Meghalt Bill Withers

2020.04.03. 17:26, Gaines

billwithers.jpg

A soul egyik legnagyobb dalszerző-énekese, Bill Withers 81 évesen hunyt el szívelégtelenségben – írta meg az Associated Press a család közleménye alapján.

A háromszoros Grammy-díjas, folkos-jazzes-soulos előadó legnagyobb slágere az Ain't No Sunshine, de ő jegyzi a Lean On Me és a Lovely Day című slágereket is. A  William Harrison Withers Jr néven, 1938-ban született énekes szegény bányászvárosban nevelkedett, gyerekkorában dadogással küzdött. Kilenc évet húzott le a haditengerészetnél, mielőtt zenei pályára adta volna a fejét. A Sussex kiadóhoz szerződött le, és Booker T. Jones produceri közreműködésével rögtön a debütalbumával sikert aratott: ezen szerepel leghíresebb dala, az Ain't No Sunshine, ami kislemezként milliós példányszámba fogyott, és meghozta az énekes első Grammy-díját. Egy évvel a debüt után, 1972-ben adta ki második nagylemezét, a Still Billt, amely szintén a soul klasszikusának számít, rajta a gospelek és gyerekkori élményei által megihletett Lean On Me-vel, ami a pop slágerlista éléig röpült. A dal később elhangzott két amerikai elnök, Bill Clinton és Barack Obama beiktatásakor is.

Withers 1975-ben, az adócsalásba keveredő Sussex kiadó vezetőségével való anyagi összetűzései után költözött át a Columbia lemezkiadóhoz, ahol még négy soul-r'n'b stúdiólemezt jelentetett meg a hetvenes években. Utolsó albuma, az 1985-ös Watching You Watching Me után nyugdíjba ment, és visszavonult a nyilvánosságtól. 2009-ben mutatták be a róla szóló, Still Bill című dokumentumfilmet, kritikánkban ezt írtuk róla: "Az énekes pedig nem fogja vissza magát, és ahogy közel negyven éve a dalaiban, ma is azt mondja, amit tud, vagy amit gondol: használjuk ki az adódó lehetőségeket, éljük az életünket teljességben, fogadjuk el, amikor véget ér egy fejezet és szeressük a családunkat. Withers egy elragadó, intelligens, vicces, jóságos és őszinte nagypapa, akinek egyik életbölcsessége sem fárasztó." Az énekest 2015-ben Stevie Wonder iktatta be a Rock and Roll Hírességek csarnokába, dalait hangmintázták többek között a No Diggity-ben, és feldolgozta Will Smith (Just The Two Of Us).

https://recorder.blog.hu/2020/04/03/meghalt_bill_withers
Meghalt Bill Withers
süti beállítások módosítása