Szepesi Dániel – Kedvenc 2015-ös dalok

2016.01.04. 14:16, rerecorder

future_2.jpg

Az év végi összegzés hagyományos módja a Recordernél, hogy a közösen összeállított Top 50-es albumlistát követően kedvenc dalainkat szerzőnként publikáljuk. A 2011-es, 2012-es, 2013-as és 2014-es sorozat után itt a 2015-ös daldömping, a stáb ABC-rendjében haladunk, a felvételek egy rögtön meghallgatható playlistben, rövid kommentárokkal – a sort Biczó Andrea és Csada Gergely nyitotta, Dömötör EndreElekes RolandJudák BenceKálmán AttilaLékó TamásMika LászlóNémeth RóbertRónai AndrásSimon JoséSoós Csaba és Szabó Benedek válogatása után a finisbe érkeztünk, még néhány playlist van hátra, ma Szepesi Dániel a dj! (Nyitóképen a Future.)

Alapvetően három műfajra fűztem fel az egészet: hiphop, r&b (és a kettő keveréke) valamint grime. Úgy érzem, hogy ebben a három műfajban voltam a legjobban otthon 2015-ben.


A RECORDER SZERZŐINEK - KÖZTÜK SZEPESI DÁNIEL - KEDVENC 2015-ÖS ALBUMAI.

Tate Kobang: Bank Rolls (Remix)

1446680163tate_kobang_5.jpgBaltimore-i fiatal a semmiből megcsinálta az év legjobb hiphopdalát. Felesleges tovább ragozni, kötelező.


Freddie Gibbs (feat. Black Thought):
Extradite

Idén Magyarországon is megismerték néhányan Gary városának a nevét, ahonnan Freddie Gibbs is származik. A tavalyi, Madlibbel közös Pinata után saját hangon is kiadott egy erős lemezt, aminek az Extradite az egyik legjobb dala. A roots-os Black Thought pedig egyre inkább bizonyítja, hogy featureként sokkal jobban megy neki a szövegelés, mint Questlovék mellett.


Boogie:
Oh My

2014 egyik legütősebb slágare a Hot Nigga Jahlil Beats produceri munkájának köszönheti a sikerét. Igaz ez az Oh My-ra is. Annyi a különbség, hogy úgy tűnik Bobby Shmurda marad egyslágeres Vine-sztár (amin nem segít az sem, hogy az egész évet börtönben töltötte, nincsenek Gucci Mane-szintű kvalitásai) Boogie azonban egy sokkal ügyesebb rapper, sokkal fényesebb jövővel.


Jazz Cartier:
Stick & Move

Torontóból érkezik Jazz Cartier is, akárcsak Drake, de egy egészen új arcát mutatja meg a városnak. Sokkal közelebb áll a zenéje Chicago 2010 utáni új generációjához, mint Drake-hez.


E-40:
Choices (Yup)

Bár a Bay Area hiphop a 90-es évek óta csak a második vonalban mozog, E-40 az elmúlt pár évben mintha a reneszánszát élné: a közreműködéseknek köszönhetően egyre többen ismerik meg a nevét és sorra dobja ki a jobbnál jobb dalokat, lemezeket. Nagyon jó példa erre az akadozó, néha fel-feltörő ütemekre épülő Choices.


Future:
March Madness

Bár lehet lamentálni azon, hogy ez akkor most Drake vagy Kendrick éve volt-e, de ha teljesen józanon akarjuk értékelni 2015-öt, akkor a legnagyobb meglepetéseket Future szállította. Elképesztő formában tolta végig az elmúlt 12 hónapot. Legalább tíz nagyszerű dalt lehet a neve mellé írni, de a legtöbb energia a March Madness-ből árad, ezért az kerül ide.


tk-n-cash-contact-information.jpgTK N Cash:
3 Times In A Row

A Mind Right 2014 egyik legszórakoztatóbb dala volt, a 3 Times In A Row-ra pedig idén lehetett nagyon sokat bólogatni. Simán benne van az atlantai duóban, hogy ők lesznek az új Rae Sremmurd.


J Hus:
Lean & Bop

Van, aki szerint a dancehall és a grime között köti össze a szálakat. Van, aki szerint afropopot csinált J Hus. Mindegy is, a Dem Boy Paigon-nal együtt a Lean & Bop bármelyik klubban működik.


Stormzy:
Shut Up

Bár Stormzy kampánya – hogy a Shut Up legyen a karácsonyi első helyezett a brit slágerlistákon – nem lett sikeres, de Stiff Chocolate aka Wicked Skengman (igen, ez mind az ő beceneve, és még van egy pár) talán az egyik legfontosabb szereplője a grime újkori virágzásának. A Shut Up esetében például az XTC grimekörökben klasszikus Functions On The Low instrumentáljára rappel.


Skepta:
Shutdown

És itt a másik fontos szereplője az előbb említett reneszánsznak. Lehet vitázni arról, hogy mennyire forradalmiak a grime 2010 utáni vadhajtásai, arról meg egyenesen érdemes beszélni, hogy mennyire lesz hasznos a műfajnak, ahogy amerikai előadók sora próbál a tengerentúl még mindig frissnek ható grime hátán népszerűségre szert tenni (Drake, A$AP Mob, Kanye), de az biztos, hogy a Shutdown nélkül másabb (rosszabb) lett volna az idei év.


Young Thug:
Pacifier

Ha Future-nek nagyszerű éve volt, akkor Young Thugnak legalább olyan nagyszerű. Egy nagyon fontos album és két maratoni mixtape mellett még a Soundcloud-loosiek is zseniálisak voltak. Szerepelhetne itt akár a Best Friend, akár valamelyik Metro Boomin munka is, de ahogy a Pacifier beröffen az első másodpercekben az utánozhatatlan. Mike WiLL Made-It!


Travis Scott:
Antidote

A Kanye-protezsé, aki Exodus-pólóban és New Order-kabátban bármire képes a kúlfaktor növeléséért a Rodeón összegyűjtötte a létező összes kurrens amerikai hiphoptrendet, összegyúrt belőle egy az elsőtől az utolsó pillanatig szórakoztató 75 perces lemezt, aminek közepén ott pihen a négy és félperces csoda az Antidote formájában.


Rich Homie Quan:
Flex (Ooh, Ooh, Ooh)

Bár a Young Thuggal közös Rich Gang 2.0 sajnos befuccsolni látszik, de Rich Homie 2013 után idén is versenyben volt, hogy övé legyen a nyár dala.


Drake:
Hotline Bling

A co-signok idén még tovább sokasodtak, de szerencsére mások dalainak lenyúlása Drake esetében legtöbbször még mindig azt eredményezi, hogy csak jobbá teszi az eredeti változatokat. A Cha Cha fontos és jó dal volt idén, de Drake és a direkte mémforrásnak készült klip nélkül D.R.A.M sem tartana most ott ahol.


Mike WiLL Made-It (feat. The Weeknd, Swae Lee & Future):
Drinks On Us

mike-will-made-it-549a855a0afb5.jpgBár a rengeteg feltörekvő producer mellett Mike WiLL Made-It jelentősége mintha csökkenne, de 2015-ben talán jobb formában volt, mint valaha. A Drinks On Us tökéletesen foglalja össze a dekadens atlantai estéket.


Kelela:
All The Way Down

DJ Dahiról a kelleténél kevesebbet beszél a sajtó, pedig nagyszerű producer. Elég csak a Worst Behaviour-re, a Money Trees-re vagy a Bout It Bout It-ra gondolni. Idén a három kedvenc hiphoplemezem közül kettőn is fontos szerepet játszott (Summertime ’06, Tetsuo & Youth) és egy gyönyörű dalt rakott össze Kelelával.


Jeremih:
Pass Dat

Jeremih a 2012-es váratlanul nagyszerű mixtape óta a személyes kedvencem. Nagyon szomorú és frusztráló kálvárián van túl a kiadójával: üzengetések és mindenféle csúsztatások után a lemeze másfél év késéssel jelent meg idén év végén. A lesajnált, szorult helyzetből azonban egy szuper formában lévő Jeremih emelkedett ki, aminek a Pass Dat a legjobb bizonyítéka.


BJ The Chicago Kid (feat. Chance The Rapper & Buddy):
Church

2016-ban érkezik BJ soron következő második lemeze. Ha a Church minőségét sikerül tartani, akkor Jeremih-val együtt Chicago még fontosabb helyszíne lesz az R&B-nek.


D.R.A.M. (feat. Donnie Trumpet):
$

nfufdhu4choaeao3er5a.jpgA Cha Cha-változatoknál szerintem Drake nyert, de D.R.A.M. ennek ellenére az egyik legizgalmasabb feltörekvő R&B-előadó 2015-ben, köszönhetően az olyan daloknak, mint a $ és az idén érkezett két EP-nek. Sikerült is bizonyítania, hogy sokkal több ő, mint az egyre sokasodó one hit wonderek.


Ty Dolla $ign:
Horses In The Stable

Személy szerint Jeremih lemeze mellett Ty Dolla $ign debütáló albumát vártam 2015-ben a legjobban. Az ő esete sem egyszerű, több megjelenési dátumot toltak el a Free TC-nél is, akárcsak a Late Nights-nál, de a végeredmény hasonlóan nagyszerű, mint Jeremih-nál. Ty Dollának egyébként is jól indult az éve: Paul McCartney-val együtt társsszerzője volt Kanye Only One-jának. Az év közben pedig szépen megágyazott a jobbnál jobb dalokkal a novemberben érkező lemezének. A Horses In The Stable-ben arról énekel, hogy milyen érzés, amikor az ember minden egyes városban más lánnyal tölti éjszakát. A téma mellé pedig valami egészen gyönyörű zenei körítést sikerült odarakni dobgépekkel, gitárral és zongorával. Egy olyan körítést, amit nem giccsnek érez a hallgató, sokkal inkább az üresség, céltalanság kerített a hatalmába a dal végére. A végére szinte már sikerült is megsajnálnom Ty Dollát. Ami lássuk be nem egyszerű feladat, amikor az első verze első négy sorában négy lánynevet is sikerül felsorolni, akiken már túl van. A legadekvátabb zárása a playlistnek.


Aki esetleg ennél is bővebb playlistet szeretne meghallgatni 2015 legjobb hiphop-, r&b- és grime-dalaiból annak
itt egy bővített, 50 számos válogatás.

https://recorder.blog.hu/2016/01/04/szepesi_daniel_kedvenc_2015-os_dalok
Szepesi Dániel – Kedvenc 2015-ös dalok
süti beállítások módosítása