„Világhírű, világszínvonalú és magyar” – Vörös András kedvenc 2021-es zenéi

2021.12.26. 16:21, srecorder

ordog-mff-9_2.JPG

Miután listába szedtük a legjobb idei lemezeket, magyar lemezeket, filmeket és sorozatokat, megkértünk zenészeket, hogy ők is gyűjtsék össze a kedvenc dalaikat és albumaikat 2021-ből. Bár az Ørdøg szimpatikusan dallamosodó harmadik, Ø3 című nagylemeze, és a kisördög, vagyis az akusztikus Diabolus In Musica emlékezetes Bob Dylan-magyarítással (Az őrtoronyból feléd) záruló Milyen kár EP-je tavalyi megjelenés, a Superbutt és a Freshfabrik egykori frontembere idén sem unatkozott. Vendégszerepelt egy rakás lemezen (Thy Catafalque, Kint a Bárány, Beerzebub) és koncerten (Siklósi Örs-emlékkoncert, Mezolit - Mesék a Thy Catafalque-ról), a Cser kiadóval magyarul is kihozták többek közt Rob Halford és a The Cure-alapító Lol Tolhurst önéletrajzát, a napokban pedig karácsonyi miniturnéra indult a Diabolus In Musicával, ám előtte még összeszedte a kedvenc idei zenéit nekünk.

Nagyúr: Arra várok, hogy minden egyes hangból csönd legyen (EP)

A lemez, amit nagyon vártam, ahogy megjelent, azonnal indítottam a lejátszást, és maradt is hetekig egyfolytában, mert pont olyan nagyszerű lett, mint amilyennek vártam. Minden benne van, aminek az Isten Háta Mögött Pálinkás-Bokros párosának zsenialitásából benne kell lennie, de az is könnyen fogyaszthatja (mint én), aki nem mindig vevő a nyolc- meg tízperces dalokra, mert ez sokkal kompaktabb. Valószínű különben, hogy sokkal többen figyelnének rájuk, ha ezt a tagság csak részbeni átfedése ellenére is IHM néven adták volna ki, de mégis milyen jól tették, hogy tiszta lappal indultak. Az mindenesetre biztos, hogy nekem lett még egy zenekar az életemben, amiért bármikor feltétel nélkül képes vagyok rajongani. Meghallgatom.

Thy Catafalque: Vadak

Nem szép dolog olyat feltenni a listára, amin szerepel az ember, de én itt olyan keveset teszek hozzá az egészhez, hogy nyugodt lelkiismerettel megtehetem. Viszonylag röviden össze lehet foglalni a dolgot: világhírű, világszínvonalú és magyar. Kritika. Lemeztáska. Meghallgatom.

Kvelertak: Splid

Oké, ez 2020-as album, de amikor először meghallottam róla a Rogalandot, kitépte a szívemet, és olyan volt, mint gyerekkoromban, visszateker, újra játszik, visszateker, újra játszik, ment egymás után százszor. És ez a lendület még 2021-re is kitartott, csak most már jöttek hozzá más dalok is a lemezről. Nagy bánatom viszont, hogy Patat Bencét, az egyik legjobb norvég-magyar műfordítót nem tudtam meggyőzni, azt mondta, hogy olyan zenekart, aminek a neve azt jelenti, hogy fojtogatás, ő nem szívesen hallgat meg. Lelke rajta, de ugye, hogy sokat veszít? Meghallgatom.

lga & Kiss Erzsi, Krúbi, Dé:Nash: Össznépi trepni

Azért nem az egész Karnevál album, mert az egyben nekem már kicsit sok, de mondhatnám még a Lakógyűlést meg az Árakat meg a Jenő 2-t is, bármelyik bármikor levesz a lábamról, még akkor is, ha vásórnápig vót a devernyá, áttól vágyok ilyen buszmá. Kritika.

Krúbi: Szív

Nemrég kattintottam rá munka közben, mert feldobta a Facebook, és tudtam, hogy Krúbi jó, szóval kíváncsi voltam, és gondoltam, hogy legyen már rá öt percem. Aztán kiderült, hogy a dal nyolcperces, és nekem pont az a három, amiben az ilyen önfényezős hiphop-szövegrészek vannak, nem is hiányozna, de a többiből süt, hogy Krúbi mennyire csillogóan tehetséges, és egészen biztos vagyok benne, hogy nagy dolgokat fog még alkotni akkor is, amikor elmúlik a körülötte lévő hype. Sőt, akkor csak igazán.

Dua Lipa: Levitating

Megkezdődött a gyerekeim zenei nevelése, ami nálunk mondjuk pont nem azt jelenti, hogy én mutogatok nekik bármit, hanem fordítva. Így jött elő Dua Lipa, és bár én valamiért azt hittem, hogy mélyebb, összetettebb dolgot fogok hallani, közben ez egyszerű diszkó, de annak tök jó. Ha kint leszek a Szigeten, amikor fellép, biztos megnézem, hacsak nem lesz egyszerre a Clutch-csal. Ki a pop új királynője?

Mastodon: Hushed & Grim

Nagyon kevés külföldi zenekart hallgatok manapság, sőt, ha őszinte akarok lenni, lényegében semmilyen zenét nem hallgatok rendszeresen. Ha nem tudok teljesen odafigyelni, akkor inkább idegesítő zaj lesz mindenből: engem kimondottan zavar, ha bármi szól a háttérben, és közben beszélgetni kell, vagy írni-olvasni valami mást. Olyan meg elég ritkán fordul elő, hogy egyedül vagyok, és nincs semmi dolgom, szóval ez a lista is ezért ilyen szegényes, miközben nyilván millió jobbnál jobb zene jön ki itthon és külföldön is. A szóban forgó Mastodon-lemezt is egyszer hallottam félig, de hát a Mastodonnak azért meg lehet előlegezni a szeretetet így is. Meghallgatom.

Még több zenész-toplista:

HOLI

Beck Zaza (30Y) és boebeck

Prieger Zsolt

Carson Coma és Ivan & the Parazol

Böngészd át a szerkesztőség kedvenceit is!

2021 legjobb magyar lemezei

2021 legjobb lemezei

2021 legjobb filmjei

2021 legjobb sorozatai

headerfotó: Lányi Kristóf

https://recorder.blog.hu/2021/12/26/voros_andras_kedvenc_2021-es_zenei
„Világhírű, világszínvonalú és magyar” – Vörös András kedvenc 2021-es zenéi
süti beállítások módosítása