Roll’n’roll – Zenész-bringás körverseny (zenészinterjúk – 1. rész)

2013.05.08. 17:01, rerecorder

hajós nyit.jpg

Szervezői szerint a Critical Mass bringásdemonstráció beteljesítette küldetését és szerencsére a bicikliző emberek látványa ma már valóban nem számít újdonságnak, pláne, hogy végre tényleg itt a tavasz/nyár. A Recorder elkötelezett cangás zenészek-előadók nyomába eredt és helyben, nyergen készített velük interjút. Biciklipop a REC011-ből, az első részben Péterfy Bori, Hajós András és Linczényi Márk.

Péterfy Bori

peterfy_bori_csak_egy_ugras_01.jpg- Milyen típusú biciklid van?

- Egy fekete Peugeot biciklim van. Nagyon masszív bringa, trekking-szerű. Nagyon szeretem.

- Miért szeretsz biciklizni?

- Mindig is szimpatikusak voltak azok a városok, ahol ez hozzátartozik a mindennapi élethez. Sok város előrébb jár ilyen szempontból Budapestnél, ami nagy kár, mert ez jó az embereknek. Más városokban még az öltönyös üzletemberek és a tűsarkút viselő nők is bringával járnak. Nem szennyezi a levegőt, nem kell a dugóban állnom, hamarabb odaérek mindenhova, szóval praktikus és közben vagány is. Jó dolog biciklizni, de tény, hogy Pesten azért nehéz, mert kevés a bringaút, és az autósokkal is lehetne jobb a kapcsolat, de persze oda-vissza vannak problémák.

- Városban biciklizős vagy vagy inkább kirándulós?

- Sajnos nincs időm kirándulni, pedig szívesen mennék.

- Szerinted milyen zene illik a bringázáshoz? Te miket szoktál hallgatni közben?

- Nem hallgatok zenét biciklizés közben, mert félős vagyok. Nem szeretem, ha nem hallom, mi van körülöttem, úgyhogy inkább figyelek, mert félek a balesetektől. De énekelgetni szoktam közben, ha új számot tanulok, vagy ha valami beül a fejembe. Vagy ha úgy adódik, a megtanulandó szerepet is szoktam mondani magamban.

- Szerinted mennyire „menő” dolog mostanában bringázni?

- Nagyon menő, mindig is az volt, most meg még inkább. Már nagyon sokan bicikliznek. Jók a biciklis szervezetek is, én is nagykövete vagyok az egyik kezdeményezésnek (www.bam.hu), csak amióta anyuka vagyok, nincs sok időm erre. De nagyon jól végzik a dolgukat, ha kis lépésekben is, azért egyre több sikert érnek el.

Hajós András

_DSC4619 (426x640).jpg- Milyen típusú biciklid van?

- Egy svájci Sieber márkájú bringám van. Trekking és monti keveréke.

- Miért szeretsz biciklizni?

- 6-7 éve a Kerékpáros Klub elnöke javasolta, én meg kipróbáltam és tetszett, hogy nincs több dugó, késés, hanem mozgás van, mosolygás, emberi kapcsolatok és feszesebb popó – még nekem is.

- Városban biciklizős vagy vagy inkább kirándulós?

- Inkább biciklis közlekedő vagyok, a dolgaimat így intézem immár két éve télen is. Kivétel, amikor nagyon embertelen hideg van, vagy épp öltönyben kell megjelennem valahol.

- Szerinted milyen zene illik a bringázáshoz? Te miket szoktál hallgatni közben?

- Nem hallgatok zenét biciklizés közben, mert veszélyesnek tartom, kétgyermekes apa vagyok, és még szeretnék találkozni a gyermekeimmel jópárszor. Szerintem a bicikliseknek sokkal jobban észnél kell lenni a közlekedésben, mint az autósoknak, vagy akár a gyalogosoknak.

- Szerinted mennyire „menő” dolog mostanában bringázni?

- Ritkán szoktam ráerőltetni a véleményemet másokra, de esküszöm kötelezővé tenném a kipróbálását mindenkinek, mert aki ezt egyszer megtette, annak valamilyen formában biztos beleépül az életébe. Persze nem mindenki teheti meg, hogy mindennap biciklivel járjon, de nekem nincs olyan ismerősöm, aki kipróbálta, és utána azt mondta, ez nem jó. Van benne valami "flow". A lendület, a mozgás, az egészségügyi hatás és a feeling mind mellette szólnak. Az, hogy az ember szabad, de mégsem egy motoron ül, ami agresszív és környezetszennyező is. Az első nap, amikor biciklivel intéztem a napi ügyeimet és a pesti rakparton álltam a dugóban az ideges, dudáló autósok között, akkor hirtelen arra gondoltam, milyen hülye vagyok, hogy tegnapig én is közéjük tartoztam, ahelyett, hogy nyugodtan, a Duna illatát szagolva tekerjek, és ráadásul még előbb is érjek oda ahova kell, mint ők.

Linczényi Márk (Kolin, Thomas Mark)

- Milyen típusú biciklid van?

- Országúti bringám van, egyenes lefűrészelt kormánnyal, hogy jobban elférjek a kocsik között. Matuzmesterrel építtettem, narancssárga a váz és a felni, minden más pedig fekete rajta.

kolin_m+írk_briny+¦.JPG


- Miért szeretsz biciklizni?

- Sokkal hamarabb ott vagyok, mint kocsival vagy BKV-val. Nincs olyan pontja a városnak, amit 25 perc alatt ne érnék el. Messzebb meg BKV-val se mennék, mert minek. Egyre jobb a közlekedés, lakóhelyem is a központban van, ahol tényleg a bicikli a legjobb közlekedési eszköz. Imádok a Kiskörúton tekerni.

- Városban biciklizős vagy vagy inkább kirándulós?

- Mivel napi egy órát bringázom, így ha kimegyek a természetbe akkor inkább más mozgásformát csinálok, de mentünk már Balaton-tekerésre, csak az én cangám nem alkalmas a hosszú távú, terepen hajtásra.

- Szerinted milyen zene illik a bringázáshoz? Te miket szoktál hallgatni közben?

- Mindig változó, mostanában éppen a nagyon bunkó felezett ritmusok, hiphopok tetszenek, de sokban függ a napszaktól, hangulattól. Általánosságban az energikusabb zenék jobban mennek ehhez szerintem, mint mondjuk a klasszikus zene.

- Szerinted mennyire „menő” dolog mostanában bringázni?

- Nálam a funkcionalitás az első, aztán jönnek a külsőségek, például, hogy lefestetem mindenféle színűre. Nem tudom mennyire menő, de tetszik, hogy a Csepel most csinál színes kollekciókat, és lehet több színből választani. Amikor még én építtettem az enyémet, akkor engem tök hülyének néztek, hogy színeset akarok. Szóval örülök, hogy ez már nem olyan ritka. Koppenhágában és más olyan helyeken, ahol már régóta elterjedt a biciklizés, kurva jó cangákat lehet látni, ott már egyértelműen a stílus és a megjelenés része, nem csak közlekedési eszköz. De például a mostanában divatos, és nagyon vagánynak tartott fixizést nem értem. Szerintem egy baromság, mert nem néz ki jobban, rossz az ízületeknek is. Nekem nincs is, csak néhány barátomnak, de nekem konkrétan halálfélelmem van rajta, főleg, hogy én előszeretettel hajtok be a kocsik közé. Én szeretem, ha van fék meg váltó. És ugyan a buliból részegen hazatekerés elég rock ’n’ roll dolognak hangzik, de óva intenék tőle mindenkit. Régebben volt, hogy én is felültem úgy, hogy ittam, de most már soha. Volt pár nagyobb esésem, és nem egyszer arccal tompítottam. Az egyik ilyen után egy nappal pedig koncert volt a Gödörben és mindenki azt hitte, hogy megvertek. Szóval most már nem bringázom, ha iszom, maximum a bicikliúton és ott is csak nagyon lassan.

Csada Gergely


Hajós-fotók: TMC Management/Bali Sándor
Linczényi-bringafotó: a tulajdonostól

https://recorder.blog.hu/2013/05/08/roll_n_roll_zenesz-bringas_korverseny_zeneszinterjuk_1_resz
Roll’n’roll – Zenész-bringás körverseny (zenészinterjúk – 1. rész)
süti beállítások módosítása