Egyéves lett a Hajógyár!

2022.11.05. 17:00, trecorder

cikk_fejlec_hgy01.jpg
Országosan mozikban játszott saját gyártású koncertfilm, a zene és társművészeti ágainak kapcsolatát vizsgáló előadások, a mai magyar underground és mainstream zene legkiemelkedőbb produkcióival megvalósult Legendák elnevezésű projekt, az egész nyarat átívelő – saját színpaddal megvalósított – fesztiváljelenlét, és a Klipszemlével való együttműködés – ilyen volt a popkultúra kikötésének első éve!

A Hajógyár videós platformjának tavaly augusztusi indulását követően idén február 14-én startolt el a hajogyar.hu, ami multimédiás platformként nézhető, olvasható és hallgatható tartalmakat kínál a kortárs magyar kultúra szerelmesei számára. A felületen közel harmincféle műsor 300 adása jelent meg az elmúlt egy évben, amikben több mint 200 alkotót ismerhetett meg közelebbről a közönség.

A kreatív szárnyalás következő meghatározó pontja a Carson Coma-koncertfilm volt, ami maradandó audiovizuális tartalomként méltó része lehet napjaink könnyűzenei hagyatékának. Az utóbbi évek egyik legsikeresebb zenekara, a Carson Coma legújabb lemezéhez (Digitális Analóg) és leghíresebb dalaihoz készített koncertfilmet a Hajógyár állandó stábja. A koncertfilm műfaja Magyarországon az utóbbi években méltatlanul elfeledett műfaj volt, a Hajógyár profi stábja pedig tökéletesen alkalmasnak bizonyult arra, hogy mind hangkeverési, mind vizuális szempontból szakmailag kifogásolhatatlan anyagot rakjon le az asztalra. A felvételek hazánk egyik legikonikusabb stúdiójában, a Pannónia Stúdióban készültek. A film díszbemutatóját követően több budapesti és vidéki artmozi műsorára is felkerült az alkotás.

A multimédiás platform másik jelentős – jelenleg is futó – projektje a Hajógyár x A38 eseménysorozat, ami az A38 Hajó koncerttermében kerül megrendezésre minden kedden, négy különböző műsorral, a zene és más művészeti ágak kapcsolódása mentén. A tematikus estek a zene és társművészeti ágainak kapcsolatát, valamint a magyar könnyűzene alkotóit és a popkultúra szereplőit mutatják be a művészeti ágak további szegmensein keresztül.

A Hajógyár nyarának egyik fénypontja a Strand Fesztivállal közös, Legendák elnevezésű projekt volt, amiben a mai magyar underground és mainstream zene legkiemelkedőbb produkciói ikonikus, régi slágereket dolgoztak fel, az eredeti dalok szerzőivel. A koncepció sokoldalúságát mutatja, hogy olyan előadók fértek meg egymás mellett, mint az Analog Balaton, az Ivan and The Parazol és a Valmar, vagy Lovasi András, Charlie és Szikora Robi. Az együttműködéseket a Hajógyár végigkísérte kamerával, így minden produkcióról készült videós anyag, valamint a STRAND Fesztivál színpadain élőben is elhangzottak a feldolgozások. A nyarat nem csupán a Legendák projekttel pezsdítette fel a Hajógyár: közel 100 zenekar, több mint 200 koncert, tízezer főnél is több helyszíni néző és valódi legendák – ez a Hajógyár mérlege az idei fesztiválszezonban. A VOLT, az EFOTT, a Művészetek Völgye, a Sziget, a STRAND fesztivál és a SZIN helyszínt biztosított ahhoz, hogy a Hajógyár Petőfi Színpadán ismert vagy a nagyközönség számára még ismeretlen, tehetséges művészek állhassanak színpadra és juthassanak el közönségükhöz.

Egy ilyen tartalmas év után a szülinapot is stílusosan, a magyar zeneipar egyik legfontosabb eseményén ünnepelte a multimédiás platform. A Hajógyár x 06. Magyar Klipszemle ezúttal nem csupán a hazai klipgyártók elismeréséről szólt, hanem a Hajógyár első születésnapjáról is, így a díjátadót követően felejthetetlen szülinapi after vette kezdetét. A lendület pedig nem csökken, a Hajógyár tovább evez a magyar popkultúra vizein 2023-ban is!

Szerző: Nagy Daniella (Hajógyár).

Hajógyár a Facebookon.

www.hajogyar.hu

A cikk a Petőfi Kulturális Ügynökség megbízásából jelent meg.

https://recorder.blog.hu/2022/11/05/egyeves_lett_a_hajogyar
Egyéves lett a Hajógyár!
süti beállítások módosítása