The XX a XX. Szigeten – Sziget Top 12, 2012

2012.08.06. 15:00, rerecorder

xx.jpgMiután a 20. évforduló kapcsán visszaemlékeztünk a Sziget legemlékezetesebb pillanataira (az 1996-os Stone Roses-afterpartyra külön is) most sorba szedtünk egy tucatnyi kihagyhatatlan koncertet a jubileumi fesztiválon. Persze a Stone Roses újbóli eljövetele is idetartozik (de arról még külön cikkben is szólunk majd), és persze még tudnánk sorolni az érdekesnek, izgalmasnak ígérkező fellépőket (alul még tíz további ajánlatunk), de az alábbi előadókat – akik most először játszanak a Szigeten, sőt legtöbbjük Magyarországon is – mindenképpen érdemes beiktatni saját fesztiválprogramunkba, a nyitóképünkön is szereplő The XX triót pedig egyenesen kötelezővé tennénk mindenkinek.

THE XX - augusztus 10., péntek, 19:45, Nagyszínpad
A 2009-es bemutatkozó lemezével azonnal a minimalista, álomszerű indie-pop élvonalába ugró The XX a Sziget után, szeptemberben jelentkezik második albumával, így az első alkalommal Magyarországra látogató londoni trió – soraiban a mára saját jogán is világhírű Jamie XX-szel – 2012 egyik legaktuálisabb, kihagyhatatlan szigetes fellépője.

AnnaCalvi_Hoxton_270111_0512.jpgANNA CALVI - augusztus 8., szerda, 18:00, A38 színpad
A különleges orgánumú brit dalszerző-gitáros-énekesnő tavalyi bemutatkozásával kapcsolatban csak úgy röpködtek a szuperlatívuszok, a remek fogadtatásra pedig egy Mercury-díj jelölés tette fel a koronát. Az olasz származású Calvi már hatévesen hegedülni tanult, mára viszont gitárosként is elsőrangú, ráadásul egyik legnevesebb rajongója, Brian Eno szerint „a legjobb dolog Patti Smith óta."

CRYSTAL FIGHTERS - augusztus 9., csütörtök, 19:30, Aréna
A „kristályos" zenekarok közül tavaly a Crystal Castlest láthattuk a Szigeten, idén nyáron pedig az angol és spanyol tagokat felvonultató Crystal Fighters már csak a legendásan energikus színpadi jelenléte miatt is megérdemli a kiemelt figyelmet. A zenéjében a folkosabb indie-t elektronikával és autentikus baszk elemekkel – többek közt a txalaparta nevű, élőben rendkívül látványos népi hangszer használatával – vegyítő formáció garantáltan szétcsap közöttünk.

THE POGUES - augusztus 11., szombat, 21:30, OTP Világzenei Nagyszínpad
Meglehetős csoda, hogy még életben van a szó szerint gyerekkorától alkohol- és drogproblémákkal küzdő Pogues-frontember, Shane McGowan, de ha már itt lesz, hát őt is látni kell anyazenekarával. Merthogy az ellenállhatatlan ír kocsma-punk Pogues járt Pesten 1995-ben, de akkor McGowan már nem volt tag – őt csak külön láthattuk, mikor Popes nevű kísérőzenekarával szigetezett nálunk 1998-ban és 2003-ban. De a klasszikus Pogues-felállás (mely az ezredfordulón állt össze újra) most először jön el hazánkba, és lehet, egyben ez lesz az utolsó alkalom is, hogy elcsíphetjük őket.

SaintEtienne.jpgSAINT ETIENNE - augusztus 8., szerda, 19:30, Aréna
A Sarah Cracknell, Bob Stanley és Pete Wiggs alkotta Saint Etienne nem csupán a szigetországban számít kultikus zenekarnak – a nyolcvanas-kilencvenes évek fordulójának elektronikus tánczenéjét bűbájos popdalokká formáló eklektikus világú együttes két évtizedes fennállása alatt itthon is szép számmal szerzett rajongókat. Idén ráadásul Words And Music by Saint Etienne címmel új lemezt jelentettek meg – hét év kihagyás után.

WILD BEASTS - augusztus 10., péntek, 16:30, A38 színpad
A harmadik albumát tavaly megjelentető brit Wild Beasts korán megkapta az art-pop címkét, azonban ez a meghatározás egyre kevésbé felel meg a valóságnak – a 2011-es Smother már egy rendkívül magas színvonalon alkotó, tradicionális indie zenekart mutat, melynek hangzását az elbűvölően örvénylő zenei alapok mellett a frontember Hayden Thorpe karakteres falzettje uralja.

THE HORRORS - augusztus 11., szombat, 16:30, Nagyszínpad
A Birthday Party és a Cramps bűvöletében készült első lemez után a Joy Division posztpunkjával kísérletező folytatás, illetve a szintetizátorok által uralt harmadik album végleg bebiztosította az angol Horrors helyét napjaink legkreatívabb zenekarai közt. Tavaly ősszel a Dürer Kertben a vártnál is sikeresebb koncertet adtak, így nem meglepő, hogy idén a Szigeten újráznak.

the-roots-04.jpgTHE ROOTS - augusztus 9., csütörtök, 15:00, Nagyszínpad
A Jimmy Fallon Show című igen népszerű amerikai tévéműsor házizenekara, a hiphopot színpompás soullal keresztező Roots regnálásának huszonöt éve alatt egyszer már járt nálunk is, de egyrészt a világ legjobb élő hiphop show-ját mindig látni kell, másrészt a 2007-es VOLT-fellépés óta még híresebbek lettek. Egy zenekar, amely még azt is megúszta, hogy élő tévéadásban egy konzervatív politikusnő bevonulásakor a Lyin' Ass Bitch című Fishbone-számba kezdett bele!

LEFTFIELD - augusztus 11., szombat, 19:30, Aréna
A kilencvenes évek elsöprő sikerű brit elektronikus produkciói közül szinte csak a Paul Daley és Neil Barnes által alapított Leftfield nem járt még nálunk. A 2010-től Daley nélkül turnézó zenekar számos vendégzenésszel és énekessel kiegészülve járja a világot – bár az Open Up című első slágerükben szereplő John Lydon sajnos nem kíséri el őket.

TwoDoorCinemaClub_NeverHide_Coachella.jpgTWO DOOR CINEMA CLUB - augusztus 11., szombat, 18:00, Nagyszínpad
Az észak-ír trió 2010-ben játszi könnyedséggel hozott össze egy bájos indie-pop slágerektől hemzsegő bemutatkozást (Tourist History), idén szeptemberben pedig Alex Trimble-ék új lemezzel jelentkeznek (melynek Beacon lesz a címe), de előtte még sort kerítenek első magyarországi fellépésükre is. Nincs semmi új abban, amit csinálnak, de aki simán össze tud rakni egy koncertprogramot remek, gitárcentrikus popdalokból, annak nincs miért magyarázkodnia.

THE VACCINES - augusztus 10., péntek, 16:30, Nagyszínpad
Az angolok szép hagyománya, hogy minden évben kineveznek valakit a brit rockzene megmentőjének, a megtisztelő cím tulajdonosa pedig 2011-ben éppen a nyugat-londoni Vaccines lett. Nos, a megmentői szerep jókora túlzás, de tény, hogy a Szigeten szintén fellépő Horrors szintisének öccsét is soraiban tudó zenekar egy teljesen oké első lemezt (What Did You Expect From The Vaccines?) és egy tisztességes rádiós slágert (Post-Breakup Sex) már a magáénak tudhat, és szeptember 3-án már jön is a második album The Vaccines Come Of Age címmel.

ELECTRIC WIRE HUSTLE - augusztus 9., csütörtök, 18:00, A38 színpad
Új-zélandi hiphop-soul? Hát, nem ez az elképzelhető legbiztatóbb párosítás, pedig az Electric Wire Hustle 2009-ben megjelent címnélküli első albuma, több mint biztató volt. A háromtagú zenekar a sokszínű soult (nem utolsósorban a philadelphiai gyökerű Soulquarians kollektíva világát) házasítja J Dilla-féle, illetve wonkys hiphoppal, a végeredmény pedig sokszor egészen lenyűgöző, sőt a koncertvideók tanulsága szerint élőben is első osztályú a produkció.

Szabó Benedek

+10 a huszadikon:

Glasvegas (08.08., 16:30, Nagyszínpad)
Breach (08.08., 1:00, Inmedio Drink & Bar)
Citizens! (08.09., 15:00, A38 színpad)
Maximo Park (08.09., 18:00, Nagyszínpad)
Friendly Fires (08.09., 19:50, A38 színpad)
Bebel Gilberto (08.10., 21:40, A38 színpad)
Noah And The Whale (08.11., 15:00, Nagyszínpad)
Snoop Dogg (08.11., 21:30, Nagyszínpad)
Azari & III (08.11., 23:30 A38 színpad)
The Ting Tings (08.12., 21:40, A38 színpad)

Címkék: magazin sziget rec006
https://recorder.blog.hu/2012/08/06/the_xx_a_xx_szigeten_sziget_top_12
The XX a XX. Szigeten – Sziget Top 12, 2012
süti beállítások módosítása