Elhunyt David Bowie mentora, Lindsay Kemp

2018.08.27. 09:50, Gaines

kemp.jpg

A brit táncos-koreográfus, pantomimes és színész szombaton hunyt el az olaszországi Livornóban, 80 évesen. David Bowie-val való közös munkája meghatározó szerepet játszott az énekes előadóművészetének megszületésében.

1938-ban született Liverpool mellett, és saját elmondása szerint azóta táncos akart lenni, hogy az eszét tudta. Gyerekkorában „a konyhaasztalon táncolva szórakoztattam a szomszédainkat. South Shieldsben újdonságszámba ment, hogy egy kisminkelt kisfiú spiccelve táncol. Végül az anyukámnál betelt a pohár, és úgy döntött, nyolc évesen bentlakásos iskolába küld, hátha ott majd gatyába ráznak.” Nem így történt: Kemp balettozni, táncolni, színészkedni tanult, kabaréelőadásokat tartott, és kialakította a drag, a pantomim és a revü sajátos egyvelegét. A szakma huszadik századi nagyjai oktatták: Hilde Holgertől tanult táncolni, Marcel Marceau-tól a pantomimet, és még festészetet is tanult David Hockney-től.

A hatvanas években megalapította saját tánctársulatát, rengeteg darabban játszott színpadon. 1967-ben ismerte meg Bowie-t, miután a fiatal énekes megtekintette Kemp egyik előadását a Covent Gardensben. Beiratkozott Kemp táncstúdiójába, és kitanulta nála az előadóművészetet az avantgárd színháztól a pantomimen át a commedia dell’artéig. Így mesélt róla: „ Az érzelmei irányították, csodálatos hatással volt rám. Úgy élte a mindennapjait, ami felülmúlta a színházat. Megtestesítette mindazt, amit a bohém életről elképzeltem. Csatlakoztam a cirkuszhoz.” Ez az időszak óriási szerepet játszott a zenei és színpadi alteregói létejöttében. Egy évig romantikus viszony is szövődött köztük a munkakapcsolaton kívül, ám Bowie később is dolgozott még együtt Kemppel, elsősorban a Ziggy Stardust-turné színpadra állításában, ezen kívül szerepelt a John, I’m Only Dancing videójában.

ZIGGY GYERMEKKORA - A HATVANAS ÉVEK BOWIE-JÁRÓL BŐVEBBEN IS ÍRTUNK


Bowie-n kívül Kate Bush-t is tanította néhány évig kortárs táncra, aki szerepeltette a The Line, The Cross And The Curve című, 50 perces, a The Red Shoes albumhoz készített rövidfilmben, illetve az 1978-as Moving című dalát is a mesterének címezte. Kemp olyan filmekben tűnt fel, mint az eredeti A vesszőből font ember és a Velvet Goldmine. A kilencvenes évektől operarendezőként dolgozott Olaszországban, utoljára idén júniusban lépett fel egy manchesteri multimédiás installációban. Boy George így búcsúzott tőle a Twitteren: „17 évesen ismertem meg, olyan volt, mint egy gyönyörű, meleg, mágikus buddha. RIP, táncos királynő.”


A John, I'm Only Dancing videója:


A Kate Bush-féle konceptfilm:


Montázs Kemp előadásaiból:


És egy beszélgetés a BBC Newsweek műsorában:

https://recorder.blog.hu/2018/08/27/elhunyt_david_bowie_mentora_lindsay_kemp
Elhunyt David Bowie mentora, Lindsay Kemp
süti beállítások módosítása