"Megfojt és körbezár a valóság." Tündérvese: Körbezárul (lemezkritika)

2021.11.22. 10:23, RRRecorder

tv_online.jpg

Az utóbbi években a magyar rockzenében az egyik legizgalmasabb új hang a "döner metalt" játszó Tündérvese. Négy évvel a bemutatkozás után érkezett meg a második lemez. Ez a kritika először a Recorder magazin 89. számában jelent meg.

A Tündérvese különlegessége egyrészt az a törökös hatás, ami miatt a vicces döner metal címkét is kitalálták – ugyan van, hogy egy számban csak egy motívum vagy szóló épül a keleti dallamvilágra, de ez pont elég ahhoz, hogy sajátos ízt adjon az egész zenének –, másrészt az is, ahogy a metalból és a magyar alter hagyományából is merítenek. Lehet, hogy ez nem tett jót a népszerűségüknek („olyan, mintha két vadra céloznánk, de egyiket se találnánk el, mert a metálosoknak nem elég vérhányós, az alterosoknak viszont itt-ott túl kemény a zenénk” – mondta Szeiler Bálint frontember), zeneileg viszont izgalmas.

A négy évvel a bemutatkozás után kiadott második album az első erényeit viszi tovább, de koncentráltabban: összefogottabbak, dalszerűbbek a számok, tömörebb, hatékonyabb a megszólalás, Szeiler pedig jóval erősebb, karizmatikusabb énekes lett. Magával ragadó, sokszor hallgatható, változatos, zsigerekre ható és elgondolkodtató lemez: ennél aligha kívánhatnánk többet.

tundervese.jpgElőadó: Tündérvese

Cím: Körbezárul

Kiadó: szerzői kiadás

Megjelenés: 2021. október 12.

Műfaj: döner metal

Kulcsdal: Káin

 

 

8/10

Rónai András

Tündérvese a Facebookon.

Lemezkritikánk elkészítését a Hangfoglaló Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nka_hangfoglalo_logo_650_2_1_45_88.jpg

https://recorder.blog.hu/2021/11/22/tundervese_korbezarul_lemezkritika
"Megfojt és körbezár a valóság." Tündérvese: Körbezárul (lemezkritika)
süti beállítások módosítása