Egy nap a független lemezkiadókért – Koncertek, kerekasztalok és vásár az Independent Label Fairen

2024.09.11. 13:15, srecorder

ilf_lemez.jpg

Nyolcadik alkalommal rendezik meg az Independent Label Fairt. A hazai független lemezkiadók népszerűsítésére létrehozott ingyenes eseményen vásár, szakmai beszélgetések, dj-szettek és koncertek is várják a látogatókat szeptember 21-én a Magyar Zene Házában, valamint este a Pontoonon. Többek között fellép a Boros-Bognár-Hock trió, a Jazzbois, Hanussen, Villő, Ábáse és a Lubricators is. Idén első alkalommal adják át az ILF-díjakat az év kiadója, kiadványa és közönségdíj kategóriákban.

Világszerte folyamatosan nő az eladott kazetták, CD-k és vinyllemezek száma. Magyarország egyik első, kifejezetten fizikai formátumokra és a mainstreamen túlmutató zenei világokra specializálódott eseménye az Independent Label Fair. Szinte a teljes zenei színteret lefedve mutatja be a hazai független fizikai lemezkiadást. A 2017 óta évenként megrendezett vásárokon 45-50 magyar lemezkiadó vesz részt, a legfrissebb techno kiadótól a veterán punk labelig. A látogatók limitált, a boltokban nem kapható, gyűjtői darabokat is megismerhetnek, a kiadványokat pedig közvetlenül a kiadóktól vásárolhatják meg.

HAT ÉVE AZ ILF MEGÁLMODÓJA MESÉLT NEKÜNK A HAZAI LEMEZKIADÁSRÓL KIHÍVÁSAIRÓL.

Az ILF célja, hogy a kiadók és a gyűjtők jobban megismerjék egymást. A közeg ezen a napon zenei profiltól függetlenül tapasztalatokat cserélhet, szakmailag fejlődhet és nyilvánosságot kaphat. A résztvevőket előadások, kerekasztal-beszélgetések és podcast-interjúk várják: Дeva alkotói útjáról mesél, de megismerhetjük a ’90-es évek egyik első hazai független kiadóját, a Bahia Recordsot, valamint egy kaliforniai kiadó, egy budapesti gyűjtő és száz lemez történetét is.

ilf_valogatas.jpg

A délelőtt folyamán adják át az ILF-díjakat, Az év kiadója, Az év kiadványa és Közönségdíj kategóriában, melyet egy szakmai stáb – Solére, Ghyczy Dia (grafikus), Dömötör Endre (újságíró, a Magyar Zene Háza munkatársa), Jeges Zsolt (Magyar Független Lemezkiadók Egyesülete, elnök) és Vereczkey Ákos (zenei kurátor) – zsűrizett. A fődíjak nyertesei showcase-lehetőséget kapnak a Magyar Zene Házában, ill. 300 darabos vinyl LP gyártást a Budabeats Records szervezésében az Austro Vinyl felajánlásából.

AMIKOR LEMEZBOLTOZNI VITTÜK HÓ MÁRTONT ÉS DINNYÉS JÓZSEFET.

A vásárra látogatókat egész nap zenei programokkal várják, a fellépőket a jelenlévő lemezkiadók delegálják. Eril Fjord dj-szettjében jazztől a kortárs elektronikáig válogat, Kovacs The Hun, a Mana Mana Records egyik alapítója jazzmintákra építi fel sötét tónusú szerzeményeit, amiket főként hip-hoppal és elektronikával elegyít. Philipp Körbler az amerikai soul, funk, boogie, gospel és jazz-funk műfajok lemezritkaságaiból ad ízelítőt. A Boros-Bognár-Hock trió koncertjén nagy szabadsággal értelmezi újra a klasszikus sztenderdeket.

A Jazzbois két tagja, Vanis és Molnár Bence is beáll a dj pultba egy egyórás, szakértői szelekcióra, miközben a zenekar új nagylemeze az ILF-en debütál. Az Eszelős Meszelős jam sessionnel, Hanussen ambient, downtempo és nujazz vizeken kalandozó dj-szettel, míg Villő érzékeny, indie dalokat felvonultató koncerttel készül. Az esti afterparty-n a Pontoon-on fellép AIWA, Ábáse, a Lubricators, Von Yodi, Dj Gandharva, a Tape Hiss Crew, Grema és S Olbricht.

Részletes program az ILF honlapján. Facebook-eseményért katt ide.

https://recorder.blog.hu/2024/09/11/egy_nap_a_fuggetlen_lemezkiadokert_koncertek_kerekasztalok_es_vasar_az_independent_label_fairen
Egy nap a független lemezkiadókért – Koncertek, kerekasztalok és vásár az Independent Label Fairen
süti beállítások módosítása