A Radiohead eltűnt az internetről (teljesen)

2016.05.02. 09:30, rerecorder

radiohead_2.jpg

Május 1-én, vasárnap este elkezdtek eltűnni a Radiohead oldaláról a bejegyzések, fotók, a zenekari Facebook-ról, Twitterről a posztok és mire éjszaka lett, teljesen eltűnt a kvintett hivatalos internetes jelenléte. Mit jelent ez?

radiohead_leaflet_xjme8hk-726x1024_1.pngA Radiohead 2011 februárjában adta ki eddigi utolsó albumát, a The King Of Limbs című lemez turnéja 2012-ben ért véget (az amerikai szakasz tragédiával: az utolsó koncert előtt összedőlt a színpad és a zenekar dobtechnikusa elhunyt). Az együttes azután a tőlük már megszokott elvonultságban töltött néhány évet - közben persze mindenki aktív maradt szóló és egyéb projektjeivel: Thom Yorke sok más mellett dolgozott Atoms For Peace nevű szupergrupjával, szólólemezt adott ki és Mark Pritcharddal közös felvételt, Jonny Greenwood filmzenét és egyéb lemezeket adott ki és fellépett Budapesten is, plusz a többiek is szorgoskodtak.  A közös munka 2014 őszén kezdődött újra, és a kilencedik stúdiólemez munkálatairól a tavalyi évben is folyamatosan érkeztek hírek, pletykák (karácsonykor pedig kiadták a legutóbbi James Bond-filmhez szerzett, de végül abban fel nem használt Spectre-t). A zenekar 2015 végén két céget is létrehozott (Dawn Chorus LLP és Dawnmchoruss Ltd.), ez náluk biztos jele, hogy közeleg egy új album, hiszen mióta - a 2003-as Hail To The Thief után - kiszabadultak az EMI-os szerződésből és maguk jelentetik meg kiadványaikat, mindegyik előtt új céget alapítottak, hogy az kezelje az aktuális lemez üzleti vonatkozásait. Márciusban világkörüli turnét jelentettek be (május 20-án kezdődik Amszterdamban és október 4-ei az utolsó dátum Mexikóvárosban). Áprilisban kiderült, hogy Paul Thomas Anderson rendezett egy Radiohead-klipet, ez nyilván a visszatérő dal videója lesz, valamint a zenekar menedzsmentjében üzlettárs Brian Message azt is kijelentette, hogy júniusban érkezik az új album minden korábbitól eltérő hangzással és még nem tudni, hogy felkerül-e a streamingoldalakra - ettől a nyilatkozattól viszont közleményben határolódott el a zenekar ("nem a Radiohead nevében tett nyilatkozat"). 


A RADIOHEAD ÉLENJÁRÓ A MEGLEPETÉSLEMEZEK KIADÁSÁBAN.

Ilyen felvezető után április 29-én azon brit Radiohead-rajongók, akik már vettek valamit a zenekartól, postán kaptak egy levelet, amiben egy nagyméretű lapon egy kép és egy felirat szerepelt a zenekar medvés logója mellett. A jó eséllyel állandó borítótervezőjük, Stanley Donwood grafikája mellett egy kiadatlan Radiohead-dal címe, a 2003 óta itt-ott (még egy részletében koncerten is) felbukkanó Burn The Witch szerepel, plusz a dal egy lehetséges sora: "Sing a song of sixpence that goes / Burn the Witch / We know where you live". A spekulációk persze azonnal megindultak: ez lesz a kilencedik album címe? Pillanatokon belül megérkezhet? Nos, a Radioheadnél ezt sosem tudni, de azt igen, hogy további olajat öntöttek erre a tűzre azzal, hogy vasárnap este, brit idő szerint a naplemente idején elkezdték törölgetni a zenekari oldal tartalmait, valamint a Facebook- és Twitter-bejegyzéseket, amik az éjszaka beálltával teljesen el is tűntek, pillanatnyilag az összes hivatalos Radiohead-oldal teljesen üres (mint arra egy rajongó rámutatott: kivéve a MySpace-ük - amit nyilvánvalóan nem használtak már évek óta). A frissen alakított cégek nevével létrehozott www.dawnchorus.com oldalon egy "Meh." felirat fogadja a látogatót és ez természetesen újabb spekulációkhoz vezet, amelyek között a legextrémebb az, hogy a zenekar június 20-án adja ki az új albumot.


A ZENEKAR NAGYON FIGYEL ARRA, HOGY MINÉL KISEBB LEGYEN AZ ÖKOLÓGIAI LÁBNYOMA.

A zenekar környezettudatossága közismert, az új lemezről elejtett utalások, Thom Yorke által 2015 decemberében az ENSZ Klímaváltozási Konferenciáján szólóban játszott kiadatlan Radiohead-dalok alapján ezúttal jó eséllyel az egész lemeznek ez lesz a központi témája. A dawn chorus kifejezés természetesen a hajnali madárdalra utal, az International Dawn Chorus Day május első vasárnapján van, ekkor számos szervezett hajnali madárdal hallgatós programot tartanak szerte a világban, ez a nap idén éppen tegnap volt, amikor naplementekor eltűnt a zenekar a netről. Egyes rajongók szerint ezzel akarják felhívni a figyelmet arra, hogy milyen lenne, ha a Földről eltűnnének a madarak és némaság, üresség lenne helyettük. A Silent Spring című Yorke által decemberben előadott "kiadatlan Radiohead-szám" is pontosan ezt a témát boncolgatja, egy erről szóló, azonos című környezetvédelmi könyv (Rachel Carlson 1962-es kötete) alapján. És - szól a teória - a zenekar így akarja megmutatni kicsiben, milyen lenne az, ha némaság honolna. Az ebből következő logikus lépés pedig az, hogy a "néma tavasz" után a nyári napfordulón, június 20-án, hajnalban jelenik meg az új album. 

Nos, ki tudja.


viszont ezt a hírt nyilván csakis a Kid A-ről való How To Disappear Completely című dallal zárhatjuk: 

Címkék: radiohead thom yorke
https://recorder.blog.hu/2016/05/02/a_radiohead_eltunt_az_internetrol_teljesen
A Radiohead eltűnt az internetről (teljesen)
süti beállítások módosítása