Összeomlott a színpad a Radiohead torontói koncertje előtt, egy ember meghalt

2012.06.17. 07:22, -recorder-

radiohead-collapse4a.jpg2012. június 16-án – napra pontosan az 1997-es OK Computer csúcsalbum megjelenésének 15. évfordulóján – szombat délután Torontóban a Downsview Parkban összeomlott az a színpad, ahol este a Radiohead (és előzenekaraként a Caribou) lépett volna fel. A baleset helyi idő szerint 16 óra tájban történt, alig egy órával az előtt, hogy a közönséget beengedték volna a koncerthelyszínre – a színpadon még 10-15 főnyi technikai személyzet dolgozott. A kb. 15 méter magasból leszakadó tetőszerkezet a rendőrségi jelentések szerint egy harmincas éveiben járó férfi halált okozta, egy 45 éves férfit súlyos, de nem életveszélyes sérülésekkel szállítottak kórházba, két további sérültet pedig a helyszínen láttak el a mentők. A zenekar felszerelése, dobok, erősítők már a színpadon voltak, így az azokban keletkezett kár is jelentős. A koncertet, mely a turné észak-amerikai szakaszának utolsó állomása lett volna és melyre már elővételben elkelt minden jegy, lefújták  a baleset okait még vizsgálják, Az aznap este a város egy másik pontján  a Dundas Square-en az NXNE fesztivál fő fellépőjeként  ingyenkoncertet adó Flaming Lips vezére, Wayne Coyne őszinte együttérzését fejezte ki, és meghívta magukhoz a Radiohead zenészeit és stábjukat. Thom Yorke-ék megjelenésére végül nem került sor, de a Flaming Lips „béke legyen a szívükkel” konferálással eljátszotta a Knives Out című 2001-es Radiohead-kislemezdal feldolgozását, zárásként a ráadásban pedig Do You Realize? című slágerét is „a Radiohead-családnak” ajánlotta. (FRISSÍTÉS: a BBC vasárnap délutáni híradásában közölte, hogy a halálos áldozat a zenekar dobtechnikusa, Scott Johnson. Este a Radiohead dobosa, Phil Selway dobos az együttes honlapján a következőket írta: Mindannyiunkat lesújtott barátunk és kollégánk, Scott Johnson elvesztése. Kedves ember volt, mindig pozitív hozzáállású, segítőkész és jó humorú, nagyszerű turnéstábunk magasan képzett és megbecsült tagja. Nagyon fog nekünk hiányozni. Teljes szívünkkel együttérzünk Scott családjával és mindazokkal, akik közel álltak hozzá.)  

Torontóban aznap napos idő volt, a balesetet nem az időjárás okozta  ellentétben a 2011-es gyászos fesztiválnyár színpadomlásaival. Ha még emlékszünk, tavaly július-augusztus folyamán egy hónap leforgása alatt a viharos időjárásnak köszönhetően négy hasonló eset történt, melyek közül az utolsó kettő halálos áldozatokat is követelt: a kanadai Ottawa Blues Festen a Cheap Trick-koncertre omlott rá a színpad, az oklahomai Tulsában rendezett Brady District Block Party fesztiválon a Flaming Lips fényfala dőlt le a fellépés előtt, majd  az indianapolisi Indiana State Fairen a Sugarland country zenekar műsora alatt összedőlő színpad hét nézőt ölt meg, míg a belga Pukkelpop fesztiválon a Smith Westerns közönségéből négyen lelték halálukat a viharban összeomló sátor alatt, és később a kórházban egy ötödik áldozat is belehalt sérüléseibe.


a torontói Downsview Parkban álló színpad – előtte és utána:

radiohead-collapse1.jpg.

Wayne Coyne tisztelgése a Radiohead előtt az esti Flaming Lips-koncerten:

FRISSÍTÉS: cikkünk publikálása után pár órával felkerült a YouTube-ra a Knives Out torontói feldolgozása!

FRISSÍTÉS 2: egy még jobb minőségű felvétel a beszédről és a Radioehad-feldolgozásról!

 

a Flaming Lips már 2002-ben is előadta a Knives Out című Radiohead-dalt, a Los Angeles-i KCRW rádióban: 

a Radiohead tagjai, a gitáros Ed O'Brien és a dobos Phil Selway nem sokkal a baleset előtt a születésnapos OK Computer album példányait dedikálják:

radiohead-collapse-ed2.jpgradiohead-collapse-phil.jpg.

http://www.radiohead.com
http://www.downsviewpark.ca

összeállította: Déri Zsolt

https://recorder.blog.hu/2012/06/17/osszeomlott_a_szinpad_a_radiohead_torontoi_koncertje_elott_egy_ember_meghalt
Összeomlott a színpad a Radiohead torontói koncertje előtt, egy ember meghalt
süti beállítások módosítása