Elhunyt Daniel Johnston

2019.09.12. 12:47, Gaines

daniel-johnston.jpg

Az énekes-dalszerző a lo-fi, outsider zenei színtér egyik legmegbecsültebb alakja volt, aki egész életben súlyos mentális betegségekkel küzdött. Szívrohamban halt meg, 58 éves volt.

Daniel Johnston 1961-ben született Sacramentóban, ám neve és munkássága a 80-as évek elejétől egybeforrt a texasi Austinnal. Több mint harminc évet felölelő, rendkívül termékeny pályafutása során szinte teljes egészében a mainstreamen kívül mozgott: húsz lemeze közül mindössze egy, az 1994-es Fun jelent meg nagy kiadónál, nem pedig függetlennél vagy saját kiadásban. A nyolcvanas években szerzett zenéit maga rögzítette kazettára – eleinte minden egyes példányra újra és újra felvéve a dalokat –, majd ezeket az utcán árusította.

Házibarkács, lo-fi popzenéjét, naiv világlátást tükröző szövegeit, magas fejhangját gyakran illették a „gyermeki” jelzővel, és introspektív, már-már feszélyezően intim, fura popzenéje nagy hatást gyakorol rengeteg nála ismertebb zenészre. Számait feldolgozta többek között a Yo La Tengo, Tom Waits, Beck, a The Flaming Lips és a Death Cab For Cutie. Kurt Cobain egyik kedvenc albumának nevezte az 1983-as Yip/Jump Musicot, az ezt követő, Hi, How Are You című kazetta borítóján szereplő – Johnston által készített – békarajzot pedig többször is a pólóján viselte. Ez utóbbi máig talán legnépszerűbb albuma, melyen elsősorban zongorán és játékorgonán kíséri magát, olykor zajokkal – dobogással, vízcsobogással – kísérletezik, vagy felhívás-válasz szerkezetű spirituálét és melankolikus bluest énekel. Utolsó stúdiólemeze, a 2009-es Is And Always Was már modernebb, polírozottabb hangzásvilágú, de máig lo-fi zenéi számítanak hivatkozási alapnak.

Johnston karrierje egyúttal elválaszthatatlan mentális problémáitól, amelyek a sikerek lehetséges kapujában, a stressz és a rá irányuló figyelem hatására súlyosbodtak, ön- és közveszélyes kitöréseket produkálva. A hivatalosan skizofréniával és bipoláris zavarral diagnosztizált Johnston többször is a pszichiátrián kötött ki; 1990-ben magánrepülővel tartott egy zenei fesztiválra, amikor mániás epizód tört rá, és a pilótának – édesapjának – kényszerleszállást kellett végrehajtania. Egészségi állapota az elmúlt években rosszabbodott, utolsó öt koncertes miniturnéját 2017-ben tartotta. Életéről dokumentumfilm is készült 2005-ben, The Devil And Daniel Johnston címmel; Austinban idén rendezték meg másodszor a „Hi, How Are You?” napot, mely a mentális betegségekről kezdeményez újfajta párbeszédet.

MENTÁLIS ZAVAROKKAL KÜZDŐ ZENÉSZEK

Daniel Johnston fellépése Glen Hansarddal és a Swell Seasonnel:

Johnston Tiny Desk-koncertje:

Tizenhat perces életrajzi rövidfilm:

https://recorder.blog.hu/2019/09/12/elhunyt_daniel_johnston
Elhunyt Daniel Johnston
süti beállítások módosítása