Évtizedek óta először szárnyalta túl a vinyl a CD-eladásokat

2020.09.11. 14:42, Gaines

vinyl_cd.jpg

Utoljára a 80-as években, azaz a CD-korszak hajnalán fordult elő, hogy több bakelitet vásároltak, mint cédélemezt. Most az Amerikai Hanglemezgyártók Szövetsége (RIAA) legújabb kimutatása szerint újból megfordult a két hanghordozó eladásainak aránya.

A lényeg tehát: a CD, ami a kazettát követően a nyolcvanas évek közepén kiszorította a fizikai hanghordozók piacáról a bakelitet, majd a digitális vásárlás, és később még inkább a streaming előretörésével látványosan visszaszorult, most már ismét a vinyl mögött kullog. A frissen közzétett féléves beszámoló alapján az Egyesült Államokban összesen 232 millió dollárért vásároltak vinylt úgy, hogy a fizikai hordozók eladásainak összértéke 376 millió dollár, azaz gyakorlatilag a kézzelfogható zenei kiadványok kétharmada bakelit. (Pontosítás: eladott darabszámot tekintve még mindig a CD vezet, bár drasztikusan csökkent a különbség: míg tavaly ilyenkor 18.6 millió értékesített CD-re jutott 8.6 millió vinyl, idén 10.2-re 8.8. Az, hogy a vinyl dollárban mért eladásaival mégis beelőzött, egyrészt a CD eladások 45 százalékos zuhanásának köszönhető, másrészt annak is, hogy a vinyl ára borsosabb, mint a CD-é.) A vinylreneszánsz természetesen nem új keletű dolog, évek óta jó néhányszor foglalkoztunk a témával, és ugyan az elmúlt másfél évben inkább a gyűjtői-retro kazettamánia került előtérbe, az még mindig gyerekcipőben jár a vinylhez képest. A digitális letöltések és a fizikai eladások ugyanakkor idén először kevesebbet hoztak a konyhára (351 és 376 millió dollárt), mint a hirdetésekből élő streaming szolgáltatások, például a YouTube (421 millió dollárt).

A Discogs múlt héten általánosan is a fizikai eladások növekedéséről adott hírt az idei év első hat hónapjában, közel 27 százalékkal több kelt el belőlük világszerte, mint 2019 azonos időszakában; ezen belül a vinylvásárlási kedv 33.72 százalékkal ugrott meg az előző évhez képest. A jelentés szerzői ezt a karanténidőszaknak tudják be, szerintük egyrészt többen vásároltak online lemezeket, másrészt így támogatták a független kiadókat, kis lemezboltokat. Hasonló zenerajongói attitűdökről, támogatásról a hazai lemezboltosok is beszámoltak nekünk.

Címkék: cd vinyl
https://recorder.blog.hu/2020/09/11/evtizedek_ota_eloszor_szarnyalta_tul_a_vinyl_a_cd-eladasokat
Évtizedek óta először szárnyalta túl a vinyl a CD-eladásokat
süti beállítások módosítása