Vége az ínséges időknek, megint mehetünk a Szigetre!

2022.07.31. 14:50, Gaines

wide2_142.jpg

Durva belegondolni, hogy jövőre lesz harmincéves a Sziget Fesztivál, ahogy abba is, hogy az előző két évben a járvány miatt nélkülöznünk kellett az ország legnagyobb zenei eseményét. Idén augusztus 10. és 15. között végre újból megtöltik a fesztiválozók a Hajógyári-szigetet, triplán felfokozott hangulatban, hiszen két elmaradt Szigetet kell most bepótolni. Ajánlónkból napi bontásban kiderül, hogy ezt milyen koncertekkel tehetjük meg. Ez a cikk először a Recorder magazin 96. számában jelent meg.

Augusztus 10.

Újdonság az idei Szigeten, hogy ezúttal nem lesz se nulladik, se mínusz egyedik nap, szerdától hétfőig hat teljes értékű napon válogathatunk töméntelen mennyiségű program közül. Szerdán mindjárt igazi világsztár tér vissza a Nagyszínpadra: Dua Lipa 2018-ban emlékezetes koncertet adott itt, a koszovói albán énekesnő azóta még feljebb száguldott a ranglétrán (szerintünk egyenesen ő a pop új királynője), és most végre hallhatjuk élőben a pompás 2020-as lemez, a Future Nostalgia diszkó-dancepop slágereit.

Ausztráliából sötét szintipopba oltott, énekes IDM-mel borzolja a hangulatot a Rüfüs Du Sol zenekar, ismét megmerítkezhetünk a kifürkészhetetlen kaméleon-énekesnő, a walesi Cate Le Bon teljesen egyedi artrock-univerzumában, Comptonból hoz kísérleti-alternatív nyugati parti hiphop beateket Channel Tres. Érdemes lehet elnézni a német Milky Chance folkrockduó bulijára, választhatjuk Paula Temple technóját, vagy akár Role Model hálószobapopját is.

Augusztus 11.

Csütörtökön a Kings Of Leon veszi be a Szigetet, régi motorosok már ők, egy elképesztően sikeres 2000-es évek és egy visszafogottabb 2010-es évek állnak mögöttük, nekünk is lehetett szerencsénk hozzájuk a 2015-ös fesztiválon. A stadionrockerek már nem igazán tartoznak a legkurrensebb együttesek közé, előző két lemezük meglehetősen vegyes fogadtatásban részesült, de élőben még mindig nagy show-t tudnak rittyenteni.

wide4_61.jpg
Kings Of Leon

 

Szintén nagyszabású zenében, bár arénarock helyett inkább stadionpopban utazik a Bastille, akik a 2014-es Szigeten léptek fel először Magyarországon (előtte készítettük ezt az interjút). A brit csapat idei lemezét (Give Me The Future) turnéztatja meg nálunk is a fesztiválszezonban. Három év után tér vissza hazánkba Rilés, a még mindig szemtelenül fiatal, Z-generációs R&B-s rapper, duplakoncertjének első felvonására annak idején pár nap alatt kapkodták el a jegyeket. A célratörő popzene rajongóinak pedig Alice Merton fellépését lehet ajánlani.

Augusztus 12.

Pénteken már sűrűsödnek a programok, a fő fellépő, és egyben a fesztivál legnagyobb sztárja egyértelműen Justin Bieber, őt aligha kell bemutatni bárkinek, aki rajong érte, úgyis ott fog pattogni, aki utálja, azt felesleges győzködni. Reméljük, a közelmúltbeli egészségügyi problémák nem fognak bekavarni a koncertnek. Még mindig popsztár, de már más kaliber a belga Stromae, aki az előző évtized elején sorra szállította a sanzonok nyomán haladó, ám elektróval megspékelt bombaslágereket, majd fogta magát, hét évre eltűnt, idén viszont műfajilag és tematikailag is felfrissülve, provokatív dalokkal jelent meg ismét a porondon.

Valamelyest hasonló vonalon mozog, de inkább a funk-soul zsánereket vegyíti elektronikával a Jungle. A két gyerekkori barát duója is visszatérő vendég a Szigeten (2015-ben interjúztunk is velük), laza, szofisztikált popdalaikhoz jobbnál jobb táncos videók párosulnak, élőben zenekari felállással csinálnak óriási hangulatot. Az atmoszférateremtésért Woodkidnek se kell a szomszédba mennie: először videóival vált világhírűvé, mint amilyen a Run Boy Run fekete-fehér klipje, élő fellépésein hasonlóan kreatív vizuális körítéssel szokott dolgozni, sötét elektropopját utoljára két éve csomagolta albumformátumba. Egyedi lesz a német ütősökből és fúvósokból álló techno marching band, a MEUTE, illetve a friss titán slowthai, Anglia egyik legnagyobb raptehetsége, aki egy évvel tökéletes második albuma, a Tyron után először lép színpadra nálunk. Ha csak egyetlen koncertet kéne idén kihagyhatatlannak titulálnunk, az övé lenne az.

Augusztus 13-14.

Hétvégén aztán egymásnak adják át a kilincset a nagyágyúk. Szombaton a 21. század egyik legnagyobb popsztárja, a világ legjobban kereső DJ-je, Calvin Harris neve szinte minden nyáron ott szerepel valamelyik gigasláger dalszerző-producereinek névsorában, az elmúlt években Dua Lipával, Sam Smith-szel és The Weeknddel is kollaborált. Nem mellesleg ő csinálta a 2014-es Sziget legendás záróbuliját, nagy elvárások előzik meg tehát a mostanában a diszkó felé is erőteljesen kacsingató DJ újabb fellépését.

wide3_83.jpg
Calvin Harris

 

Vasárnap a Tame Impala révén a neopszichedélia is begyűrűzik a Szigetre: Kevin Parker formációja a 2010-es évek elején rúgta be az ajtót, ők eddig egyszer, 2013-ban jártak nálunk - hol máshol, mint a Szigeten. Legutóbbi lemezükön, a 2020-as The Slow Rush-on már meglegyintette őket az önismétlés szele, bár a groove-os, elektronikus-szintidús, funkos megszólalás ugyanúgy jól állt nekik, más lesz majd az élmény élőben is, mint kilenc éve volt.

Az új Ed Sheerannek is kikiáltott Lewis Capaldi fellépésére már 2020 óta várunk, a skót dalszerző-énekes most hozhatja csak el 2019-es debütlemezének dalait. Aki kíváncsi, milyen is lehet a rágógumival bevont garázsrock, a bolondos szövegű, shoegaze-es alterpop új királynőjével, beabadoobee-val ismerkedhet meg, a szörfrockerek pedig a brit indie Black Honey négyesfogatát hallgassák meg. A Floating Points, azaz Sam Shepherd brit zenész-DJ projektje 2021-ben hengerelt a jazzlegenda Pharoah Sandersszel és egy szimfonikus nagyzenekarral felvett lemezével, hátha erről is előkerülnek szerzemények vasárnap.

Maradva az elektronikánál, az EDM-et Alan Walker fogja képviselni, a stadionokat megmozgató house-t és technót a dán Kölsch, a határokat feszegető, műfajkeverő kísérletezést pedig a skót Taahliah. Mindig változó, mindig izgalmas Caribou zenéje, aki a pszichedelikus krautrock matekos hálószoba-taktusaitól kiindulva bevette az ibizai táncteret, újabban pedig soulos, a nyugalomból elidegenítő hatásokkal ki-kizökkentő tánczenét csinál.

Augusztus 15.

Az utolsó, hétfői napról sem szabad elszállingózni, sőt. Érkezik fő fellépőként az Arctic Monkeys, akik 2018-ban a Sziget zárókoncertjét tartották. A kritikusokat és a közönséget is egyaránt megosztó Tranquility Base Hotel & Casino óta nem adtak ki ugyan új nagylemezt, de nem is kell egy ilyen apropó ahhoz, hogy újra megnézzük Alex Turneréket. Az idei év egyik legnagyobb ígéretének tartják Holly Humberstone-t, az énekes-dalszerzőt a legizgalmasabb feltörekvő sztárnak választották az idei Brit Awardson, ő a sötétebb indie-t és popot ötvözi. Jon Hopkins az elektronikus tánczenét a kortárs klasszikus zene felé is megnyitotta már, a Music For Psychedelic Therapy című legutóbbi lemezén pszichedelikus ambienttel, környezeti zajokból szőtt zenével utaztat a tudat mélyére.

wide5_35.jpg
Holly Humberstone

 

A gitárzene aktuális megmentőjének is kikiáltották már Sam Fendert, aki jó barátságot ápol a posztpunk-indierock Fontaines D.C. költészetért rajongó, érzékeny tagjaival - Sam és az ír zenekar is fellépnek a Sziget zárónapján (a Recorder magazin címlapján szereplő Fontaines D.C. tagjaival nagyinterjút is készítettünk). Jelen lesz még az izzasztó klubkoncertjeiről ismert Clutch, és a Balaton Sound után ismét élőben győződhetünk meg Princess Nokia beleállós stílusának, elektro-raptől emón át retro-soulig kanyargó stíluskavalkádjának erejéről. És persze a fent felsorolt külföldi előadók mellett még a hazai fesztiválzenekarok, sztárok és underground előadók apraja-nagyja is tiszteletét teszi majd az egy hétre büszkén visszatérő Szigeten.

szerző: Huszár András

https://recorder.blog.hu/2022/07/31/vege_az_inseges_idoknek_megint_mehetunk_a_szigetre
Vége az ínséges időknek, megint mehetünk a Szigetre!
süti beállítások módosítása