni.


Mit tekint küldetésének?

Az előítéletek megszüntetését, a megszabadulást a félelemtől és a reménytől. Az ember ember feletti erőszakának megszüntetését. A zsarnokok bukását, a bűnösök evilági bűnhődését és a jótettek evilági jutalmát.


Mi motiválja legjobban az életben?

Megélni, hogy mekkora hatással lehetek a világra, és mekkora változtatást tudok elérni benne akkor, ha mindent megteszek, hogy a bennem dolgozó motort csúcsra járassam.


A magyar nép nem politikára termett, igaz vagy hamis?

Falsch. A politika a közösségi létezés maga, a közösségi élet minősége a kommunikáció minőségén múlik. Minél több tanult és világlátott ember, annál magasabb színvonalú politikai minőség.


peterfy-g_kitomott_barbar_cover_1.jpgMi a legnagyobb erénye?

A latolgatás.


És a legnagyobb bűne?

A jóakarat.


Kedvenc káromkodása? 

Baszd meg anyád a ravatalon.


Mit énekel a zuhany alatt?

Leporello áriáját a Don Giovanni első felvonásának elejéről.


Vinyl vagy cd vagy digitális zenehallgatás?

Azt hallgatok, amit az eszközeim könnyen elérhetővé és lehetővé tesznek, tehát interneten hallgatok zenét.


Rádió vagy tv?

Egész nap megy a háttérben a tévé, de csak elalvás előtt nézek bele egy fél sorozat erejéig.


Tévéműsor, amit nem hagyna ki?

Miami helyszínelők. Esti mesének fogyasztom.


Kedvenc film?

Taviani-testvérek: Allonsanfan.


Melyik könyv volt önre a legnagyobb hatással?

Flaubert: Érzelmek iskolája.


Kivel szeretne közös fotót magáról?

Arany Jánossal.


Félig tele, vagy félig üres a pohár?

Mindig tele, alig győzöm leinni.


E HAVI IRODALOM ÉS ZENE FÓKUSZTÉMÁNK TOVÁBBI CIKKEI.


Magyarnak lenni annyi, mint...

… rálátni két világra.


A boldogság egy...

… boldog társ.


A szeretet…

… folyamatos munka.


A szerelem…

… sokára választ méltó tárgyat.


A tehetség…

… kitartás dolga.


A legféltettebb kincsem…

… a józan eszem.


Utoljára akkor sírtam, amikor…

… Don Giovannit elvitték az ördögök.


Mi történik velünk, amikor meghalunk?

Felébredünk a nemlét gyönyörére.


nyitókép:
Péterfy Gergely


Péterfy Gergely ma, június 4-én 18:00-kor szerepel 
A sántakutya igazmondó show különkiadásában a Margó fesztiválon négy másik Aegon-díjas íróval (Barnás Ferenc, Csaplár Vilmos, Esterházy Péter, Spiró György) a Dumaszínházban, Facebook-eseményoldal, holnap pedig a PIM Dísztermében beszélget vele Winkler Nóra 18:30-tól, Facebook-eseményoldal


és akkor hallgassuk meg, mit énekel Péterfy Gergely a zuhany alatt (netán daloljuk el mi is): 

https://recorder.blog.hu/2015/06/04/what_the_faq_peterfy_gergely
What The FAQ – Péterfy Gergely
süti beállítások módosítása