Elhunyt Neil Peart

2020.01.11. 12:10, Gaines

neilpeart.jpg

Január hetedikén, kedden, 67 éves korában elhunyt Neil Peart, a Rush legendás dobosa és szövegírója. Halálát agydaganat okozta, amellyel több mint három éve küzdött.

Neil Peart 1952-ben született Kanadában. Tizenévesen kezdett dobolni, majd néhány korai próbálkozást követően 1974-ben csatlakozott a torontói Rush-hoz, miután a csapat alapító dobosa, John Rutsey távozott. Az 1974 tavaszán megjelent debütalbumon még nem Peart dobol, ám ezt követően valamennyi lemezen az ő játékát hallhatjuk, és nagy mértékben az általa képviselt játékstílusnak is köszönhető, hogy a zenekar a kezdeti, Led Zeppelin-hatásokat tükröző zeneiség felől a progresszív rock irányába mozdult el, és ebben a műfajban vált meghatározó zenekarrá. A csapat hamar felfedezte a virtuóz Peart szövegíráshoz való affinitását is, hozzá fűződik a Rush irodalmi utalásokban gazdag, eleinte sci-fi és fantasy tematikákra felfűzött dalszövegeinek többsége.

Peart egész életében folyamatosan tanult, továbbképezte hangszeres tudását, újabb és újabb műfajokat sajátított el a reggae-től a swingig. 1997-ben súlyos tragédia érte, pár hónap különbséggel elvesztette autóbalesetben a lányát és rákban a feleségét. Ezt követően a Rush hiátusra vonult, és Peart motorral beutazta Észak- és Közép-Amerikát: az úton szerzett tapasztalataiból írta meg második könyvét, Ghost Rider: Travels On The Healing Road címmel. (Először nyugat-afrikai bicikliútjáról írt, később még jó néhány útikönyvet/memoárt jelentetett meg.)

2000-ben újraházasodott, 2001-ben újra pedig összeállt Geddy Lee-vel és Alex Lifesonnal; még három lemezt adtak ki 2012-ig. Utoljára 2014-ben koncerteztek a Rush R40 turnén, Peart csatlakozásának negyvenedik évfordulója alkalmából, ezt követően Peart bejelentette a visszavonulását. Technikásságát, leleményességét, játékának sokszínűségét, dobszólóit minden rockrajongó nagyra tartotta; a Rolling Stone magazin négy évvel ezelőtt minden idők negyedik legjobb dobosának választotta meg. Dave Grohl így emlékezett róla: "Ereje, pontossága és kompozíciós készsége páratlan. Nem véletlenül hívtuk A Professzornak. Mind tőle tanultunk."

Címkék: gyász rush neil peart
https://recorder.blog.hu/2020/01/11/elhunyt_neil_peart
Elhunyt Neil Peart
süti beállítások módosítása