Leszarom, hogy van jobb. HOLI: Levegő (lemezkritika)

2024.10.16. 10:14, Recorder.hu

wide_80.jpg

A nemrég kétéves világkörüli biciklis túrára indult Hegyi Olivér, azaz HOLI második nagylemezén a fullasztó hazai posvány és a toxikus kényszerek felől indul és a végére az elszakadás tiszta megéléséig jut. Ez a kritika először a Recorder magazin 118. számában jelent meg.

Az animációs filmes Hegyi Olivér HOLI néven vitt zenei projektje 2021 legnagyobb meglepetése és minden idők egyik legerősebb magyar hiphop-bemutatkozása volt. A farokméregetős megmondós és a bölcsészes szófacsarós vonalat egyaránt messzire kerülő Sírok és nevetek különlegességét a túlérzékeny önirónia és keresetlen őszinteség adta. Holi saját bevallása szerint nem igazán hallgatott korábban hiphopot, a műfajhoz azért nyúlt, mert így tudta a legegyszerűbben kiönteni magából a gondolatait. A nem mellesleg a HIÚZ nevű punkformációban doboló nemrepper második lemeze ennyiben logikus továbblépés, a kilenc új dal látványosan elmozdul a beatekre dumálástól és jóval szélesebb zenei palettán mozogva nagyobb részt éneklős anyag lett.

Akad itt HIÚZ-féle gerjedős düh (Ugyanaz), tücsökciripelős indie rock (Pusztai Farkas), zongorás-úázós ballada (Könny és Vér), feszes Born Slippy-parafrázis (Mango Lassi) vagy elektronikával szétcsapott posztpunk (478). A változatos dalformákhoz hasonlóan a szövegek is mások, mint korábban. A nagyon konkrétan megfogalmazott sztorizós önmarcangolás és a közállapotoknak tartott görbe tükör is jóval absztraktabb szinten fogalmazódik meg, de a fő vezérfonal a küzdelmes énkeresés marad. A Levegő fő motívuma mégis a szabadság, de nemcsak a szövegekben, hanem főleg abban, hogy HOLI nem törődik az elvárásokkal és zeneileg is azt csinálja, amihez kedve van.

1000003282.jpgElőadó: HOLI

Cím: Levegő

Kiadó: Fuss Records

Megjelenés: 2024. 

Műfaj: elektronikával bolondított énekes-dalszerző

Kulcsdal: Nagy Vagy

 

 

8/10

Huber Zoltán

A lemez meghallgatása előtt érdemes megnézni ezt az alábbi videót.

Lemezkritikánk elkészítését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_88.jpg

https://recorder.blog.hu/2024/10/16/leszarom_hogy_van_jobb_holi_levego_lemezkritika
Leszarom, hogy van jobb. HOLI: Levegő (lemezkritika)
süti beállítások módosítása