Mint ing gyűrve, rajtam a kárhozat – Klippremier! beck@grecsó: Száz éves udvar

2023.03.23. 17:29, srecorder

szazevesudvar_still001.jpg

December elején jelent meg Beck Zoli (30Y) és Grecsó Krisztián író-költő közös albuma, a beck@grecsó: Hoztunk valamit magunkból. A zene és irodalom találkozásából született anyagot januárban egy dupla Müpás lemezbemutató koncerttel köszöntötték, és azóta is turnéztatják a fővárosban és vidéken egyaránt. A lemezen több dal is Grecsó-vers volt eredetileg, ezek közül az egyik a Száz éves udvar, amely most bensőséges, intim videót kapott. Premier!

„Ennek a dalnak az eredetijét akkor írtam, amikor teljesen megnémultam egy gyógykezeléstől. A Száz éves udvar minden szempontból csak bennem létezett. Az emlékeimben és a belső hallásomban” – meséli Grecsó Krisztián. „Ez volt az első dal, amit megmutattam Zolinak, amikor elkezdtünk a Covid után együtt dolgozni, egyfajta nulla kilométerkő nekünk, a közös munka első lépése, minden alkalommal próbáltuk, írtunk rajta, változott, Zoli bedolgozta magát, átgyúrta, és megszületett a mai formája. Abbéli alap is, hogy azóta folyamatosan így élünk, minden próbán azonnal születnek a dalok, jegyzetelünk, mennek az ötletek.”

„PAJZÁN NÉPDALOKAT ÉNEKELTÜNK” – BECK ZOLI A MAGYAR NÉPZENÉRŐL

A videót a szerzőpárossal és a ZAJZAJZAJ alkotói közösséggel is rendszeresen együtt dolgozó Bátori Gábor ’Jim’, azaz sinco készítette Krisztián szegvári családi házában, illetve annak kertjében. „Ez az az öreg, dédszülői ház, ahol élünk, lakunk, amikor a lányunkkal hazamegyünk Szegvárra. Anyám nőtt fel itt, bő 150 évvel ezelőtt építette Tűzsér János, az én dédmamám nagybátyja, akinek nem volt családja, és a testvére lányára hagyta a házat. Itt nevettünk végig egy napot a teljes beck@grecsó csapattal. Apró, szükség hozta csalás, hogy a dal a másik nagyszülői udvarról szól, az apairól, Juszti mamám házáról, ahol felnőttem, de az sajnos már nem a miénk...”

A lemezről kapott már videót szintén sinco-tól a Sárga nyár, a Balogh Viktória és Pamuki Krisztián rendezésében készült Pilinszky-átirat, a magánapokrif 432, valamint a Miskolci Herman Ottó Gimnázium tanulóinak, oktatóinak és barátainak közösségi videójaként a Tanulni kell

„Az alcíme az, hogy Énekelt versek, és nem meglepő módon tényleg erősen szövegközpontú dalok ezek, még akkor is, ha a hangszerelés többször túllép az egyszálgitáron. Ha az ember figyel, akkor elég jól meg lehet tippelni, hogy mit hozott magából Grecsó és mit Beck, de valójában nem kell ezzel törődni, mert ez mégiscsak egy egységes, a maga műfajában erős lemez” – írtuk megjelenése után a lemezről, amiből azóta bakelit is készült: az album elérhető az ismert lemezboltokban, koncerteken és a ZAJZAJZAJ webshopjában egyaránt.

ÍGY HALLGATTOK TI – MAGYAR ÍRÓK A ZENÉRŐL: GRECSÓ KRISZTIÁN

 

Grecsó Krisztián a Facebookon. 30Y a Facebookon.

Fotó: sinco.

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_85.jpg

https://recorder.blog.hu/2023/03/23/klippremier_beck_grecso_szaz_eves_udvar
Mint ing gyűrve, rajtam a kárhozat – Klippremier! beck@grecsó: Száz éves udvar
süti beállítások módosítása