Jól aludtál? Tegnap este megjelent Thom Yorke második szólólemeze!

2014.09.27. 11:02, subrecorder

thom-yorke-video.png

Szóval ezt rejtette az a sok üzenet! Úgy tűnik, a Polyfauna applikáció új hangokkal való frissítése, a fehér vinyl-ről való kép (ahogyan azt sejtettük is) és a Radiohead frontember megnövekedett aktivitása mind ennek az albumnak a megjelenése felé vezetett minket. Ráadásul a Tomorrow's Modern Boxes értékesítési módja sem szokványos, mindössze 6 dollárért vásárolható meg, a BitTorrenten keresztül.

A Radiohead már jó ideje kísérletezik különböző albummegjelenési és értékesítési formákkal. Az angol zenekar mindkét legutóbbi albumának létét alig egy héttel a megjelenés előtt hirdették ki, közülük a 2007-es In Rainbows pedig azóta nem csak mint késői karriercsúcs vonult be a kollektív köztudatba, hanem a "fizess érte, amennyit akarsz" modellel is. A Radiohead a The King Of Limbs (2011) óta nem jelentetett meg rendes stúdióalbumot, de mint arról a közelmúltban írtunk, a tagoknak bőven van elfoglaltságuk és állítólag már amúgy is a stúdióban vannak éppen. Thom Yorke-ról akkor hallhattunk utoljára, amikor tavaly februárban megjelentette az Atoms For Peace nevű szupergrupjának (a zenekarban Flea basszusgitározik) első albumát, azóta csak olyan hírek érkeztek a különc frontemberről, hogy fesztiválok meglepetésfellépőjeként 8-10 embernek DJ-zik.

Most pedig itt van a Tomorrow's Modern Boxes, Yorke második, saját nevén kiadott lemeze. Nem véletlen, hogy nem Atoms For Peace-, vagy valamilyen új  projektnéven jött ki az anyag, a TMB leginkább az énekes 2006-os első szólólemezével (The Eraser) mutat hasonlóságokat. Ebből következik az, hogy nem szabad semmilyen Radiohead-féle anyagra számítani, aki ezért jött, csalódni fog. Itt bizony Yorke laptopja szól 40 percen keresztül, némi bevágott, de felismerhetetlenségig torzított zongorával kiegészítve. Az Abletonon kívül külső segítség csak Nigel Godrich-tól, az Atoms For Peace tagjától, a Radiohead producerétől, Yorke barátjától érkezett, ő próbálta meg (mint már annyiszor ezelőtt) dalformába tuszkolni az énekes burjánzó fantáziájának szüleményeit. A Tomorrow's Modern Boxes még így is a legintrovertáltabb dolog lett, amit Yorke valaha is kiadott, bármilyen néven. Hideg világ az albumé és legtöbbször barátságtalan. Ha néha érkezne is egy-egy kicsit reménykeltőbb zongorafutam, azt mindig idejekorán elnyomja a sötét elektronika. Hosszú kritikát azonban még nem érdemes írni a lemezről, hiszen nagyon új még az egész, de az biztos, hogy nem egy könnyű hétvégi hallgatnivaló, inkább olyan anyagnak tűnik, amit az ember néha-néha elővesz, úgy, hogy közben hónapokig eszébe sem jut a létezése. A TMB kronológiailag első dala, az A Brain In A Bottle ingyenesen letölthető, a hozzá készült videó pedig megnézhető, a többiért már fizetnünk kell, igaz, átszámítva alig 1200 forintot. A fent említett videóban egyébként szinte már természetesnek vehető, hogy magát a tikkelő Yorke-ot látjuk jó közelről, amint még valami táncfélét is művel. A Tomorrow's Modern Boxes megvásárolható fehér vinyl lemezen is. A BitTorrenten való megjelenés (amit Yorke-ék egy levéllel is megmagyaráznak) egyébként nem teljesen új dolog, eddig többek között az idén remek lemezt készítő Hundred Waters és Willis Earl Beal adtak ki itt anyagokat.


Itt megnézhető az A Brain In A Bottle videója, maga a dal pedig ingyenesen letölthető, itt pedig a teljes lemez megvásárolható:

https://recorder.blog.hu/2014/09/27/jol_aludtal_tegnap_este_megjelent_thom_yorke_masodik_szololemeze
Jól aludtál? Tegnap este megjelent Thom Yorke második szólólemeze!
süti beállítások módosítása