Elhunyt a Motown-gitáros Melvin Ragin

2018.10.26. 12:03, Gaines

melvinragin.jpg

A Wah Wah Watson néven ismert zenész a legendás soul-funk lemezkiadó session- és stúdiózenészeként a hetvenes évek legnagyobb előadóival, Marvin Gaye-jel, a Jackson 5-val, Herbie Hancockkal és a The Temptationsszel is dolgozott. 67 éves volt.

Ragin a virginiabeli Richmondban született 1950-ben, zenei pályája húsz évesen Detroitban indult el, amikor a Motown stúdiózenekarának tagja lett. A Funk Brothers még 1959-ben jött létre, és fennállása bő egy évtizedében a fúvósokkal és vonósszekcióval együtt mintegy száz zenész fordult meg benne. Ragin a zenekar utolsó négy évében stúdiózott (például a Jackson 5 ABC-jén), ám ezt követően is a műfaj nagyjai foglalkoztatták: játéka hallható Marvin Gaye 1973-as remekművén, a Let’s Get It Onon, Gloria Gaynor Love Tracks, Quincy Jones Body Heat, Herbie Hancock Man-Child, Michael Jackson Off The Wall című lemezein és Me’shell NdegéOcello első két albumán. Saját szólólemeze 1976-ban jelent meg Elementary címmel.

33 KLASSZIKUS LP A SOUL ARANYKORÁBÓL


Művészneve árulkodó, Ragin/Watson ugyanis a jellegzetesen hápogó, minden valamirevaló soul-funk album elengedhetetlen kellékeként szolgáló wah-wah pedál mestere volt, amelyet Norman Whitfield producer ki is használt a Motown 60-as évek végi „pszichedelikus soul” hangzásának létrehozásában. A legtökéletesebb – és leghíresebb – szemléltető példa Ragin wah-wah játékára a Temptations klasszikus slágere, a Papa Was A Rolling Stone intrójának mesteri sikálása. „Nagyon fog hiányozni, a zenéje azonban örök” – nyilatkozta a felesége, Itsuko Aono. – „Bárhol is legyen, ott most is groove-ol.”


Itt mesél Ragin a wah-wah pedállal való ismerkedéséről, kísérletezéseiről:







https://recorder.blog.hu/2018/10/26/elhunyt_a_motown-gitaros_melvin_ragin
Elhunyt a Motown-gitáros Melvin Ragin
süti beállítások módosítása