Mozis sajtszósz nagyanyád linzerével - Beton.Hofi ajánlja Aminé lemezét

2022.02.16. 09:04, vferi

wide_26.jpg

A huncut képű, mellékesen briliáns portlandi rapper, Aminé (polgári nevén: Adam Aminé Daniel) felhőtlenül derűs negyedik albumához (TWOPOINTFIVE) nem más fog kedvet csinálni, mint egy másik Ádám, tavaly júniusi címlapfiúnk, 2021 legnagyobb nyertese a magyar újhullámos hiphopban: Beton.Hofi. Ez az írás először a Recorder magazin 90. számában jelent meg.

Megtörténhet, és gyakran meg is történik, hogy rendezőelv nélkül kerülnek elénk dolgok. A múltkor azon kaptam magam éjjel háromkor Redditen, hogy nyolc perce nézek egy palit, aki pelikánoknak szájharmonikázik Balin, majd egy „King Edward VII’s custom love chair”-képcsokron morfondíroztam el, hogy „jesszum, mik vannak”.

„ENGEM A MONDATOK ÉRDEKELNEK, NEM A RÍMEK” - címlapos interjúnk Beton.Hofival

Ebben a tébolyban különösen izgalmas kérdés, hogy van-e létjogosultsága az albumformátumnak. Minek kell történnie ahhoz, hogy ne indítsak el valami mást, aminek hangja is van? Nekem kell a karakter, akivel tudok azonosulni, akinek érdekelnek gondolatai és érzései, és kell egy izgalmas univerzum, amiben történnek a dolgok a főhőssel. Így tud lakmározni a bennem lévő fiktív rapsztár / katasztrófaturista / szerelmes álmodozó: emígyen maradok rajta valakin – akár egy albumon keresztül. 

Nekem ilyen Aminé. Színes, kísérletező és slágerérzékeny - főleg ezek a flörtölős, városban téblábolós, fülledt hangulatok. Az alapok bonviván lüktetése kioldja a gravitáció mufurc konokságát. A szövegek pedig okosak, lazák és tele vannak humorral, akárcsak a klipek.

Nincs meg, hogy találtam rá. Arra emlékszem, hogy nyár van, és menthetetlenül imádom a Riri című klipjét, de annyira, hogy érdekel, hogy ki ez, miket csinált eddig. Azt képzelem róla, hogy ugyanolyan jól elrotyognánk a Baross utcai kormányablak várójában, mint egy aljas kertibulin, mert mindenhol önmaga. A „képzelem róla” fontos, mert nem volt padtársam, nem ismerem az anyjáékat, passz.

Végtelenül sok jó zene van, de tartós figyelemhez szerény személyem szerint kell a történet, neki pedig jók vannak.

"NAGYON DURVA ERŐT AD ÖNMAGADNAK LENNI" - Beton.Hofi a
mozgalmas tavalyi évéről mesélt podcastunkban

Tatánk aktuális lemezére már azért bőven nemzetközibe’ volt: négy év alatt három nagyalbum, Billboard, Jimmy Fallon, Marvel, Grammy-jelölés. Ismeri a siker spektrumait, rendelkezik egy belső referenciával, hogy mi az, ami működik tőle, legutóbbi korongja pedig kifejezetten introspektívre és tartalmasra sikeredett. Emiatt izgalmas a TWOPOINTFIVE, ami bár tele van műfaji jellemzőkkel, egyáltalán nem egy ortodox újvonalas hiphoptartalom. Druszám talán még sosem volt ilyen bohém.

Nem extrém mértékben, de az alapvetően R&B- és trapétlapon megjelentek hyperpop-receptek, az alaplébe főtt house, pop és dance. A bátran piszkált, csavargatott vokálok és a viszonylag rövid számhosszok pörgős és a figyelmet jól stimuláló összképet alkotnak. Ezt erősíti a vizuális megjelenések harsánysága (albumborító, Charmander-klip) vagy Rickey Thompson komikus kiszólásai, amik kicsit olyanok, mintha a következő lemezemen Kajdi Csaba köpné fel az interlude-okat. 

Szummázva ez egy vidám, könnyű, de izgalmas szórakozás a 16:20-as megsüppedés alá a kanapén, vagy krúzolás közben, autóban.

Kedvenceim: DIMDIDUMDUHDUH (elreppensz), CHARMANDER (nagyon fülbemászó a női vokál sample), meant2b (olyan, mintha egy kazettás Nintendo belsejében tubiszódáznék).

Mozis sajtszósz nagyanyád linzerével, hülyén hangzik, de működik. Kipróbáltam.

- - - - - - - - - -

Beton.Hofi headerfotó: Miki357

https://recorder.blog.hu/2022/02/16/mozis_sajtszosz_nagyanyad_linzerevel_beton_hofi_ajanlja_amine_lemezet
Mozis sajtszósz nagyanyád linzerével - Beton.Hofi ajánlja Aminé lemezét
süti beállítások módosítása