„Ugyanazzal harcolunk, mint régen” – Klippremier! Szesztay Dávid: Népzene

2023.05.25. 12:21, srecorder

szesztay-david_1.jpg

Szesztay Dávid nem unatkozik: nemrég hozta ki jazztriója, a Santa Diver új albumát, háttérgitáros-énekesként ott volt a Kispál és a Borz májusi dupla parkos buliján, és hamarosan érkezik a harmadik szólólemeze is. Erről debütál most az első klip, a Népzene, ami nem feltétlenül (vagy nem csak) arról szól, mint gondolnád.

„Érdekes volt figyelni a tavalyi év során, hogy milyen új ötletek jönnek elő belőlem, igyekeztem nyitott maradni az eddigiekhez képest szokatlanabb megoldásokra is. A Népzene, azt hiszem, jó példája ennek. Lassú, melankolikus dalnak indult, aztán rájöttem, hogy ehhez a refrénhez egy egyszerűbb, táncos ritmusképlet illik. Innen már csak egy lépésre volt az ötlet, hogy jelenjen meg benne a cimbalom, amitől számomra még izgalmasabbá vált, főként a világzenés szólóval. A dal a traumáinkon és hétköznapi akadályainkon való átlépés témakörét pedzegeti, maga a népzene szó pedig többféle jelentéssel bír számomra, amiket nem fejtegetnék fel. A legáltalánosabb jelentéstartalma: maga az élet forgataga, amit közösen élünk meg. Egyébként a szöveget a 2022-es választások reggelén írtam, teljesen spontán, hirtelen felindulásból” – mesélte Szesztay az új dalról.

A dalban Szabó Dánielt hallhatjuk cimbalmon játszani, a videóklipet Nagy Gergő készítette, aki Szesztay előző lemezének címadó dalához is készített videót. A klip külön érdekessége, hogy a felvételeken a Fitos Dezső Társulat táncosait láthatjuk tánc közben egy egyedi perspektívából. „Nagyon hálás vagyok a Fitos Dezső Társulatnak, akik nyitottak voltak arra, hogy forgassunk az egyik próbájukon..Ezúton is köszönöm nekik és a dalban közreműködő zenészeknek, Pribay Valériának (cselló) és nagylányomnak, Szesztay Lilinek, aki a hegedűszólamokat játszotta fel!”

Szesztay Dávid első szólólemeze 2018-ban jelent meg Dalok bentre címmel, amit teljes egészében maga játszott fel és kevert meg, mi pedig az év legjobb magyar albumai közé is beválogattunk. (Erre a lemezre egyébként kiscsillagos kollégája, Lovasi András is írt két szöveget.) Ezt követte a Határtalan című EP, amely a Recorderen mutatkozott be, majd 2021 tavaszán a második nagylemez, az Iderejtem a ház kulcsát, amelyről így írtunk a megjelenésekor: „Az Iderejtem a ház kulcsát nagyjából folytatja az eddigi melankolikus, érzelmes, izgalmasan hangszerelt art pop vonalat, bár újdonságokat is tartalmaz. […] Egyszerre egységes és színes a hangszerelés, és olykor a vadság is kitör.” Erről mi premiereztettük a címadó és a Gyertyaláng klipjét is, legutóbb pedig Dávid egy különösen hangulatos, meghitt szólókoncertjének felvétele debütált a Recorderen.

Szesztay itt mesélt a kedvenc 2021-es zenéiről, a Kézdy Lucával közösen adott, Santa Diver-es interjúját pedig itt olvashatjátok.

 

Szesztay Dávid a Facebookon. Honlap.

Fotó: Nagy Gergő.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2023/05/25/klippremier_szesztay_david_nepzene
„Ugyanazzal harcolunk, mint régen” – Klippremier! Szesztay Dávid: Népzene
süti beállítások módosítása