„Ideálisan ténylegesen dalok” – AlunaGeorge (interjú)

2013.06.05. 14:08, rerecorder

alunageorge.jpg
Mint azt Globálradar rovatunkban már megírtuk: a perfekt kislemezekkel bemutatkozó londoni AlunaGeorge duó (Aluna Francis - ének, George Reid - producer, hangszerelés) kilencvenes évekbeli R&B-behatású, szintis futusztisztikus, popzenéje mesterkéletlen és egyszerűen nem lehet csömört kapni tőle. Ezt hamarosan újra alkalmunk lesz tesztelni, hiszen július 29-én érkezik a Body Music című bemutatkozó lemez, amiről és a hozzá vezető útról beszélgettünk a duó mindkét tagjával.

- A világ nagy része a BBC Sound Of 2013 második helyezettjeként figyelt fel rátok. Nektek mit jelent ez az elismerés?

AlunaGeorge 11 - Copy (2).jpgGeorge: - Természetesen nagyszerű dolog, elképesztő mennyiségű támogatást kapunk a sajtótól azóta. Nagyon bátorító, ahogy az emberek felfedezik maguknak a zenénket és hisznek benne annyira, hogy ilyen módon is segítsék az ismertté válásunkat.

- És ez a kiemelt figyelem esetleg helyezett rátok plusz nyomást?

Aluna: - Semmiképpen sem negatív értelemben. Sokkal inkább úgy, hogy még felvillanyozottabb állapotban mutathatjuk meg azt, hogy megérdemeltük a jelölést és ezt a fantasztikus második helyet.

- Mindkettőtöknek volt korábban egy-egy zenekara, 2009-ben kezdtetek ketten együtt dolgozni, viszont csak 2011-ben mutattatok meg ebből valamit a világnak. Nagyon szigorúak voltatok magatokhoz abban, hogy csak tökéletes dalokkal állhattok elő?

George: - Egyszerűen csak élveztük a közös munkát, lassan formálódtak a terveink, így nem volt miért rohanni, és nem várt tőlünk senki semmit, ami eléggé kényelmessé teszi az alkotást.

Aluna: - Jól éreztük magunkat és sok idő azzal telt, hogy zenét hallgattunk közösen, mutogattunk egymásnak ötleteket.

George: - Felfedeztük egymás zenei világát, inspirációit, feltérképeztük, hogy mi az, ami működik kettőnkkel és mi az, ami nem. Aztán, amikor eljutottunk odáig, hogy valamit ki is adhatnánk, akkor a kislemez-kultúra miatt persze figyeltünk arra, hogy erős dalokkal mutatkozzunk be. Ha egy olyan számmal nyitsz, amire azt mondják az emberek, hogy „ez olyan semmilyen”, akkor legközelebb már alig lesz esélyed náluk.

aluna ff.jpg


- Hogyan fejlesztették ki a megszólalásotokat, hogyan rakosgattátok össze a kirakó megfelelő darabjait ehhez a futurisztikus popzenéhez?

George: - Dalainkat ideálisan ténylegesen dalokként képzeljük el, ez a kiindulópont. Legyen meg a klasszikus dalszerűsége, ne a technikai megvalósítás adja el. Aluna melódiái és a dal alapvető harmóniái legyenek rendben és utána aztán jöhet a felépítmény, ami legtöbbször a mindkettőnk által nagyon szeretett kilencvenes évekbeli R&B valamiféle modern verziója.

- Az eddig ismert dalok mennyire jól reprezentálják a júliusban megjelenő Body Music című bemutatkozó nagylemezeteket? Várható esetleg valami meglepetés ezen?

alunageorge-body-music-album-650-430_1.jpgAluna: - A masterelés van már csak hátra, a lemez teljesen készen van, úgyhogy nem tudjuk már tovább variálni a dalokat. A fejlődés, ami talán eddig jellemzett bennünket, az a legutóbbi kislemezeinknél már elég stabilan a saját megszólalásunk volt, vagy legalábbis mi így éreztük, úgyhogy az új, közönség által még nem ismert dalokat is valami hasonló zenei világgal lehetne leírni.

- Legkorábban megjelentetett dalaitok, például az Analyser, nem kapnak helyet az albumon, ezek még a fejlődési folyamat éretlen gyümölcsei?

George: - Nem is emlékszem pontosan, de azt hiszem eleinte ezeket a dalokat is fel szerettük volna használni a lemezhez. De valóban elég régiek és írtunk elég új dalt, amelyek izgalmasabbak voltak.

Aluna: - Eljött egy pont, amikor a dalok kezdtek egymásra is reflektálni, egységes világot képezni és azt hiszem ezek a legkorábbi szerzemények még nem illettek bele ebbe a sorba. Egyszerűen kilógtak.

- Úgy tűnik, hogy szívesen működtök közre másokkal, tavaly Rustie remek albumán szerepeltetek, idén a Disclosure-rel készítettetek egy bomba slágert. Hogyan dől el, hogy kivel alakul ki közös dal?

Aluna: - Alapvető, hogy legyen köztünk tényleges kapocs, ne csak a zene tetsszen, de emberileg is érezzük jól magunkat a partnerrel. Szóval a jól kitalált kollaborációk az esetünkben biztosan nem működnének.

George: - Rustie-nak óriási rajongói vagyunk, úgyhogy igazán megtisztelő volt vele dolgozni. A Disclosure-rel pedig kölcsönösen szeretjük egymás felvételeit, érdekes ötletnek tűnt kipróbálni egy közreműködést.

- Remixek terén is jól álltok, van néhány kifejezetten erős újragondolásotok mások eredetijeiből (Friends, Florence + The Machine), ezeket hogyan válogatjátok?

alunageorge z.jpgGeorge: - Nem vállalunk el túl sok remixet, de amit igen, ott az számít, hogy az előadó számunkra is megnyerő énekes legyen, ugyanis az ének felhasználásán múlik egy jó remix. De ez amúgy eléggé trükkös feladat. Általában, és a kérdésben említett esetekben konkrétan is, erősek az eredeti dalok, tehát nagyon nehéz egy új, erős változatot összehozni belőlük. Azt hiszem megvan, nagyon egyszerű: azokat remixeket vállaljuk el, amiknek az ötletétől izgalomba jövünk.

- Ha már a remixeknél tartunk, mit szóltatok a Disclosure-rel közös dalotokból készített átdolgozáshoz, amit MNEK tett közzé?

George: - Az kitűnő lett!

Aluna: - Találkoztunk is vele, nagyon kedves volt!

- Amikor a hatásaitokról beszéltek, akkor a 90s R&B mellett szóba jön Van Morrison, vagy éppen PJ Harvey, a triphop viszont nem feltétlenül, úgyhogy lehet csak én vagyok vele így, de nekem beugrik rólatok egy felfejlesztett, kilencvenes évekbeli triphop-duó hangképe is. Portishead, Moloko

George: - Ami azt illeti, pontosan ezek a zenék voltak, amik engem személyesen először zenekészítésre inspiráltak. Úgyhogy ez érdekes és nagyszerű, hogy ilyen párhuzamot találtál, nem sokan mondták még ezt nekünk. De kétségtelen, hogy lennie kell a mi töredezettségünk és a triphop megtörtsége között valamiféle hídnak, úgyhogy ez szép meglátás, köszönjük.

alunageorge_1.jpg- Ha nagyon egyszerűen akarnám elmondani valakinek, hogy milyenek az AlunaGeorge dalai, azt mondanám, hogy sok barkácsolt furcsa hang és másvilági megszólalás keveredik a mainstraim popzenével. Közel van ahhoz, ami szeretettetek volna elérni a felvételeitekkel?

Aluna: - Mindig az a célunk, jobb, jobb és még jobb egyensúlyba kerüljenek a dalainkban az említett összetevők. Hogy jussunk el a tökéletes összeolvadáshoz, amikor már nem tudod megmondani, hogy melyik hangzás honnan van, hanem valami újszerű jön létre.

- Aluna, kik hatottak rád énekesként?

Aluna: - Az énekhatásaim egyfajta keveréket adnak ki. Jeff Buckley, PJ Harvey, Van Morrison, Joan Baez, Mariah Carey (nevet). Nagyon szeretem a karakteres hangokat. Ők voltak rám a legnagyobb hatással.

- Hamarosan megjelenik a bemutatkozó lemez, de mik a terveitek azutánra? Mennyire fontos számotokra a koncertezés?

George: - Most azt érezzük, hogy ezt folytatni szeretnénk, ameddig csak lehetséges, annyira jó az összhang közöttünk. Egészen biztosan szeretnénk még lemezt készíteni, de előtte nyilván az élő show-t is szeretnénk olyan színvonalon megvalósítani, hogy elégedettek lehessünk vele annyira, mint a lemezzel.

Interjú: Dömötör Endre


alunageorge_5.jpga lemez dallistája:

1. Outlines
2. You Know You Like It
3. Attracting Flies
4. Your Drums, Your Love
5. Kaleidoscope Love
6. Bad Idea
7. Diver
8. Lost & Found
9. Best Be Believing
10. Superstar
11. Just a Touch
12. Body Music
13. Friends to Lovers
14. This Is How We Do It (bonus track) - ez még ennek az 1995-ös azonos című soulpop slágernek a feldolgozása is lehet

és akkor hallgassunk tökéletes dalokat az AlunaGeorge-tól, You Know You Like It:


az Attracting Flies:


a Your Drums, Your Love:


a klip nélkül közzétett Diver:


és a címadó dal:

https://recorder.blog.hu/2013/06/05/_idealisan_tenylegesen_dalok_alunageorge_interju
„Ideálisan ténylegesen dalok” – AlunaGeorge (interjú)
süti beállítások módosítása