Nincs kihagyható nap. A nagy Sziget-ajánló

2024.08.01. 10:16, Recorder.hu

header_140.jpg

Kylie, Janelle Monáe, Yves Tumor, Fontaines D.C., Nia Archives, Fred again.. - rendkívül erős a Sziget programja, mi pedig legalább ennyire ambíciózus tervekkel vágunk neki az idei fesztiválnak. A cikkünkben felvázolt program elvileg teljesíthető, aztán majd meglátjuk, meddig bírjuk. Ez az írás először a Recorder magazin 116. számában jelent meg.

Rövidítések

A szövegben az előadók neve után egyetlen betűvel jeleztük, hogy melyik helyszínen lesz a program.

N = Nagyszínpad #30
R = Revolut Stage
d = dropYard
P = Petőfi Színpad
M = Magic Mirror presented by NYX
T = Think for Tomorrow
G = Global Village
i = ibis x ALL presents The Buzz
C = Colosseum

AUGUSZTUS 7. / szerda

Az idei Sziget tökéletes indításaként szerdán ötkor meghallgatjuk Fekete Ádám székfoglalóját (T) arról, hogy legyünk bátrak unatkozni. Ezután Blondshell (R) lendületes 90s alterrockjával lelkesítjük magunkat, majd befogadjuk azt a stíluskavalkádot, amit az ausztrál Tkay Maidza (R) vezet elő. Őt egy másik ausztrál, talán a leghíresebb ausztrál követi, a pophercegnő, Kylie Minogue (N), aki (most direkt rákerestem) már 37 éve űzi az ipart, és még tavaly is képes volt egy olyan TikTok-kompatibilis slágerrel előállni, mint a Padam Padam.

kylie-minogue.jpg
Kylie Minogue

 

Utána átmegyünk Esti Kornélra (P), mert szeretem arra is használni a Szigetet, hogy megnézek olyan magyar zenekarokat, amikre külön nem mennék el. Végül az éjszakát a teljesen kattant és kiszámíthatatlan Marc Rebillet-vel (R) zárjuk, őutána már érdemes nem kísérteni az Istent.

A dallam, ami 20 éve nem megy ki a fejünkből

AUGUSZTUS 8. / csütörtök

Sok minden történt Halsey-val (N), amióta utoljára hallottunk felőle: szült egy gyereket, forgatott két filmet, túlélt egy nagyon súlyos betegséget és csinált egy lemezt Alex G (!) közreműködésével, ami hamarosan megjelenik. Azt állítja magáról, hogy teljes újjászületésben van, amiből arra következtetek, hogy nem alibizni jön majd a Szigetre.

Őt mindenképpen megnézzük, ahogy előtte Azahriah-t (N) is, aki a magyarok közül a legesélyesebb arra, hogy egyszer headliner legyen itt. De érdekel a norvég poptúlélő, Dagny (N) is, akinek imádtam az egyik első számát (Wearing Nothing) és minden létező verzióban meghallgattam ezerszer. Rajtuk kívül még a Bohemian Betyarsra (G) megyünk aznap, mert ők mindig hatalmas bulit csinálnak, illetve Co Lee-ra (i), aki szintén.

„Még csak most fogom megírni a legnagyobb slágereket” – Azahriah-interjú

AUGUSZTUS 9. / péntek

Ma hét órát fogunk állni a Nagyszínpadnál, úgyhogy kezdjük egy kis irányított alvással Theatre and Dance Cornernél. Négykor felvesszük a fonalat Beton.Hofival (N), akit nem érzek elég közel magamhoz azóta, hogy abbahagyta a tweetelést áprilisban. Yves Tumor (N) alatt garantáltan úgy érezhetjük, hogy 2024-ben vagyunk, ő az idei Sziget talán legkurrensebb fellépője, Stormzy (N) koncertje közben meg annyit araszolunk előre, hogy szinte az első sorból tudjuk fogadni Liam Gallaghert (N).

jake_green_lg_16.jpg
Liam Gallagher

 

Amikor az Oasisszel volt itt annak idején, az volt a heppje, hogy egy csomó számnak nem énekelte el a refrénjét (ez különösen fájdalmas volt az Acquiesce esetében, amié minden idők egyik legjobb refrénje), de van egy olyan érzésem, hogy most rendesen fog viselkedni. Miután kiordibáltuk magunkat a Life Foreverre, nem szabad, hogy bármi elnyomja az örömünket. Csak biztosra megyünk: először a nemrég zajos erkölcsi győzelmet arató Hundred Sinsre (d) dobjuk el az agyunkat, majd benézünk a Freakin' Discóra (i), mert őket állítólag muszáj élőben látni, aztán elidőzünk egy picit DJ Seinfeld (C) vonzáskörzetében, akinek semmi köze a híres tévésorozathoz, annál több a trance vibe-okkal tűzdelt lo-fi house-hoz, végül pedig kikötünk a Seggrázós buli (d) fantázianevű eseményen, ahol Beton.Hofi-közeli arcok teszik majd a szépet.

"Emelt fővel akarok visszatekinteni" - Beton.Hofi-interjú

AUGUSZTUS 10. / szombat

Ez a nap is komplex élményeket tartogat. Kezdésnek bepróbálkozunk öttől a Platon Karataevvel (R), de ha nem tudunk ráhangolódni, akkor átnézünk Bebe Rexha (N) koncertjére, bár valószínűleg az ő értékei sem a délutáni tűző napon domborodnak ki a leginkább. A lényeg, hogy fél hétre odaérjünk a Magic Mirrorba a SZX_MCHN (ejtsd: sex machine) című előadásra, amit Závada Péter írt, Gryllus Dorka rendezett és csupa jót hallottam róla.

86abc7fb633721ad190dfb6693b9b85f.jpg
A Trojka színházi társulás SZX_MCHN előadása | Fotó: Szombat Éva

 

Kutyafuttában bekukkantunk előbb a Mannequin Pussy (R), majd boebeck (P) koncertjére, aztán adunk egy esélyt Ótvar Pestisnek (d), hogy elvarázsoljon bennünket a személyisége erejével. Az este feltehetőleg Pogány Induló (d) fellépése alatt ér majd el a csúcsra, de a lecsengetés is minőségi lesz: Analog Balaton (R), (R) és a talán még Ótvar Pestisnél is varázslatosabb személyiségű Дeva (P). Ha lesz még erőnk, nosztalgiázunk egyet a Bladerunnaz-buliban (d).

"A Gettó csirke a legkisebb szelete annak, aki vagyok" - Pogány Induló-interjú

AUGUSZTUS 11. / vasárnap

Muszáj beiktatni egy pihenősebb napot és hétfőn dolgoznom is kell, úgyhogy ma csak a kötelezőket pipáljuk ki. A meglepően szuper legutóbbi lemeze után nagyon kíváncsi vagyok Saya Noéra (P), őt beiktatjuk hattól. Az Editorsból (R) csak úgy félórányit tudunk elkapni, tehát a Munich-re nincs esélyünk, de azért a hangulat meglesz. Muszáj odaérnünk negyed nyolcra a Nagyszínpad elé, hogy jelenlétünkkel támogassuk az isteni Janelle Monáe-t, akit az a méltánytalanság ért, hogy világosban kell fellépnie. Biztos vagyok benne, hogy ezen hamar túl fogja tenni magát és egy életreszóló koncertélménnyel ajándékoz meg minket.

janelle_monae_2.jpg
Janelle Monáe

 

Ahogy Janelle után kipirosodott arccal rohanunk át Fontaines D.C.-re (R) egy pillanatra átvillan majd az agyunkon, hogy azért ez nem túl sok a jóból, de hamar elhessegetjük a gondolatot, és inkább arra koncentrálunk, hogy befurakodjunk jó előre és megérintsük Grian Chatten kezét. Távozóban még bekukkantunk Crystal Fightersre (R) és Songerre (d), de tényleg csak egy-egy pillanatra, mert éjfélkor már ágyban akarok lenni.

Alig fürdőruhában – Janelle Monáe régi és új gyönyörei

AUGUSZTUS 12. / hétfő

Ez olyan brutális nap lesz, hogy keddre szabit vettem ki. Annyiszor jött szembe a YouTube-on az a Sziget-reklám, amiben azt énekli a nő, hogy “got strippers tits in my face”, hogy le kellett shazamoznom, hogy mi ez a szám. Hát a Prada RAYE-től (N), úgyhogy őt meg is nézzük fél hattól, aztán egy éles váltással LAIHO (P) törékeny indie popját élvezzük úgy harminc percig, aztán pár szám erejéig a brit Yard Act (R) táncoslábú indie rockját, de negyed nyolcra már vissza akarok érni Skrillexre (N), mert annyira imádom a Still Here című számát a legutóbbi lemezről, hogy azt a katarzist ki nem hagynám, amikor elhangzik, hogy “is anybody here with your best friend”, mert pont a legjobb barátommal leszek ott.

Aztán átnézünk Big Thiefre (R), mert az nagy cucc volt pár éve, és szeretném megérteni, hogy miért. De erre kábé csak húsz perc jut, mert nagyon kíváncsi vagyok, mit csinál Fred again.. a Nagyszínpadon, még az is lehet, hogy megríkat. Aztán irány a Four Tet (R) (lehet, hogy Fred is átjön, mert nagy haverok, együtt szoktak DJ-zni), majd átadjuk magunkat a drum and bassnek: előbb az Overmono (R) (ha lenyomják a Gfortune-t, én ott fogok meghalni), aztán Nia Archives (R), akiről el nem tudom képzelni, hogy mit fog előadni hajnali kettőkor, de tutira legendás lesz.

A fiú, aki normális akart lenni

Réti Orsolya

https://recorder.blog.hu/2024/08/01/nincs_kihagyhato_nap_a_nagy_sziget-ajanlo
Nincs kihagyható nap. A nagy Sziget-ajánló
süti beállítások módosítása