Több, mint 30 élő feldolgozás az Arcade Fire-től

2014.09.07. 11:46, subrecorder

arcade fire_3.jpg

Vége az Arcade Fire masszív, 74 állomásos világ körüli turnéjának, melynek során a kisebb, bensőségesebb fellépőhelyeket kedvelő zenekar az USA és Európa legnagyobb stadionjaiban és fesztiváljain koncertezett. A maskarás bálok hangulatát megidéző látvány mellett a másik különlegességet a szinte mindenhol eljátszott, helyspecifikus feldolgozások jelentették, amikkel az adott koncertek után másnap remekül lehetett szerepelni a hírekben, de ezekből utólag is remek összeállítás készíthető, íme: Rolling Stones, Prince, ABBA, R.E.M. vagy épp Blondie az Arcade Fire előadásában. 

A nagyszabású koncertsorozatot Win Butler és csapata ott fejezte be, ahol elkezdték: a zenekar szülővárosában, Motréalban. A két kanadai fellépés között összesen 72 alkalommal léptek színpadra, 68 különböző dal hangzott el. A legtöbb természetesen az Arcade Fire tavalyi, epikus dupla lemezéről, a Reflektorról, de nem feledkeztek meg a korábbi albumaikról, köztük a simán modern klasszikussá nemesült 2004-es Funeralról sem. A 33 saját dal mellett az egész turnén koncepciószerűen megszólalt egy-egy, az adott helyhez köthető előadótól származó dal feldolgozása is, általában - természetesen - óriási üdvrivalgást keltve a közönségben. Így ha kissé hatásvadász módon is, de Minneapolisban Prince Controversy című számát játszották, Kansas City-ben a Kansas zenekar Dust In The Windjét, Stockholmban pedig ABBA-t. Ahogy a fenti példákból látható, eléggé elvándoroltak a komfortzónájukból (már ha az Arcade Fire-nél eleve beszélhetünk bármilyen komfortzónáról), de furcsa választások a fenti példákon kívül is akadnak. Dead Kennedys? Ramones? Fugazi? Boys II Men? Mind megvolt. Amit még érdemes kiemelni, hogy ezeket a feldolgozásokat sokszor vendégelőadóval közösen adták elő, de ha éppen nem, legtöbbször akkor sem a zenekar fő énekesének számító Win Butler, hanem valamelyik másik tag (heten vannak, lehetett válogatni) ragadta magához a mikrofont. Az Arcade Fire most minden bizonnyal egy hosszabb szünetre vonul, de állítólag vannak már ötleteik a következő albummal kapcsolatban, ezt - ha tartják szokásos, három éves ciklusukat - 2016-ban hallhatjuk majd.


A Consequence Of Sound állította össze ezt a rajongói felvételekből álló "live albumot", a minőség nem a legjobb, de érdemes belehallgatni:

 


itt a zenekar magával Debbie Harry-vel közösen adja elő a Heart Of Glass című Blondie slágert a Coachella fesztiválon:

 

JÖN A 25. RECORDER MAGAZIN! JÖN AZ AUSTRA! REC025 LAUNCH PARTY SZEPTEMBER 11-ÉN. 

 

Címkék: arcade fire
https://recorder.blog.hu/2014/09/07/tobb_mint_30_elo_feldolgozas_az_arcade_fire-tol
Több, mint 30 élő feldolgozás az Arcade Fire-től
süti beállítások módosítása