Koronavírusban meghalt Adam Schlesinger

2020.04.02. 10:59, Gaines

schlesinger.jpg

A Fountains Of Wayne énekese, rengeteg filmes és sorozatos betétdal szerzője 52 éves volt, a koronavírus okozta szövődményekben hunyt el New Yorkban.

Adam Schlesinger 1995-ben alapította basszusgitárosként Chris Collingwooddal, Jody Porterrel és Brian Younggal a Fountains Of Wayne powerpop-altrockzenekart, amely 2013-as feloszlásáig négy lemezt adott ki. Kultstátuszból kitörő népszerűséget a 2003-as Stacy's Mom című slágerükkel szereztek maguknak Amerikában: a The Cars által ihletett szerzemény elsőként került fel a zenekartól a Billboard slágerlistájára, 11. helyig jutott a brit slágerlistán, a frissen elindított iTunes digitális áruházában elsőként vívhatta ki magának a "legtöbbet letöltött dal" címét, és még Grammy-díjra is jelölték. Schlesinger 2009-ben alapító tagja volt még a Tinted Windows nevű, egészen abszurd összetételű szupergrupnak, melyben rajta kívül James Iha (Smashing Pumpkins, A Perfect Circle),  Bun E. Carlos (Cheap Trick) és Taylor Hanson (Hanson) vett részt.

Zenekarai mellett Schlesinger filmekben és sorozatokban is gyakran közreműködött eredeti betétdalokkal és produceri munkával. Ő szerezte a Nyomul a banda című, 1996-os, Tom Hanks rendezte zenés film eredeti címét szolgáltató, fülbemászó betétdalát (That Thing You Do!), ami több tucatszor elhangzik a film során, és mégsem lehet megunni. Oscarra és Golden Globe-ra is jelölték a betétdalt. Három dalban közreműködött a Zene és szöveg című romantikus vígjátékban, amiben Hugh Grant és Drew Barrymore éneklik a szerzeményeit, és írt egy számot a Josie és a vadmacskák című filmhez is. (Mindhárom filmet beválogattuk az elmúlt 25 év legjobb zenés filmjei közé.) 2015-től 2019-ig a Crazy Ex-Girlfriend című sorozat több tucat musicalbetétének társszerzőjeként dolgozott, munkájáért ötször jelölték Emmyre, és tavaly meg is kapta a szobrot. "A Playtone nem létezne Adam Schlesinger nélkül" - búcsúzott tőle Tom Hanks, produkciós cégére/lemezkiadójára utalva, ami a Nyomul a banda fiktív lemezkiadójáról kapta a nevét és a logóját, és a film sikerének köszönhetően indulhatott el 1998-ban.

https://recorder.blog.hu/2020/04/02/koronavirusban_meghalt_adam_schlesinger
Koronavírusban meghalt Adam Schlesinger
süti beállítások módosítása