„A dalköltészet évszázadok óta létezik és most reneszánszát éli” (Kollár-Klemencz László)

2024.03.04. 14:30, trecorder

_brl_kollarl_r.jpg
(X) Új egyetemi szakot alapított, koncert- és klubkoncertsorozatot indít és antológiát is kiad Kollár-Klemencz László azért, hogy a dalköltészet elnyerhesse végre méltó rangját. A projektindító esemény első koncertjének a Várkert Bazár ad otthont
március 14-én. Az interjúból kiderül, mi köze van mindehhez Grecsó Krisztiánnak, illetve Bob Dylan Nobel-díjának.

tovább →
https://recorder.blog.hu/2024/03/04/_a_dalkolteszet_evszazadok_ota_letezik_es_most_reneszanszat_eli_kollar-klemencz_laszlo
„A dalköltészet évszázadok óta létezik és most reneszánszát éli” (Kollár-Klemencz László)

421664637_366393192872591_1349093625551847327_n_1.jpg

Tavaly az egyik leghangulatosabb koncertet adták a Szigeten, és a nyáron megjelent konceptalbumuk, a Dead Club City is ott volt az év legjobbjai között. Többször szerepelt a Recorder 2023-as zenészlistáin is, mások mellett például Springer Marcién, az Ivan & The Parazol volt basszusgitárosáén is, aki az első lemeze óta nagy rajongója a zenekarnak. Sőt: a Szigeten játszott is előttük a Parazollal, aztán eldumált velük a backstage-ben, így nem volt kérdés, hogy Zenész kérdez rovatunkban őt kérjük fel, hogy interjúzzon velük az első budapesti klubkoncertjük előtt, februárban. Mire vannak ráfüggve, hogyan lett egy intróból slágerük, és miért szabadította fel a kreativitásukat, hogy egy összetett konceptlemezt írtak? A Nothing But Thieves énekese és egyik gitárosa, Conor Mason és Dominic Craik készségesen válaszolt Sprinyó kérdéseire, akinek az utolsó körben azért sikerült mégis kifognia rajtuk.

tovább →
https://recorder.blog.hu/2024/03/04/a_dalok_a_minden_springer_marton_interjuja_a_nothing_but_thieves-zel_conor_mason_dom_craik
„A dalok a minden” – Springer Márton interjúja a Nothing But Thieves-zel

spoken-word-night.jpg

Saiid, Simon Márton, Színész Bob és Kemény Zsófi zenés, prózás, vicces estje, ütős eklektikával, exkluzív premierekkel, március 8-án a Magyar Zene Házában.

tovább →
https://recorder.blog.hu/2024/03/04/nagy_dumak_jo_rapek_es_progressziv_funk_spoken_word_est_a_magyar_zene_hazaban
Nagy dumák, jó rapek és progresszív funk – Spoken word est a Magyar Zene Házában

romazuckerman.jpg

Az ilyen zenék adják vissza az ember hitét a klubtechnóban. Ez a kritika először a Recorder magazin 111. számában jelent meg.

tovább →
https://recorder.blog.hu/2024/03/04/roma_zuckerman_phenomenon_of_provincial_mentality
Van még előre. Roma Zuckerman: Phenomenon Of Provincial Mentality (lemezkritika)

philniblock1-scaled.jpg

Búcsú Phill Niblocktól, akitől a világ sokkal – de sokkal – hangosabb lett. Ez az írás először a Recorder magazin 111. számában jelent meg

tovább →
https://recorder.blog.hu/2024/03/04/verzo_fulek_halaja_phill_niblock_1933
Vérző fülek hálája. Phill Niblock (1933-2024)

dsc_0300_1.jpg

Tegnap tízezer ember előtt adta első arénakoncertjét Pogány Induló, amin a második, minden szempontból nagy szintlépést hozó nagylemezét is bemutatta. A 18 éves rapper régi és új slágereivel, régi- és újsulis barátaival, Ótvar Pestissel, VZS-vel, Hibriddel és Ekhoe-val, plusz a Parno Graszttal lépett fel az MVM Dome-ban, amibe egy nem tervezett a capella (Rizikó) is belefért Beton.Hofival, a végén pedig slusszpoénként a börtönből frissen kijött Khaze is lenyomott vele egy számot. Kósa Zsolt fotógalériája.

tovább →
https://recorder.blog.hu/2024/03/03/ilyen_volt_pogany_indulo_koncertje_az_mvm_dome-ban_fotogaleria
Ilyen volt Pogány Induló koncertje az MVM Dome-ban (fotógaléria)

ezmaraz.JPG

A napokban hozta ki első dalát a Synema együttes tagjaiból újjáalakult ezmaraz, akik ezzel párhuzamosan itt, a Recorderen is debütálnak. Míg a Synema eklektikusan elektronikus, downtempos, trip-hopos, drum 'n' basses zenét játszott, amelyben a Moog basszusok és különféle szintetizátorok domináltak elszállós effektekkel, az ezmaraz stílusában sokkal letisztultabb, kevés elektronikai elemet tartalmazó, „mögéjátszós”, gitár- és bass-centrikusabb zenét játszik, magyar dalszövegekkel megspékelve.

tovább →
Címkék: magyarradar ezmaraz
https://recorder.blog.hu/2024/03/02/furapop_es_szintemarfunky_magyarradar_ezmaraz
Furapop és szintemárfunky – Magyarradar: ezmaraz

huzugha_mb-129-2.jpg

Tavaly az újhullámos magyar pop egyik izgalmas feltörekvője lett Huzugha, akinek zenéit Beatrick, Filo és ZORZ is ajánlotta év végi listáin. Decemberben élete buliját nyomta az OTL évzáróján, februárban turnézott a Mehringerrel, március elsején, azaz ma este pedig Buzás Bence és a kiváló új lemezzel visszatérő Ress előtt játszik a Turbinában.

tovább →
Címkék: magyarradar huzugha
https://recorder.blog.hu/2024/03/01/magyarradar_huzugha
„A mostani új arcok hihetetlen tehetségesek és modernek” – Magyarradar: Huzugha

bekelj_meg_31.jpg

Törzsi hangzású, kántálós, alliteráló versre épülő dal az electro-folkos Itinerától, amiben a szomorúságainkkal való szembenézésre bátorítanak.

tovább →
https://recorder.blog.hu/2024/03/01/minden_gonosz_ember_valahol_melyen_egy_szomoru_ember_itt_az_uj_itinera_dal_a_bekelj_meg
„Minden gonosz ember valahol mélyen egy szomorú ember” – Itt az új Itinera-dal, a Békélj meg

betwixt_csapat_toldi.jpg

A Pécs-Budapest tengelyen operáló BETWIXT kollektíva immár hatodik éve rukkol elő saját csapattagok és meghívott vendégek szerzeményeiből összepakolt válogatáslemezzel, summázva az aktuális éves munkáját.

tovább →
https://recorder.blog.hu/2024/03/01/french_electrotol_a_bass_house-ig_lemezpremier_betwixt_tints
French electrótól a bass house-ig – Albumpremier! BETWIXT: TINTS
süti beállítások módosítása