Globálradar – AlunaGeorge

2013.04.16. 10:23, rerecorder

Aluna-George.jpg

A REC010 Globálradar nevű új rovatában már bemutattuk a kanadai-dán Rhye duót, most jöjjön egy brit páros, az AlunaGeorge. A 21. század tökéletes triphop duója, de a zene persze egészen más: futurisztikus, szintis pop kilencvenes évekbeli R&B-behatással.

AlunaGeorge-608x503.jpgMegalakulás éve: 2009

Tagok: Aluna Francis (ének), George Reid (producer, hangszerelés)

Honnan: London, Anglia

Stílus: elektronikus pop, futurepop

Kiadók: Sweet Recordings, Tri Angle, Island / Universal

Olyan, mint: Grimes, Purity Ring, The Knife

Történet: Mielőtt a két keresztnév összeragadt volna, a viselőik már jó pár éve zenéltek külön-külön. Aluna énekelt a jazzy electronica / downtempo Earth Leakage Trip albumain, majd egy Lazlo Legezer művésznevű producerrel megalapította a My Toys Like Me-t, amelynek egy albuma jelent meg 2009-ben. A korábban gitárosként a Colours nevű posztrock zenekarban is megfordult George pont egy My Toys Like Me-szám remixén dolgozott, innen az ismeretség, amely aztán kettejük közös új formációjához vezetett. Csoki-vanília duójuk fület csiklandozó zenéjét – amelyben a 90s R&B hagyományai olvadnak össze napjaink, részben ugyancsak húsz évvel ezelőttre visszanyúló garage és bass music hangzásaival – a két fiatalból áradó mesterkéletlenség teszi még rokonszenvesebbé. Aluna bájos, mézes hangja George icipicit fanyar (fahéjas?) szintetikus alapjaival együtt egész egyszerűen nagyon finom; az AlunaGeorge olyan édesség, amelytől nem lehet csömört kapni.

AlunaGeorge_Dec.jpgMegjelenések: négy kislemez: Analyser (2011), You Know You Like It (2012), Your Drums, Your Love (2012), Attracting Flies (2013); a bemutatkozó album (Body Music) pedig júliusban érkezik

Mellékprojektek: közreműködés Rustie tavalyi albumán (az After Light című számban), illetve a Disclosure legutóbbi, a brit listán 2. helyezést elért kislemezdalában, a White Noise-ban, továbbá néhány remix (pl. Lana Del Rey, Florence + The Machine).

Szexepil: Inkább cukik így együtt, bár a karakteres arcú Aluna tud vadmacska is lenni, lásd: Attracting Flies klip.

Legnagyobb eredmény, elismerés: Második hely a BBC Sound Of 2013 listán.

Radarjel-erősség: Még évekig radaron lesznek.


a legelső kislemez, az Analyser 2011-ből:


az ismertséget meghozó 2012-es You Know You Like It:


a Just A Touch is a You Know You Like It EP-n szerepel:


a tavaly őszi Your Drums, Your Love klipje:


az eddgi utolsó kislemez, az Attracting Flies videója:

https://recorder.blog.hu/2013/04/16/globalradar_alunageorge
Globálradar – AlunaGeorge
süti beállítások módosítása