Live session premier! Beton.Hofi x Jazzbois x Jolly Presszó

2022.02.04. 14:36, srecorder

A nemzetközileg elismert Jazzbois közreműködésével, a Boráros téri Jolly Presszóban forgatta le első live sessionjét az újhullámos rapbe tavaly látványosan berobbanó Beton.Hofi. A bravúros, egysnittes VHS-videóban a comic sins három húzódala (Balkaan Freestyle, Árvahouse, Hard Reset) hangzik el, amiknek egészen új dimenziót ad a Jazzbois spontán játéka és a Tarr Béla-filmek és Hrabal világát megidéző kiskocsmavilág. Beton.Hofit élőben legközelebb április 22-én lehet majd látni az Akvárium nagytermében, ahol a Jazzbois is csatlakozik pár szám erejéig a produkcióhoz.

„Úgy érzem magam, mint Amy Winehouse 2007-ben” – köszön be a sokat látott vendéglátóegység törzsközönségének Beton.Hofi, és innen csak felfelé emelkedik a hangulat. Az unicumfoltos kiskocsma, az egzisztenciális kilátástalanság, és a remény, hogy ebből mégis valami magasabb rendű, talán művészet születik – minden arra mutat, hogy a hazai újvonalas hiphop nagymenője leforgatta a magyar raptöri Tarr Béla-filmjét, miközben Hrabal a statisztákkal fröccsözött. Tényleg csodálatos az egész, mintha a Werckmeister harmóniák nyitójelenetét látnánk, csak trapslágerek szólnának a háttérben, nézzétek meg:

A live session videó abból a vágyból született, hogy Beton.Hofi új színt vigyen az élő produkciójába, és „azért a Jolly Presszóra esett a választás, mert kevés ilyen autentikus állapotban lévő hely van Budapesten, pedig van a társadalomnak egy rétege, amelyik ilyen helyeken tölti az idejét. És hát tőlem sem idegen ez a terep. Abban, hogy minőségi jazz-zenészekkel viszonylag jelentőségteljes dalokat adunk elő egy olyan helyen, ahová halni jár az élet, szerintem a szocio-vetületen túl is van valami izgalmas” – mondja Hofi, aki tulajdonképpen nem tett mást, mint visszavitte ezeket az utcanyelvet és létfilozófiát egyaránt okosan beszélő dalokat abba a nyolcadik-kilencedik kerületi éjszakai valóságba, amelyből megszülettek. "A végén már összeölelkeztünk a helyi arcokkal, van, aki azóta fel is vette velem a kapcsolatot. Szeretet van."

ENGEM A MONDATOK ÉRDEKELNEK, NEM A RÍMEK: CÍMLAPINTERJÚNK BETON.HOFIVAL.

A videót, mint Beton.Hofi legtöbb klipjét, Miki357 rendezte, aki egyetlen hosszú, tízperces snittben, videokamerájával a hol békésen nézelődő, hol pogózó és poharat törő közönségben táncolva vette fel a háromszámos sessiont. „Ez a videó kicsit olyan, mintha a családi archívumból került volna elő. Nekem van is tipikus VHS-felvételes emlékem egy Népszínház utcai kocsmaétteremből, ahol a 3-4. születésnapomat ünnepeljük” – meséli Hofi, aki az élő sessionön az újhullámos trapprodukció hangzását füstös, jazzes ízekre cserélte. „Ismertük már egymást a jazzboisos srácokkal, és nagyon magasra taksálom őket zeneileg, ráadásul ők már jól működnek együtt kollektívaként, így egyértelmű volt a választás. Sejtettem, hogy jól fog állni a daloknak ez a jazzes világ. Az élő zenélésnek pont az a szexepilje, hogy az ő inputjuk is belekerült. Engem nagyon szórakoztat, amikor transzformálódik a zene, és egy otthoni demóból előbb megszületik a dal, aztán jön egy élőzenés twist, majd valaki készít egy feldolgozást, aztán pár év múlva más meg referenciaként használ egy sort. Izgalmas, mi hova jut el.”

NAGYON DURVA ERŐT AD ÖNMAGADNAK LENNI: BETON.HOFI A NAGY ÉVEM PODCASTÜNKBEN.

Hogy mi hova jutunk el április 22-én, azt is tudjuk már: az Akvárium Nagyhallba, ahol Beton.Hofi ad nagykoncertet, pár számban a Jazzbois trióval kiegészülve, de alapvetően megtartva a rá jellemző, trapes hangzást. Fb-esemény errefelé. „A Miki-Hofi dreamteambe csatlakozás egy igazi megtiszteltetés volt részünkről. Konkrétan egy próbánk volt arra, hogy adaptáljunk három Hofi-trekket a forgatás napjára, talán ennek is köszönhető, hogy ez az anyag ennyire izgalmasan szabad, spontán és élet illatú. Persze a Jolly Presszó helyszíni szürrealizmusával megspékelve egy új dimenzióra emelkedik az egész produkció” – fűzte hozzá a Jazzbois részéről Vanis az akvás koncert főprójának is tekinthető, 2021 végnapjain rögzített live videóhoz.

Beton.Hofi a Facebookon.

Jazzbois a Facebookon.

headerfotó: Miki357

Premier rovat cikkeinek megjelenését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_85.jpg

https://recorder.blog.hu/2022/02/04/live_session_premier_beton_hofi_x_jazzbois
Live session premier! Beton.Hofi x Jazzbois x Jolly Presszó
süti beállítások módosítása