„A legjobb dolgok szorítják a torkod” – Itt a Körút új klipje Varga Zsuzsával és Eszkimó asszonnyal

2024.09.20. 12:11, srecorder

legjobb_dolgok_02.jpg

„Minden sora igaz és olyan szomorú, mint én voltam, amikor leírtam ezeket.”

Genser András sokfelől lehet ismerős: Add2Basket néven DJ-zett, Neson néven online rádiót alapított, Zságer Balázzsal a Changing Grey duóban zenél, közben reklám- és filmzenéket ír, tavasszal pedig elindította a saját zenei projektjét is. A Körútban a gyerekkori, budapesti, elsősorban a Körúthoz fűződő élményeit formálja dalokká, az első szám (Zenéje vagy valakinek) májusban debütált (írtunk róla mi is), a klipjéhez pedig a hetvenes-nyolcvanas-kilencvenes évek klasszikus és kultikus magyar filmjeiből kölcsönöztek (körúti) jeleneteket. Ezt követte augusztusban a Miért ne?, amiben Schoblocher Barbi újra Katona Klári lehetett (és előkerült az örökzöld Moszkva tér), most pedig itt A legjobb dolgok Varga Zsuzsával és Xantus János idén 40 éves kultfilmjével, az amour fou-s szerelmi háromszögről szóló és a Trabant zenekar tagjainak közreműködésével készült Eszkimó asszony fázikkal.

OKTÓBERBEN VÉGRE MEGJELENIK A TRABANT ELSŐ NAGYLEMEZE, ITT VANNAK AZ ELSŐ DALOK RÓLA

ko_ru_t_press_3.jpg„A Dögkeselyűt évente egyszer biztosan megnézem, itt történt meg először, hogy egy konkrét jelenethez elkezdtem imprózni, amikor a Cserhalmi eszi a melegszendvicset a kocsma ablakában, és figyeli, hogy a taxidrosztról melyik autót lehet majd elkötni. Még aznap elkészült egy egészen érdekes zenei szerkezet a film szekvenciájához, és ezt fűztem össze a végén egy háromperces dallá, ami így félig filmzene, félig popzene érdekes találkozása lett. Működött az összevágott klippel, beleszerettem a folyamatba, és elkezdtem több olyan filmmel és zenei szövettel kisérletezgetni, amik visszavittek gyerekkorom neonfényes Körútjára a nyolcvanas évekbe” – mesélte Gensi a projekt indulásáról, aki azt is elárulta, hogy mit jelent neki az Eszkimó asszony fázik.

„Meghatározó filmélményt, Méhes Marietta karakterének elbűvölő megfejthetetlenségét és a Körút melankóliáját. Nagyon rég láttam, de akkor még nem is volt rám akkora hatással, mint amikor pár éve újranéztem és elkezdtem jobban értékelni a régi magyar filmeket negyven év távlatából. Ezeknek a filmeknek még volt valamilyen hangja, amiért lehetett szeretni őket a hibáik ellenére is. Az Eszkimó asszony egy vad és őszinte melodráma, viszont nem adott ki egy teljes videóklip-hosszúságot a zenéhez képest, így a klip felét a Zsuzsival forgattuk baráti segítséggel az Umbi stúdiójában. Arra kértem, hogy írja meg ő a dalszöveget, mert a klipnek női főszereplője van, most már nem is egy, hanem kettő” – mondta András a dalról, amelyben a volt Ivan & The Pazarol-os Springer Márton játszik basszusgitáron, a klip vizuális terét pedig Haraszti Battore építette fel.

ko_ru_t_press_2.jpg

„Amikor meghallottam ezt a nosztalgikus, hangszerelésében teljesen 80-as évekre hajazó kompozíciót, tudtam, hogy ez egy teljesen más feladat lesz, mint amikkel most foglalkozom, tetszett a kihívás. Másrészt benne voltam egy szakításban, és kapóra jött, hogy ilyen őszintén beszélhetek annak feldolgozásáról. Amikor írtam a szöveget, és ahogy készült a szám, még benne voltam egy keserves folyamatban, amire kijön a szám, túl vagyok rajta. Minden sora igaz és olyan szomorú, mint én voltam, amikor leírtam ezeket a sorokat. Most pedig nagyon jó érzés elengedni, A legjobb dolgokkal lezárni ezt az időszakomat” – mondja a mostanában szólóban alkotó Varga Zsuzsa, akit az ezredforduló egyik legnépszerűbb magyar popzenekarából, a Venusból, és a chilles-űrszintis electro-popot játszó Stopsonicból is ismerhetünk.

VARGA ZSUZSÁVAL A NAGY ÉVEM PODCASTUNKBAN BESZÉLTÜK ÁT A KARRIERJÉT.

„Számomra az Eszkimó asszony fázik nem csak egy hivatkozási alap, mint fontos magyar film, hanem egy érdekes korlenyomat, hogyan élhetett egy énekesnő a ’80-as években. És egy gondolkodásra okot adó párhuzam akár: Mi határoz meg engem? Az, hogy kivel vagyok? Az, hogy kit szeretek? Hogyan tudok alkotóként úgy teljesedni, fejlődni, hogy a szerelem, a szeretett másik ne akadályozzon ebben? Azaz a kérdés csak a szokásos: szabadság vagy szerelem. Én hiszek benne, hogy létezhet a kettő együtt.”

A baleári popos A legjobb dolgok szépen ragadja meg a nyárvégi Budapest keserédes hangulatát, hogy aztán a végén egy savasabb downtempo trekkbe torkolljon, érzékeltetve az egyre rövidülő nappalokat és a tél közeledtét. „A dalokkal próbálom lekövetni az évszakok hangulatát is, úgyhogy ha minden jól alakul, akkor október végén, november elején jön ez a bizonyos, Dögkeselyű inspirálta dal és videó negyedikként, remélem, azzal az előadóval, akivel megálmodtam” – mondta Gensi, aki eredetileg azt tervezte, hogy havonta jön ki egy klippel, a dalok pedig karácsonyra összeállnak egy albummá, de ezen a koncepción már kicsit módosított.

„Az albumot három hónap távlatából úgy látom reálisnak, hogy jövő tavaszra fogom tudni befejezni, de fogok róla csepegtetni még felvételeket és filmes anyagokat télen, ha a körülmények engedik. Karácsonykor szeretnék kiadni egy négy trackes EP-t, ami kifejezetten filmzene lesz, szintén régi magyar filmélményekhez szorosan kapcsolva.”


Körút a Facebookon. Instagramon. Genser András honlapja.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2024/09/20/a_legjobb_dolgok_szoritjak_a_torkod_itt_a_korut_uj_klipje_varga_zsuzsaval_es_eszkimo_asszonnyal
„A legjobb dolgok szorítják a torkod” – Itt a Körút új klipje Varga Zsuzsával és Eszkimó asszonnyal
süti beállítások módosítása