Ezerszínű homogenitás – Björk nagylemezei (1993-2015)

2015.03.23. 19:34, prorecorder

bjork-1993-jean-baptiste-mondino-debut-03b1.jpg

A harmincadik Recorder magazin fókusztémájaként célkeresztbe kerülő Björk és a még ropogós Vulnicura album nem csak arra ad apropót, hogy áttekintsük a művésznő hatását és tevékenységét, hanem arra is, hogy végigvegyük diszkográfiáját és visszatekintve értékeljük jobbnál jobb nagylemezeit. Debut, Post, Homogenic és a többi: rövid összefoglalók az 1993 és 2015 közötti stúdiótermésről.

debut2.jpgDebut

(1993)

A londoni klubszcénával való találkozás eklektikus lenyomata erősen triphopos és tánczenés ihletésű dalokkal. A Human Behaviour és a Venus As A Boy egy Massive Attack-lemezről sem lógna ki, de a Violently Happy és a Big Time Sensuality önfeledt house-lüktetése is megragadja a korszak szellemét. A Debut azonban mindezzel együtt is egyedi tud maradni nagyrészt a közreműködő zenészeknek (pl. Talvin Singh) köszönhetően. A teljes lemez itt hallgatható.

 

post1.jpgPost

(1995)

Björk talán legjobb poplemeze még a Debutnél is változatosabb, de mindenképpen izgalmasabb dalokkal, és sokkal nagyobb slágerekkel. Az It’s Oh So Quiet teljesen valószerűtlen musical-feldolgozásától az I Miss You jazzes elektronikáján át a Hyperballad majdnem nevetségességig eltúlzott, de valahogy mégis szíven ütő, dance-be hajló epikus szerelmes számáig. Az ipari hangokkal tűzdelt további dalokról nem is beszélve. A teljes lemez itt hallgatható.

 

bjork-homogenic1.jpgHomogenic

(1997)

Nagyon nagy ugrás az életműben, sokak szerint csúcsmű is. Elhagyva Londont, immár a hamisítatlan (részben éppen Björk miatt kialakult) északi hangzás dominál, az LFO-s Mark Bell segítségével tökéletesre csiszolt rideg elektronikus ütemekkel és nagyzenekari kísérettel, amely összességében hátborzongatóan szép dalokat eredményez. A Jógaban önmagában benne van az elmúlt évek izlandi zenéjének (posztrock, kortárs klasszikus) esszenciája. A teljes lemez itt hallgatható.


bjork-2001-inez-vinoodh-vespertine-001.jpgVespertine

(2001)

A súlyos beatek után ezen az albumon a legapróbb részletekig kidolgozott mikroütemek, Björk által rögzített apró, hétköznapi zajok építik fel a dalokat, amelyek a technikai háttér ismerete nélkül is magával ragadóak, tele csodálatos pillanatokkal. Az újonnan felfedezett szerelem bűvöletében készített lemez a Homogenic végén meglelt magabiztosság hangját viszi tovább, betetőzve Björk karrierjének legzseniálisabb időszakát. A teljes lemez itt hallgatható.

 

medulla1big_636256601.jpgMedúlla

(2004)

Egyszerre radikális és mégis könnyedén emészthető. A szinte kizárólag emberi hangra komponált albumon több, majdnem ütemtelen, kórusművet megidéző dal szerepel, amelyek részleteiben mégis egészen megkapó dallamokat találhatunk. Ráadásul ezen az albumon is szerepel legalább két, jobb-korban-sláger-lett-volna szám a Triumph Of A Heart és a Who Is ItA teljes lemez itt hallgatható.

 


volta-4dd2f97c3bb851.jpgVolta

(2007)

Részben már-már meditatív, befelé forduló dalok (mint például a Min Xiaofen pipaművész közreműködésével felvett I See Who You Are vagy Antony Hegarty vendégszereplései), részben harsány kinyilatkoztatás-szerű számok (mint a Timbalanddal közös Earth Intruders és a Mark Bell-lel szerzett Declare Independence) adják ki ezt a kifejezetten poposnak szánt lemezt, ami így összességében kicsit kétarcúra és azért változó színvonalúra sikerült. A teljes lemez itt hallgatható.


bjorkbiophilia1.jpgBiophilia

(2011)

Mint ambiciózus, nevelő célzatú összművészeti projekt párját ritkítja, de mint album azért hagy maga után kívánnivalót, bár valóban nehéz a kontextusból kiszakítva értékelni. Nem lenne Björk-lemez, ha nem lennének rajta kifejezetten erős részek, sőt a maga nemében egészen meglepő pillanatok (mint a Crystalline végén bekúszó jungle téma). De ki kell mondani: Björk leggyengébb lemeze. A teljes lemez itt hallgatható.

 

bjork-vulnicura-cover1_1.jpgVulnicura

(2015)

A Matthew Barney-val való kapcsolatának felbomlásáról szóló, egészen pontosan a szakítás feldolgozását végigkövető albumon Björk sutba dobja mind az eklektikát, mind a kísérletezést. Az ezek helyett domináló vészjósló vonósok, illetve Arca és The Haxan Cloak a háttérben megbújó, sötét elektronikus hangképei a Homogenic óta legegységesebb és legmegrázóbb albumát eredményezik.

 

Csada Gergely


(X) Hallgasd Björk lemezeit bárhol, bármikor a Telekom Music díjcsomagokba foglalt Spotify Premiummal! Részletek: telekom.hu/zene


a múlt héten fizikailag is megjelent Björk-lemez legfrissebb videója, a Family című dalhoz, amelyben a fizikai kiadás borítója elevenedik meg Björkkel (a klipet a művésznő Andrew Thomas Huanggal közösen készítette, akárcsak a Stonemilker virtuális valóságot megjelenítő videóját, amit egyelőre a New York-i MoMA Björk retrospektív kiállításán, vagy valamelyik Rough Trade lemezboltban lehet megtekinteni): 

https://recorder.blog.hu/2015/03/23/ezerszinu_homogenitas_bjork_nagylemezei_1993
Ezerszínű homogenitás – Björk nagylemezei (1993-2015)
süti beállítások módosítása