Életvidám, boldog arcok trapézgatyában – Stone Sober-premier és Magyarradar

2022.09.21. 08:15, srecorder

stonesober.jpg

Néha alternatív, néha pszichedelikus, néha meg egyik sem. A vicces rajzfilm-szintipunkig is elmerészkedő, karakteresen eklektikus Stone Sober már kétszer is szerepelt az új zenéket bemutató, rec.hu rovatunkban, most pedig a saját meggyboruk ihlette, űrlényhangú női énekkel megtámasztott új dalukat is bemutatják – és Magyarradarunkban elmesélik, mi minden történt velük eddig.

Mikor indult: 2021-ben.

Hol indult: Budapesten.

Tagok, hangszerek: Kubik Cseni – dob, ének, elektromos orgona, Urbán György – ének, gitár, elektromos orgona.

Stílus: Alternatív pszichedelikus rock, ami néha a legkevésbé sem alternatív, de még csak nem is pszichedelikus. Mindemellett viszont odd beatekkel is fűszerezett, olykor emocionális, máskor bólogatósan stoner, ez bizony a Stone Sober!

Hatások: 2021-ben, az indulás környékén a legmarkánsabb hatást egyértelműen az osztrák Mother’s Cake gyakorolta a bandára, míg a korábbi, zenekar előtti éveket az Ivan & The Parazol által képviselt pimasz lendület hatotta át. Varázslatuk máig megbabonáz minket! Kétségtelen, hogy nemzetközi szinten leginkább a Tame Impala, a Black Sabbath, a Claypool Lennon Delirium és a Wolfmother állnak legközelebb a szívünkhöz, míg hazai viszonylatban (elsősorban zenei aspektusból) kiemelkedő helyet foglal el a Dope Calypso, a Qualitons és a Tündérvese is. Vitathatatlan pedig a tény, hogy koncertélmény szempontjából a Bohemian Betyars, Péterfy Bori & Love Band, valamint a Ricsárdgír viszik a pálmát.

stone-sober.jpg

Felállásban természetesen elkerülhetetlen megemlíteni a White Stripes, valamint a Royal Blood ikonikus párosait, akik valóban bizonyították, hogy két fő is alkothat maradandót. A gitársoundra jelentős hatást gyakorolt az egykori Apey & the Pea (Lazarvs) koncerteken megpillantott Orange torony, melyen felbuzdulva a korábbi erősítő rögvest lecserélésre került egy aranyos uzsidobozra. (nevet) A hangzást tovább súlyosbítja a tonnányi effektpedál és a kettő darab oktávpedál esetenkénti egyidejű használata is. A móka kedvéért pedig helyet kapnak a King Gizzard & The Lizard Wizard által favorizált delayek és furi hangzások is. A vintage analóg orgona természetesen a The Doors és a Deep Purple hatása, a trapéznadrág pedig a ’70-es évek életérzését közvetíti.

Kiadó: -

Történet: Egy szakon tanultunk Gödöllőn, mint mezőgazdasági mérnökök, ahol nem igazán találtuk meg a zenei számításainkat, egészen addig, amíg ki nem derült, hogy Gyuri aktívan gitározik, Cseninek pedig pont van egy rég meg nem ütlegelt dobszerkója. Ez pont elegendő indok volt ahhoz, hogy bandát alapítsunk, már csak egy énekes kellett volna… De nem lett és nem is kerestünk, így néhány hónapnyi instrumentális hangolódás után a posztot Gyuri nyerte el. Ekkor határoztuk el, hogy a Stone Sobert duóként visszük színpadra. Közben elvégeztük az egyetemet és a banda is életre kelt. Nem sokkal több, mint egy évvel ezelőtt a budaörsi PostArt színpadán mutatkoztunk be és indultunk utunkra.

Megjelenések: Induló kislemezünk Deep Ecstasy címmel, 2021 júniusában jelent meg. Őt követte a singleként kiadott Xtreme Metal China 2021 decemberében, ami a 2022 januárjában megjelenő Gallopaloosa EP-n is helyet kapott. Az ősz folyamán tovább bővül a fülelnivaló, hamarosan landol több újabb dalunk is.

Küldetés: Megtartani a duó felállást, valamint őszintén képviselni az energikus, alternatív értelemben vett élő rockkoncert-élményt. Hiszünk abban, hogy háttérzene nélkül, „csupán” a hangszereinkkel maradandó impulzusokkal gazdagodik közönségünk. Nem törekszünk a tökéletességre, a valódi energiákat és a zenélés örömét helyezzük előtérbe.

stonesobergyuri.jpgJövőkép: A zenekar idén augusztusban lett egyéves, az elmúlt év távlatában pedig célunk tovább fokozni a megjárt városok, sőt, országok sorát is. Szeretnénk az elkövetkezendő időszakban külföldi és hazai showcase fesztiválok résztvevőiként játszani, szívesen nyitunk a külföldi lehetőségek felé, de semmiképp sem hanyagoljuk el a hazai kibontakozásunkba fektetett energiát sem. Kiemelt célunk, hogy megtaláljuk azt az itthoni közeget, ahová igazán tartozunk. Jövőképünk zeneiségünkhöz abszolút hasonló karakterű, sokoldalú, őszinte és izgalmakkal teli!

Mellékprojektek: A Stone Sober az egyetlen zenekarunk, így zenei mellékprojektünk nincsen, tehát minden muzikális kreativitásunk ebben a bandában manifesztálódik. Az élet más területein egyébként számos mellékprojekttel foglalkozunk, a növényorvoslástól elkezdve, törpesün-tenyésztésen át a biogazdálkodás rejtelmeinek feltárásán átívelően, kutyás sportedzőként tevékenykedve, gyümölcsborkészítéssel és -kóstolással telnek nem mindennapi mindennapjaink. Életvidám, boldog arcok vagyunk, ez pedig áthatja zeneiségünket is.

Szexepil: Cseni energikus dobolása, Gyuri számonkénti riff-halmazai, az átfogó értelemben vett megbízhatóságunk, na és a trapéznacik! Mivel kétfős a teljes banda, nagyon mobilisak vagyunk, ráadás, hogy mind a ketten tudunk vezetni és minden hangszerünkkel együtt pont beférünk egy autóba.

Legnagyobb eredmény, elismerés: A legbüszkébbek egyértelműen az Ivan & The Parazol előzenekaraként megvalósuló soproni koncertünkre vagyunk. Emellett külön öröm, hogy már az első évünkben bemutatkozhattunk Szlovákiában és Csehországban, valamint meghívást kaptunk a Fekete Zaj Fesztiválra. A Szimpla Lemming Program kiemelt előadói közé is bekerültünk, illetve az EEnlarge Europe szervezésében is debütálhattunk, melyek szintén maradandó elismerések számunkra. A kanadai, KEXP-t is megjárt The Pack A.D., valamint a hazai zenei élet ikonikus zenekara, a VHK előzenekaraként szerveződő fellépéseink pedig a közeljövő elismerésit előlegezik meg.

A Sour Cherry Wine-ról: A dal fő inspirációját a zenekar tagok által saját kezűleg készített meggybor, azaz a Sour Cherry Wine adja, amelyet a következő koncertjeinktől már ikonikus merch termékként is bemutatunk. Ami magát a bort illeti; karakteresen kellemes, zamatosan friss és pompásan fogyasztható, pont, mint az általa ihletett dal! Maga a szerzemény a glam rock korszakot idézi, fogyasztóbarát, ám ezzel együtt erősen hat, hasonlóan, mint a címadó nedű. (17 % alkohol!) Korábbi számainkkal eltérően újdonság a faék egyszerűségű, ám catchy dobintró, valamint a diszkós, szaggatós bridge, űrlényhangú női énekkel támasztva. A teljes dal meglehetősen húz, amely a lábdob folyamatos, masszív diktálásának köszönhető. Természetesen ezúttal is főszerepet játszik a gitár, a tetőpontot mégis a szólót lezáró dobfutam jelenti.

Maga a klip hangulatában egyszerre sejtelmes és derűs, koncepcionálisan fekete-fehér és a vizualitásra fekteti leginkább a hangsúlyt. Történetet nem mesél, azonban különböző furcsa képi megoldásokra apellál, illetve maga a címadó bor is megjelenik. Mint a legtöbb számunk, a Sour Cherry Wine is egy próbatermi jammelésből nőtte ki magát, az eredeti ötlet pedig a bor készítése közben fogalmazódott meg. A felvétel az Echo Recording Stúdióban készült, Kiss Gabó segítségével, míg a mix/master Rácsai Mátyás nevéhez fűződik.

stonesobercseni.jpg

MÉG TÖBB FIATAL, IZGALMAS ZENEKAR ERREFELÉ.

 

Stone Sober a Facebookon.

fotók: Peter Penzel, Pasztell Fekete, Csapó Vera, Bands Through The Lens

Magyarradar és a Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://recorder.blog.hu/2022/09/21/stone_sober-dalpremier_es_magyarradar
Életvidám, boldog arcok trapézgatyában – Stone Sober-premier és Magyarradar
süti beállítások módosítása