Premier! Ilyen volt konkoi kora nyári koncertje a Fiumei úti sírkertben

2024.07.26. 15:11, srecorder

konkoi.jpg

Grócz Bence kortárs klasszikus és meditatív ambient projektje, a space elektronikából és zajos drone zenéből is merítő konkoi játszott a Fiumei úti sírkertben, amelynek live session felvétele most a Recorderen debütál.

Grócz Bence 2019-ben indította el a repetitív folyamatzene és a csendes, lüktető elektronika közt mozgó szólóprojektjét konkoi néven, amelyben pianínóra és harmóniumra, analóg szintetizátorra és elektromos zongorára is ír darabokat. Azóta játszott az A38-on a Piano Day-en, a Dürer Kertben a sajnos feloszlott Képzelt Város előtt, és olyan különleges helyszíneken is, mint a Hegyesdi Bányató, egy régi szeszgyár, vagy legutóbb a Fiumei úti sírkert.

„Fantasztikus élmény volt egy méltóságteljes és mégis barátságos környezetben, egy ennyire figyelő és befogadó közönségnek játszani. Ez volt életem eddigi legjobb koncertélménye” – mondta Bence, aki a Nyáresték a Fiumeiben eseménysorozat keretében lépett fel a temetőben, amiről egy videó is készült.

konkoi2.jpg

Az első fél órában konkoi egy Una Cordán adta elő csendes pianínó dalait, ezt követte egy harmónium blokk, ami idővel átfordult lassan építkező elektronikába. A koncertről készült felvétel zenei anyagát konkoi a Platon Karataev dalszerző-frontemberével, Balla Gergellyel közös projektje inspirálta, amit tavaly mutattak be az Isolation Budapest Fesztiválon.

„Már a közös munka elején kiderült, hogy az alkotói folyamat hasonló gyökerekből táplálkozik mindkettőnknél, csak Gergő ezt a gondolati és érzelmi világot szövegeken keresztül adja át, én pedig zenén. Az elmúlt pár hónap alatt annyira megszerettem a közös előadás atmoszféráját, hogy a zenei részen tovább dolgoztam és szép lassan beépítettem a saját koncertjeimbe. Ennek a gyümölcse ez a felvétel is” – mondta Bence.

A videót Marcell Gergely, a mastert a Gainlab Studios készítette.

A mantraszerű szövegekre és repetitív folyamatzenére épülő konkoi x Balla Gergely produkciót többek között a Campus Fesztiválon, a Művészetek Völgyében, az Esernyős Fesztiválon és a Fekete Zajon hallhatja a közönség, önálló konkoi-koncert pedig legközelebb Ozorán, illetve augusztus 6-án a Várkert Bazárban lesz, ahol az éteri énekhangját lágy ukulelével és finom elektronikával kombináló énekes-dalszerző, I Am Soyuz játszik majd előtte. Jegyvásárlás, Facebook-esemény.

Bence első klipje, a 33000 feet above sea level is itt, a Recorderen debütált, első EP-jéről (Slow Burn) itt írtunk.

 

konkoi a Facebookon. Instagramon. Soundcloudon.

Fotók: Gaál Dániel.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2024/07/26/ilyen_volt_konkoi_kora_nyari_koncertje_a_fiumei_uti_sirkertben
Premier! Ilyen volt konkoi kora nyári koncertje a Fiumei úti sírkertben
süti beállítások módosítása