„A rock and roll halott, de a hang még él” – Széteső civilizációnkra reagál Biljarszki Emil új dala

2024.08.06. 14:06, srecorder

white_flag_edited.jpg

A Meszecsinka feloszlása óta új zenekarban (Ysra) és szólóban is játszik a sokáig a Korai Örömben is alapembernek számító Biljarszki Emil.

Emil így mesélt a hangról: „Ez a dal és videó reakció a mai fragmentált, polarizált, önmagát épp megsemmisítő civilizációra. A szövege négy nyelven megtalálható a videó leírásában.

A rock and roll halott,
De a hang még él.
Én már rég nem vagyok.
Ezért vagyok játékos.

A zenei kísérete inkább sound design glitch/trap elemekkel, mint zene. A vizuális része főleg mesterséges intelligenciával megmozgatott képekből áll. Amíg a legtöbben ma MI-val generált képekből kreálnak videókat, én a saját és a 60-as évekbeli bolgár tengerparti fotókat bíztam a gépi agy fantáziájára. A MI által generált videók problémája a szoftver jelenlegi szintjén a konzisztencia elvesztése, szétesés. Nehéz nem észrevenni, hogy ez az ijesztő vizualitás a mai világunk tükre, csak a való világban nem az alakok esnek szét, hanem az értékrendünk és az évezredekkel épített rendszerek.”

Emil augusztus 18-án lép fel a Fekete Zaj Fesztiválon szólószettel. Szeptember 14-én a Le salon de musique rendezvényen bemutatja zongoradarabjait (Facebook-esemény), szeptember 4. és 8. között pedig Bulgáriában turnézik új együttesével, a tavaly a Recorderen debütált Ysrával.

Emil más, mostanában megjelent zenéi és elérhetőségei itt találhatóak.

„AZ EGYETLEN DOLOG, AMI ELŐTT MINDENKI EGYFORMÁN LEBORUL” – BILJARSZKI EMIL KEDVENC NÉPZENÉI

 

Emil a Facebookon. Instagramon.

Fotó: Anna Landen.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2024/08/06/a_rock_and_roll_halott_de_a_hang_meg_el_szeteso_civilizacionkra_reagal_biljarszki_emil_uj_dala
„A rock and roll halott, de a hang még él” – Széteső civilizációnkra reagál Biljarszki Emil új dala
süti beállítások módosítása