Thundercat, Nas + a Red Hot Chili Peppers közelről (fotógaléria)

2022.06.17. 15:26, srecorder

img_7472.jpg

Tegnap megírtuk, milyennek láttuk/hallottuk a Red Hot Chili Peppers szerdai koncertjét, most pedig egy alaposabb fotógalériát is közlünk a fellépésükről, plusz beszámolunk a jazz-funk-R&B basszgitáros-énekes Thundercat és a brooklyni születésű, Queens-i rapfélisten, Nas bemelegítéséről is.

Valószínűleg nem sokan látogattak el a Puskás Arénába az előfellépők miatt; tippre a közönség 98 %-ának lövése sem volt, kiket hall sörért/perecért/pisilésért sorban állás és RHCP-re várás közben, pedig a maga nemében kuriózum volt mindkét koncert. Thundercat neve a metálosoknak a Suicidal Tendenciesből, mindenki másnak pedig a To Pimp A Butterfly-ról lehet ismerős, aminek több számában is vokálozott és basszusozott (és három dalnak a társproducere is volt). Thundercat a Los Angeles-i központú újvonalas jazz meghatározó különce, saját lemezei is remekek, a legutóbbi (It Is What It Is) Grammy-t is nyert progresszív R&B kategóriában. Amit ki lehet hozni a basszusgitárból, azt Thundercat kihozza, sőt, még annál is többet. Zenéjére ugyanolyan jó füstös jazzklubban értőn bólogatni, mint a napsütötte strandon csajokkal hemperegni, és a koncertjén is ez az izgalmas ambivalencia érződött. Még nézni is szédítő volt, hány hangot játszik le egy másodperc alatt, koncertje mégsem a zeneelméleti szakértésről, hanem arról szólt, hogyan táncoltat ez a fúziós jazzből szédítő R&B-re váltó, majd jazzmetálra keményítő és végül az R&B-be visszalépő zene.

Thundercat percre pontosan fél órát játszott a még szinte tök üres stadionnak, bár a kiemelt állóhelyeken a kapunyitás óta rostokoló Chili-keménymag rá (és később Nasre) is lelkesen csápolt. 2017-ben amúgy járt már nálunk az Akvárium Klubban, de azóta sokkal sportosabb formát öltött magára, és nevéhez méltóan a beachről idetévedt anime-karakternek öltözött, csupapiros melegítő, arany hajcsattok, miegymás – még a kivetítőn is japán tévéeffektek keretezték a zenészeket. Trióban játszottak, basszusgitár, billentyű, dob, plusz Thundercat magasan szárnyaló falzettója. A csúcspont a Dragonball Durag volt az It Is What It Is-ről, de a hangosítás már itt sem volt az igazi.

A NAGY TÚLÉLŐMŰVÉSZEK VELÜNK VANNAK – A RED HOT CHILI PEPPERS ÉS A JANE'S ADDICTION PÁRHUZAMOS PÁLYÁI.

Eredetileg A$AP Rocky lett volna a másik előfellépő, de áprilisban letartóztatták egy tavalyi lövöldözés miatt, és bár félmillió dolláros óvadék ellenében szabadult, az országot nem hagyhatja el, így helyére a New York-i raplegenda, a korai klasszikusaival (Illmatic, It Was Written) csodagyerekként indult, aztán kicsit elszürkült, manapság viszont reneszánszát élő Nas ugrott be (előtte tiszteleg névválasztásával az elmúlt évek legnagyobb popslágereit jegyző Lil Nas X is). Az pedig enyhe kifejezés, hogy intenzív koncertet adott: egy hangulatfelelős-dj és egy dobos társaságában állt színpadra, és úgy pörgette a tempót, hogy szinte lélegzetvételnyi szünetet sem tartott. Ha egy tucatnál több, szöveget hadaró hiphoparc lett volna a lelátón, akár még azt is gondolhattuk volna, hogy milyen szép bocsánatkérés ez a karrierösszefoglaló besztof a 2007-es botrányért, amikor Nas hiába érkezett meg Budapestre, az utolsó pillanatban mégsem volt hajlandó fellépni a technikai körülményekre és a helyszínváltoztatásra hivatkozva, a fellépődíját viszont zsebre tette – állítólag ezt több európai állomáson is eljátszotta azon a turnén.

Most viszont rendesen odatette magát, egymás nyakára hágtak a legnagyobb dalai, Represent, N.Y. State of Mind, The World Is Yours, If I Ruled the World, Nas Is Like, az egyik szám elé még a Sweet Child O’ Mine gitárintróját is bejátszották, ha jól értettem, a zene univerzalitását reprezentálva. Nas háromnegyed órában összefoglalta 30 éves karrierjét, a legtöbbet persze az Illmaticról és az It Was Writtenről játszotta, szóval ez lazán egy klasszikus rapbuli lehetett volna, ha tényleg a saját közönsége lett volna itt a Puskásban, és ha nem szólt volna közbe már ekkor is a hangosítás, ami miatt nem mindig lehetett érteni a tengerentúli hiphop egyik legnagyobb szövegírójának sorait.

FÜLÖP PÉTER AJÁNLJA A RED HOT CHILI PEPPERS ÚJ LEMEZÉT.

Thundercatet és Nast sajnos nem tudtuk fotózni, a Red Hot koncertjéről viszont alapos fotógalériát készített Lékó Tamás. Íme, a szerdai buli képekben:

img_7147.jpg

img_7163_1.jpg

img_7177_1.jpg

img_7188_1.jpg

img_7200_2.jpg

img_7220.jpg

img_7227_1.jpg

img_7235.jpg

img_7245_2.jpg

img_7252.jpg

img_7153_1.jpg

img_7267.jpg

img_7274_1.jpg

img_7275.jpg

img_7283.jpg

img_7300_2.jpg

img_7301.jpg

img_7313.jpg

img_7330.jpg

img_7335.jpg

img_7353_1.jpg

img_7533.jpg

img_7425.jpg

img_7556.jpg

img_7571.jpg

img_7592.jpg

img_7608.jpg

img_7629.jpg

img_7483.jpg

https://recorder.blog.hu/2022/06/17/thundercat_nas_a_red_hot_chili_peppers_kozelrol_fotogaleria
Thundercat, Nas + a Red Hot Chili Peppers közelről (fotógaléria)
süti beállítások módosítása