Koronavírusban elhunyt Toots Hibbert

2020.09.13. 14:58, Gaines

toots.jpg

77 évesen koronavírus okozta szövődmények miatt meghalt Toots Hibbert, a Toots And The Maytals frontembere.

Frederick Nathaniel Hibbert, vagy művésznevén Toots, aki a reggae úttörő jelentőségű figurájaként vonult be a zenetörténetbe, augusztus végén került egy kingstoni kórházba COVID-ra utaló tünetekkel, ami miatt mesterséges kómában tartották haláláig, melynek hírét a zenekar a hivatalos közösségi médiás felületein megerősítette.

Toots Hibbert a jamaikai May Penben született 1942-ben, testvéreivel prédikátor szülei gyülekezetének kórusában énekeltek, mielőtt 11 éves korában elárvult volna, és Kingstonba költözött a bátyjához. 1962-ben alapította meg Ralphus “Raleigh” Gordonnal és Nathaniel “Jerry” Matthiasszal a Maytals nevű vokáltrióját, amelyhez egyre több zenész csatlakozott az évek során. Első sikerüket egy jamaikai fesztivál dalversenyén aratták a Bam Bam című számukkal, és miután Hibbert 18 hónapot töltött marihuánabirtoklásért börtönben, felívelt a karrierjük. 1968-ban ők ragasztották rá egy népszerű táncstílus nevét a majdani reggae műfajra a Do The Reggay-jel, és nemzetközi ismertségre tettek szert az 1970-es Monkey Mannel. Dalaik a ska és punk színtéren belül egyaránt nagy hatást gyakoroltak, feldolgozta őket a The Clash is (Pressure Drop), Hibbert hangját Otis Redding és Ray Charles soulos orgánumához hasonlítják.

Az 1972 után Toots And The Maytals néven futó zenekar 1981-ben hosszabb időre feloszlott, ám Hibbert ezt követően is rengeteget turnézott szólóelőadóként, az évtizedek során zenélt Willie Nelsonnal, a Red Hot Chili Peppersszel, Eric Claptonnal és a No Doubttal is. A Maytals a kilencvenes években végül új felállásban újjáalakult, idén augusztus végén jelent meg 9 év után új sorlemezük, Got To Be Tough címmel, és jövőre tervezték a zenekari búcsúturnéjukat.

https://recorder.blog.hu/2020/09/13/koronavirusban_elhunyt_toots_hibbert
Koronavírusban elhunyt Toots Hibbert
süti beállítások módosítása