Olasz szintizseni, sámán lounge és magyar űrutazó az első INOTA Festivalon

2023.08.03. 16:50, srecorder

Augusztus 31. és szeptember 3. között jön az első INOTA Festival, ami nem csak azért különleges, mert egy üzemen kívüli hőerőmű területén rendezik meg. A fesztivál bő merítést kínál a legizgalmasabb kortárs elektronikából: itt lesz Nils Frahm, a kortárs klasszikus zenét újradefiniáló zseni, Ellen Allien, a techno berlini királynője, és Daniel Avery, a britek egyik legeredetibb figurája is, de a headlinereken kívül sem lesz hiány a kuriózumokból, pláne a Magyar Zene Háza lebilincselő koncerttermében.

Augusztus 31-én, a zongoraművész Nils Frahm naplementés koncertjével startol el a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt eseményeként zajló INOTA Festival, de rajta kívül is csupa izgalmas, eredeti, formabontó arc lép fel a Várpalota melletti erőműben. Például a gyárépületekre szabott techno specialistái, Oscar Mulero és Lewis Fautzi, a kikerülhetetlen klubslágereket jegyző Konstantin Sibold, vagy Rival Consoles, akiben még soha nem csalódtunk, és 2022 egyik legjobb lemezét szállította (Now Is).

A zenei programok két helyszínen zajlanak: az említett koncerteket az erőmű udvarán nézhetjük meg (ide érvényes a napijegy és a fesztiválbérlet is), de lesznek fellépések a Zene Háza Koncerttermében is, ahová külön blokkjegyeket kell váltani a délutáni/esti/éjszakai programokra. (A jegyinfókért katt ide.) Az inotai erőműhöz eredetileg tartozott egy lakótelep is, ahol saját művelődési házat is építettek a munkások és a családjaik számára, gyönyörű, brutalista menyezettel és Hincz Gyula és Fónyi Géza 50-es években készült mozaikjaival. A maga korában állítólag Közép-Európa legjobb akusztikájú színháza volt – a fesztivál idejére ez alakul át a Zene Háza koncerttermévé, aminek most részletesen is áttekintjük a programjait.

a_zene_haza_koncertterem_house_of_music_concert_hall_1.jpgA Zene Háza Koncertterme az INOTA Fesztiválon.

 

AUGUSZTUS 31. CSÜTÖRTÖK ESTE

A Recorder ajánlata: Maotik: TRANSPOSE

Csütörtökön még csak este lesznek programok a Koncertteremben, de már ezeket sem érdemes kihagyni, ugyanis Magyarországon először az INOTA Festivalon mutatkozik be Maotik TRANSPOSE című előadása, amely során Mathieu Le Sourd a szemünk előtt hoz létre egy hipnotikus és kiszámíthatatlan audiovizuális szobrot. Maotik a Teotihuacan ősi romvárosában, mexikói urbánus övezeteiben és a Csendes-óceánon készült képekkel dolgozik, egy olyan számítógépes algoritmus segítségével, amely az esetlegességet és a közönség reakcióját is számításba veszi – így aztán biztosan egyedi és megismételhetetlen élményben lesz részünk.

Ezt se hagyd ki: A zajzenés, poszt-apokaliptikus DVX NVX mellett itt lesz NIVVA is, aki nem egy prágai popdíva, hanem egy digitális avatár, amit Holly Herndon és Grimes inspirált – az avatár mögött álló cseh duó rendhagyó, direkt popzenét ígér, egyenesen az uncanney valley-ből. Plusz megnézhetjük Gryllus Ábris és Farkas Miklós briliáns hangdizájnnal megfejelt ipari techno projektjét, a FOR.-t is, amit a sajtóanyag nem véletlenül nevez a hazai kísérleti zenék egyik legjobban rejtegetett fekete gyémántjának. A 2018 óta alkotó duó két éve az Exilesnál hozta ki az automatizált és nyomasztó jövőt festő techno-lemezét, a VACUUM-ot, amely az INOTA Festivalon is kíméletlenül felőröl majd, pláne, hogy ezúttal a sötét tónusú, cinikus és lo-fi esztétikával dolgozó Romhány Veronika (Nimovka Projeckt) videókísérletei alapoznak hozzá hangulatot.

 

SZEPTEMBER 1. PÉNTEK DÉLUTÁN

A Recorder ajánlata: Robert Henke

40 évvel ezelőtti technikával, öt darab egymáshoz kapcsolt Commodore CBM 8032-vel zenél és vetít Robert Henke, akit monolake néven talán még többen ismernek. Henke tavaly már előadta a Magyar Zene Házában – a nagy érdeklődésre való tekintettel kétszer is – a retró technológiát mai művészi szempontokból újragondoló, a mesterséges intelligencia fejlődésére is reflektáló projektjét: aki esetleg lemaradt róla, az most pótolhat.

Ezt se hagyd ki: Henke után a pihenőre küldött Žagar főnöke, Zságer Balázs sző érdekes ambientes textúrákat a Katona Katival közös audiovizuális projektjében, amivel az elmúlt években rengeteg menő AV fesztiválra eljutottak. Zságerék fellépéseit minden alkalommal befolyásolja a tér, így a hőerőmű art-brut építészete is izgalmas gellert adhat neki.

 

SZEPTEMBER 1. PÉNTEK ESTE

A Recorder ajánlata: Caterina Barbieri

Péntek este az olasz zeneszerző és moduláris szintetizátor virtuóz, Caterina Barbieri fellépésével jön el a nap (é a fesztivál egyik) fénypontja, aki nagyívű, mámorító, euforikus, ugyanakkor érzéki és melankolikus zenét játszik. „Mintha egy világ utáni világban lennénk, ami a pusztulás helyett váratlanul magára talál és túlél. A kivitelezés tökéletes: Barbieri ahelyett, hogy megint valami nagyon újat mutatna, inkább összegyúrja minden remek ötletét az elmúlt évekből, és tökéletesíti őket” – írtuk tavalyi, Spirit Exit című lemezéről, ami az év egyik legszebb és legfontosabb elektronikus zenei megjelenése volt. Ahogy Barbieri fellépése pedig minden bizonnyal 2023 egyik legszebb és legfontosabb elektronikus zenei eseménye lesz.

Ezt se hagyd ki: Itt lesz még a filmszerű hangulatzenét játszó Joshua Inyang és Joshua Reid manchesteri duója, a Space Afrika, valamint az elektronikus zenészként, rádiós műsorkészítőként, sound designerként és performerként is tevékenykedő, a Dívák című film zenéjét is szerző és a Lohuma nevű post-truth sámán projektjéről is ismerős Bartha Márk is, aki mögé a természet különféle formáit egy digitális mikroszkóppal, 100-300-szoros nagyítással vizsgáló Makró VJ-páros vetít.

 

SZEPTEMBER 1. PÉNTEK ÉJJEL

A Recorder ajánlata: Lázár Gábor

Péntek éjjel bűn lenne kihagyni az igen szórakoztató, absztrakt tánczenét játszó Lázár Gábor szettjét. Lázár pillanatnyilag a legjobban csengő magyar név a nemzetközi elektronikus frontvonalban, és nem véletlenül. Minden mérvadó lap dicsérte már a FACT-tól a DJ Magon át a Boomkatig, de lelkes kritikát írt róla a Pitchfork, sőt még a Rolling Stone is. Legutóbb 2022 elején jelentkezett új lemezzel: a meglepően játékos Boundary Objectet mi is csak ajánlani tudjuk.

Ezt se hagyd ki: Lázár után Kenyáé a főszerep: a nemrég a Big Thieffel is turnézó Joseph Kamaru, azaz KMRU volt pár éve a legnagyobb felfedezett az ambientben: az ő leheletfinoman szemcsézett zenéire élőben is jókat nyugizhatunk. A kenyai dj és elektronikus zenész Slikbacket pedig már csak azért is érdemes megnézni, mert Aphex Twin állandó vizuális kollaborátorával, Weirdcore-ral érkezik az inotai rozsdaövezetbe.

 

SZEPTEMBER 2. SZOMBAT DÉLUTÁN

A Recorder ajánlata: Lucrecia Dalt

Szombaton már a délutáni program is méregerős: 2015-ös kiváló trafós koncertje után újra Magyarországon üdvözölhetjük a kolumbiai születésű, de régóta Berlinben élő Lucrecia Daltot, akinek tavalyi, ¡Ay! című lemezét annyira szerettük, hogy rögtön el is csíptük egy interjúra – a Recorderen már másodszor. Mint írtuk, Dalt egyike azoknak a női szerzőknek, akik a múlt évtized második felében elhozták az ambient/kísérleti zenei újhullámot; a szintipoptól a minimalista, retrofuturista hangszobrászatig jutó, majd tavaly a kolumbiai gyökerei mellett a hagyományos dalforma felé kanyarodó Dalt csodás albumot írt egy Földre pottyant alienről – semmihez se fogható világába tökéletes lesz épp Inotán belecsöppenni.

 

SZEPTEMBER 2. SZOMBAT ESTE

A Recorder ajánlata: Forest Swords

Ha pedig lecsekkoltuk délután a Don't Be Afraid brit kiadó egyik alapművészét, az ezoterikus, leftfield klubzenékkel táncoltató rRoxymore-t, és a saját maga építette hangszereken játszó Mákó Márit, akkor ne menjünk sehova, mert szombat este a Zene Háza Koncertteremben játszik a Recorder másik nagy kedvence, Matt Barnes, vagyis Forest Swords. Hogy ez most kísérleti, törzsi és pszichedelikus elektronika, eltűnt civilizációk szórakozóhelyeiből szóló sámán-lounge, vagy közel-keleti hatásokkal tűzdelt zajambient-néhatechno, ahogy korábbi cikkeinkben megpróbáltuk körülírni, az mindegy is. A lényeg, hogy Forest Swords zenéje utánozhatatlan, és inotai fellépése már csak azért is különleges lesz, mert régóta nem láthattuk itthon. Az elmúlt években inkább videojáték-, balett- és filmzenéket író Barnes idén végre új zenét jelentetett meg (a Butterfly Effect című kislemezt), így Inotán talán abba is belekóstolhatunk, mi foglalkoztatja most a Björköt is remixelő művészt.

Ezt se hagyd ki: Forest Swords fellépése után a dark ambient noise zenét kreáló Liszkai Zsanett, azaz ZSÜJA és Emcsi első közös fellépését is itt nézhetjük meg, hogy aztán iamyank a Láttam a jövőt meghalni című poszt-apokaliptikus robajával oldozzon fel a szorongásaink alól, amiben élőben két dobos is a segítségére lesz. ("Ez az egyik legjobb ambient (és nem csak itthonról), amit mostanában hallottam" - írta kritikusunk Zsüja legutóbbi koncertfelvételéről. iamyankkal pedig itt interjúztunk. Meg itt. Meg itt.)

 

SZEPTEMBER 2. SZOMBAT ÉJJEL

A sűrű fesztiválélmények lecsengetéséhez tökéletes lesz szombat éjjel a biológia és a különutas elektronika doktora, a brit Max Cooper térhatású képfolyammal felütött szettje, ami után Imre Kiss Keys to Cassiopeia című, pazar űrutazós ambientjére lazulhatunk, amit az uncanny valley lejtőin mozgó újmédia-művész, Boris Vitazek kísér vizuáljaival.

 

INOTA Fesztivál
Helyszín: Inotai Hőerőmű
Időpont: 2023. augusztus 31. - szeptember 3.
Belépő: 14800 Ft (napijegy), 35800 Ft (bérlet), Zene Háza Koncertterem blokkjegy (6500 Ft), 
Jegyek ide kattintva. Facebook-esemény. További infók.

 

fotó: Besnyő Dániel

https://recorder.blog.hu/2023/08/03/olasz_szintizseni_saman_lounge_es_magyar_urutazo_az_elso_inota_fesztivalon
Olasz szintizseni, sámán lounge és magyar űrutazó az első INOTA Festivalon
süti beállítások módosítása